agak kecewa dgn segelintir nurse hsi

saya start masuk wad hsi 1/8 sbb masa check kk doc kata ketuban bacaan 5,dtg jee hsi scan doc kata ketuban cukup bacaan 7 tapi kena tahan jgk sbb doc nk monitor takut ketuban kurang,pastu 2/8 pukul 8:30pagi sy kena induce belon sbb bacaan bar ctg ada 2kali contraction. time tuu mmng tknk sbb ramai kata sakit tapi demi baby sy pakai gak redha jee lah, time tuuu kena masuk wad class 2 . 2hari tahan wad tuuu dah ada pembukaan dlm 2cm. sakit contraction jgn ckp lh start je doc bagitahu pembukaan dh 2cm hampir sehari lebih sy tak blh tido masa first day kena tahan pon tido tak lena gak sbb setiap berapa jam nurse akan check ctg. belon mmng tk jatuh ii tapi dh ada tanda ii keluar darah campur lendir, lps tuuu dlm 20jam pakai belon tuuu mmng dh pecah ketuban start situ lh contraction sakit gila ii pastu tk blh tido lagi mintak ubat tido yg cucuk bontot tuu hampir 3/4kali tk dilayan yeee siap kena sound dgn nurse “awak kalau rasa tak blh tahan sakit contraction jgn mengandung,nurse pon naik rimas awak asyik mintak ii itu ini tahan lh sikit bkn awak sorang jeee sakit ramai je tgh sakit tapi blh je tahan” time nurse tuu blah terus nangis bkn sbb sakit contraction tuu sy nangis tapi sbb peragai nurse dgn sy tak cukup rehat hampir 3hari call husband bagitahu kena layan macam tuu luluh hati dia dgr dah lh sy ank first time pstu kena layan induce belon. time sy dah 3cm tuuu sy tak fikir apa dah sy jerit kata sy sakit sgt ii tolong lh faham sy just nk tido jeee sy penat sgt tahan sakit hampir 2hari layan contraction terus nurse tuuu tolak sy masuk wad class 3 yg ramai org,nasib ada nurse layan sy ngadu sakit,time tuuu sy mmng dh tak kuat sgt ii sy ckp sy just nk tido kjp,skjp pon jadi lh sy lemah sgt ii niii suami nk tmn tk blh sbb bkn waktu melawat. start 3cm tuu tak sampai setgh jam terus 8cm pastu doc baru nk cucuk ubat tahan sakit yg cucuk kt bontot tuuu tapi tetap sakit jgk sama je doc kata ubat tuuh akan buat kita ngantuk tapi sy tak ngantuk pon sbb contraction tuuu kuat sgt ii. tapi masa dorang tolak sy pergi labour room terus sy rasa pening mamai . tgh teran tuu dalam keadaan mamai yee. tapi alhamdullilah sy teran tak sampai 10minit baby terus keluar suami tak sempat tmn pon dia dtg jee baby dah keluar. time sy kena teran,kena jahit,kena seluk uri,kena seluk darah beku masa seblm keluar tuuu semua tak sakit yeee bagi sy. maybe sbb dah rasa contraction tuuu lagi sakit so sakit lain tuuh dh tak rasa dh. saya doakan korang yg nk bersalin dipermudahkan dan tak dilayan teruk macam sy. banyak ii kn baca doa nabi yunus biar senang baby nk keluar. maybe allah bagi sy sakit contraction yg maha dasyat tapi allah permudahkan semua urusan sy yg lain sbb tuuu sakit lain bagi sy dah tak sakit dh. bagi sy yg paling sakit contraction kedua masa dia bkk luas ii muncung itik masuk kn belon time tuuu hahahahhaha sampai terbaca kuat ii doa nabi yunus ye.

5 Các câu trả lời

kalau awk x sakit mcm mana nak bersalin sis wei? kalau die bgi ubt tahan sakit awl, awk jadi mcm sye jela. last2 emergency czer. sye induce drip, lps tu terus amek ubat tahan sakit, langsung xda rasa sakit, and bukak back to 4cm dari 6cm. lps tu kena marah dgn doctor, sbb dorg nak contraction yg plg kuat tu utk bagi bersalin.lagi bsar bukaan lagi kuat contraction, sbb baby dah tuju dkt laluan keluar. dh tolak tulang pelvic awk. and setiap org yg layan contraction mmg jrg2 lah dpt tido lena dlm ward tu. xnak sakit awk kena request epidural. tapi dkt hospital swasta jela ade kalau bersalin normal. kerajaan masa czer je dlm epidural

Saya pun pengalaman hampir nak sama. Dari 4cm tu pi 9cm dalam masa sejam. Masa 4cm tu cucuk ubat tido jugak. Saya duk panggil nurse cakap taktahan dah nak meneran sangat dah Tapi dia tak percaya. Dia kata anak first takkan cepat macam tu. Saya paksa jugak suh cek bukaan. Dia siap ugut saya “Kalau saya check still 4cm ni, kena awak” pastu dia check tu betul dah nak beranak baru kelam kabut nak bawak saya pi lb. Kesian anak saya sampai bengkak kepala Sebab saya duk meneran dalam wad

11mo trước

alhamdullilah sama lh 3cm-8cm dlm masa 30 minit je tuu yg doc monitor sy

Sya pula masa besalin anak kedua doc lelaki tu sendiri balik² tnya saya puan klau tak tahan ckp dengan sya yah minta tahan sakit.. 😅Tapi sya tetap Ckp tak nak sbb lagi kuat contraction tu makin cepat bukaan 😊Sabar sis,memng macam2 pengalaman ibu2 dekat hospital.. Sya pun ada pengalaman doc marah tnya knp datang hop klau tak keluar tanda, sedangkan sya betul2 rasa sakit.. Sempat juga sya sedih kecewa, dah lah sya rasa sakit sangat² Kena marah lagi😅sabarr sja lah...

Bersabar lah sis. Mana2 hospital kecuali private mmg ada je nurse/doctor yg mulutnya agak hmm. Rezeki kita jumpa tak jumpa je. Kawan saya kena tengking dgn doctor time meneran dpn semua nurse lagi teruk. Sampai dia trauma saving duit dari skrg 2nd baby nk bersalin swasta

alhamdulillah sis.. xpe sis, benda da lepas. skrg fokus pada diri sis & baby. selamat berpantang..