Sakit belakang masuk 2nd trimester

Hi, saya start sakit belakang bila masuk 15 weeks, biasa sakit lepas berdiri/jalan lama, tak pun lepas buat kerja2 rumah, ada tak mummies yg macam saya? normal ke sebab perut xbesar pun, tp dh start sakit belakang walaupun ambil calcium tablet

1 Trả lời

Normal. Sebaiknya jngn buat kerja berterusan. Kalau penat atau sakit, rehat. Digalakkan banyak berehat. Jangan paksa diri. Jaga posture. Elakkan berdiri/ berjalan atau duduk dlm keadaan lama. Ambil calsium tablet tu bukan booster utk jadi kuat buat kerja ya. tu tambhan kalsium untuk badan ibu yg kalsium berkurangan sbb kandungan pun berkongsi nutrien dgn ibu. So, walaupun ambil kalsium semua tu, banyakkan berehat juga sbb ibu mengalami perubahan hormon, perubahan fizikal & dalaman yg menekan tulang belakang dan beberapa organ semasa hamil.