10 weeks ni

Saya tiada morning sickness, tak rasa mual mual lagi. Haritu jmpa doctor dia kata kalau takda muntah muntah tu ada kemungkinan baby boleh gugur sebab baby tak keluarkan hormone. Betul ke? #firstbaby

17 Các câu trả lời

ibu² semua, bukan dokte yg tentukan hidup mati anak dalam kandungan kita. selagi mana dalam rahim ada kantung dan ada heartbeat baby, in shaa Allah semuanya ok. doa banyak² dan letakkan pengharapan hanya pada Allah. fikir yg baik² fikir yg positive je. sbb apa yg kita fikir akan mempengaruhi pengakhiran yg terjadi. so, fikir anak sihat sempurna tu dah memadai. in shaa Allah semua ibu dan baby akan selamat sampai melahirkan. aminnn

Lain org lain rasa dia, semua tak sama. ada je org takde simtom mual2 sampai ke besalin. itu kira rezeki dia. byk ibu mengandung lg suka takde simtom morning sickness & mual. sbb seksa. awk tak rasa jd itu rezeki awk boleh mkn boleh bau tk muntah2 hihi. yg penting baby dlm kandungan sihat❤️ itu yg penting.

mane ad MCM tu..ikut badan jgk puan.. sesetengah org akan ada morning sickness.. sesetengah org xde..cm saya 3org anak MMG alhamdulillah xde..masuk ke 4 mabuk teruk..sampai xlalu nk makan..jgn dengar ckp doc tu puan..harap kandungan puan dan puan sihat ye .aminn

Kalau tak ada pendarahan atau sakit yang teruk, tak ada sebab untuk gugur. Hormone tak cukup, doktor boleh bagi duphaston (hormon progesteron) atau injection, tapi ni biasanya ada pendarahan baru bagi. Baby dah ada hearbeat?

3y trước

sy pon xde alahan langsung sis .. alhamdulilah skrg baby dh 3 bulan

Saya dr mula tahu pregnant smpai bersalin, Alhamdulillah tkde lansung alahan, mual ke apa.. ok jer bersalin 😅 baby pon ok jer sehat 🤲🏻 apa laa doc ckp mcmtu.. 😑

3y trước

lg bertuah takde alahan sbnrnya , sy pun takde alahan loya ke muntah cuma alahan jadik naik gatal2 habis muka dgn badan , muka mmg breakout habis

Wallahu 'alam. lain orang lain ujian kehamilannya. puan jaga diri, jaga sihat, banyakkan doa puan dan kandungan sihat dan baik. Asalkan sepanjang cek up, semua ok. syukur..

InsyaAllah xde pape sis. Sy dr mula pregnant sampai skrg, tgh tggu hari nk check in LR.. mmg xde alahan langsung. Cergas je. Ada org, rezeki dia xde alahan.

Btl ke doc ckp mcmtu? Sy dah 10w lebih lgsg takda muntah2. Meloya tu ada tp takda la teruk. Biasa je sy rasa. Risau pulak sy. 🥺

3y trước

sama dgn sy..semoga Allah perlihara zuriat kita..aamiin

Alhamdulillah, daa 6 minggu nih, takde morning sickness. Tapi ade mase, saya mual jugk. Saya minum air limau banyak..

Doktor mana ni sis haha. Saya takde alahan sampai sekarang dah 36 minggu, sis.