Minta pendapat ibu2 semua yg ade pengalaman.

Saya skrng ni 35w pregnant. Saya akan berpantang kat kampung mak saya. Tp saya akan bersalin di swasta (jarak perjalanan dari rumah mak ke swasta tu dlam 1 jam sbab kat bandar). Kat kampung saya ni pekan je ade hospital kerajaan. Contoh kalau saya tiba2 rasa tanda mcm lendir kluar ke blh ke saya pg hospital kerajaan dkat rumah saya check bukaan jalan ade ke tak? Kalau trus shot pg swasta kat bandar jauh skit kalau xde bukaan kena patah balik lagi. Kalau nak tumpang hospital kerajaan pac tu check dlu blh ke? Kalau ade bukaan saya trus shot ke swasta je. Ke mcm mna ya? #firsttimemom

12 Các câu trả lời

better terus ke hospital yg awak nak bersalin, biasa gov ni terlampau ramai patient takut tk terlayan melainkan kalau awak nk bersalin dkt gov tu. sbb klu keluar spotted or bleeding still have time utk tunggu. kalau pecah ketumban je kena cpt2 pergi hospital sbb takut baby lemas. kalau bleeding ada setengah mommies ambil masa sampai seminggu baru bersalin. takut kita tak tahu setiap bdn lain2. apa2 pun semoga dipermudahkan. yg penting tgk contraction makin kuat tu jalan dh bukak besar lah tu. klu lambat contraction still have time.

Biasanya la kan sis, once dah decide nak beranak kat swasta, better direct swasta. xsemua doc nk lepas kan kita bila kita dah p gov then nk minta beranak kat swasta melainkan mmg xda pape kes sgt tu xpela.. tp kebiasaannya kalau x emergency boleh je lepas p swasta bila dh cek kat gov. Kalau xnak susah buat kerja 2-3x, better p swasta terus je la.. atau, sis follow up kk mana? ke swasta atau gov? kalau p kk gov, cuba discuss ngan misi/doc situ tanya nak buat mcm mna dulu.. rules hospital ni kdg lain²

msa pregnant ni, sis ada sngkut gdm x ? klau ada gdm, doc akan sruh admit awal utk induce, klau kena serah diri, biasanya doc dh set tarikh utk admit. tp klau nk cek dlu kt kerajaan, xsure la boleh ke x. better tanya direct dgn hospital. kng buatnya sis nk terberanak sngt, kerjaan xbg lepas takut risiko baby lemas ke apa kn.

12mo trước

Semua takde sis. Gdm ke hb ke bp smua normal. Xsangkut ape2… tu risau tu kalau kang nak terberanak xprasan bila g kerajaan trus kena tahan situ haha

Tak ada klinik ke area rumah mak sis? Kalau sy sy prefer pergi klinik dari PAC sbb kita bukan nak beranak kat situ jadi buat apa tambah kerja diorang. Buat semak je. Selalu gov kan ramai patients jadi bagi saya better susahkan diri sendiri dari susahkan org

Pendapat saya, terus ke hospital swasta sebab awak akan bersalin tu. Jadi apa2 gynae awak dah aware. Jarak rumah saya dengan hospital pun 1 jam juga. Ada tanda saya terus pergi hospital yang saya nak bersalin.

Skrg ni duk di bandar atau di kg dan plan nak bersalin di bandar? Kalau mmg duduk di bandar, better tggu smpai nak bersalin.. bersalin dulu baru balik ke kg utk berpantang..

12mo trước

Saya mmg kat kampung skrng sis. Sbab saya naik flight balik kampung kat sabah haritu. Sblum ni tinggal dngan suami kat kl sbab suami orng kl. Saya mmg balik kampung sbab nak branak and bersalin sini😅

boleh je.. Macam saya dulu g hospital kat pekan dulu cek. Diorang kata dah 2cm (tapi contraction tak rushing lagi time tu) terus g tempat nak bersalin tu

12mo trước

Kalau blh Alhamdulillah . Sbab yela ulang alik ke bandar tu jauh juga. So ingat klau blh check kat pekan ni kite check dlu bukaan ke ape.

Boleh sis, lpastu mintak je surat refer ke hosp swasta. Dyorang lagi alu2 kan sebab biasa ramai gov ni, yg penting sis ikut apa yg pac advice

kalau awak dh ada tanda takut terus kena admit. elok pula masa awak check dh ada bukaan 4cm. mmg boleh masok labour room terus awak

Blh sis.. klu sis bkn sakit yg sgt2 n msih lg blh btahan blh je mtk brsalin swasta