Ada tak yg dah lahirkan baby msa hb low bawa 10/9/8?? Selalu kalau HB LOW baby kluar awal ke? Risau

Saya skrg 25weeks. Dah macam² makanan penambah darah sy makan, hati, daging, bayam, jambu batu, delima, mkan kacang hari² tp HB itu² juga x naik 9.7/9.5 paling rendah 9.4 nurse suruh ambil maltofer tiap pagi sebelum sarapan. tapi HB still x naik² smpi skrg. Masa tri 1 mkn iberet. tu pn naik 11.4, tri 2 doc tukar MALTOFER. skrg dh tri 2 susah dah nak naik. Ada tak yg macam sy tapi dah bersalin? Baby okay x? Atau ada yg lahir pramatang? Tumpah darah ke?? #firstmom #hblow

28 Các câu trả lời

𝑆𝑦 𝑠𝑒𝑘𝑎𝑟𝑎𝑛𝑔 𝑑𝑎ℎ 20𝑤+ ,𝑚𝑎𝑠𝑎 𝑗𝑢𝑚𝑝𝑎 𝑑𝑜𝑘 ℎ𝑏 𝑠𝑦 𝑡𝑢𝑟𝑢𝑛 𝑘𝑒 10 𝑑𝑎𝑟𝑖 12 ...𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑛𝑢𝑟𝑠𝑒 𝑙𝑖𝑠𝑡 𝑠𝑦 𝑠𝑏𝑔 𝑎𝑛𝑒𝑚𝑖𝑎...𝑓𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑘𝑒𝑛𝑎...𝑡𝑎𝑝𝑖 ℎ𝑏 𝑙𝑜𝑤 𝑎𝑑𝑎𝑙𝑎ℎ 𝑚𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎ℎ 𝑦𝑔 𝑠𝑦 𝑠𝑒𝑙𝑎𝑙𝑢 𝑎𝑑𝑎 𝑏𝑖𝑙𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑔𝑛𝑎𝑛𝑡..𝑎𝑙ℎ𝑎𝑚𝑑𝑢𝑙𝑖𝑙𝑙𝑎ℎ 𝑢𝑡𝑘 2 𝑎𝑛𝑘 𝑠𝑦 𝑡𝑢 𝑙𝑎ℎ𝑖𝑟 𝑝𝑎𝑑𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑔𝑔𝑢 𝑑𝑢𝑒 𝑑𝑎𝑡𝑒..𝑦𝑔 𝑓𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑎𝑤𝑎𝑙 𝑠𝑒ℎ𝑎𝑟𝑖,𝑦𝑔 𝑘𝑒𝑑𝑢𝑎 𝑠𝑒𝑝𝑎𝑡𝑢𝑡𝑛𝑦𝑎 𝑠𝑦 𝑎𝑑𝑎 𝑙𝑎𝑠𝑡 𝑎𝑝𝑝𝑜𝑖𝑡𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑑𝑜𝑐 𝑒𝑠𝑜𝑘𝑛𝑦𝑎 𝑡𝑎𝑝𝑖 𝑏𝑎𝑏𝑦 𝑛𝑎𝑘 𝑘𝑢𝑎𝑟 ℎ𝑎𝑟𝑖 𝑛𝑖𝑒.. 𝑦𝑔 𝑘𝑒𝑡𝑖𝑔𝑎 𝑛𝑖𝑒 ℎ𝑎𝑟𝑎𝑝2𝑛𝑦𝑎 𝑥𝑑𝑒 𝑚𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎ℎ 𝑗𝑢𝑔𝑎..ℎ𝑜𝑝𝑒 𝑡𝑚𝑢𝑗𝑛𝑗𝑖 𝑎𝑘𝑎𝑛 𝑑𝑎𝑡𝑎𝑛𝑔 𝑛𝑖𝑒 ℎ𝑏 𝑛𝑎𝑖𝑘𝑙𝑎ℎ..𝑟𝑖𝑠𝑎𝑢 𝑗𝑢𝑔𝑎 𝑠𝑒𝑏𝑒𝑛𝑎𝑟𝑛𝑦𝑎 𝑠𝑏𝑏 𝑓𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑑𝑖𝑘𝑎𝑡𝑒𝑔𝑜𝑟𝑖𝑘𝑛 𝑠𝑏𝑔 𝑎𝑛𝑒𝑚𝑖𝑎..𝑠𝑒𝑚𝑜𝑔𝑎 𝑑𝑖𝑝𝑒𝑟𝑚𝑢𝑑𝑎ℎ𝑘𝑛 𝑏𝑢𝑎𝑡 𝑘𝑖𝑡𝑎 𝑠𝑒𝑚𝑢𝑎..

Sya first baby no experience,apa yg blh sya kongsikan berdasarkn trimester last sya ni,hanya tgu hari je, Alhamdulillah tgu hari.....hb sya mmg sngt² kurang first pregnant 6.8 bru buat buku pink trus kena admit 5 hari kat hospital tmbh drh,next da kuar dr hospital smpi now, doctor srh mkn iberet je,tpi sya ada beli pre mamma utk naikkn hb, Alhamdulillah berkesan,n sya ambik pemakanan yg seimbang kena pandai lah mkn mknan yg blh naikkan hb,cthnya bayam merah sya rebus n mkn mcm tu je,hati ayam,kerang, daging,buah naga,apa yg merah² semua sya mkn, Alhamdulillah hb normal smpi now,mudah²an Allah swt mpermudahkn bersalin nti,due 19 to 22,doakn ye😉🤲

anak first saya hb low . bila penat sangat berjalan sana sini akan pitam gelap gitu , terus terduduk . tiba tiba nak dekat bersalin tu hb cantik je . tak amalkan apa apa pun . mungkin ada orang hb naik turun , ada hb turun je em . banyak saya amalkan makan itu ini tapi sama je hb low . tengok keadaan jgak kot . now pregnant yg kedua hb okey je . harap sampai bersalin lah cantik hehe . ikut saja kata nurse . makan ubat tambah darah merah tu jangan skip . muntah macam mana pun makan jgak . if tak sesuai dengan tekak bagi nurse . nanti dia bagi ubat lain . atau beli kat farmasi .

sy mcm sis jugak hri tu..dah mkn mcm2 nk naikkan hb.. doc bagi iberet makan 1 biji sehari mula² ..tgk hb msih tk cantik.. terus doc suh mkn 2 biji sehari..hb terus cantik smpai kandungan 40w..ngam² hri nk serah diri 38w6d pecah ketuban..esok nye brsalin tp emergency czer. baby ok tkde kuning..org ckp drh 0 baby kmungkinan ade kuning Alhamdullilah sy 0 tp baby tkde kuning.sis jgn fkir sgt.. maintain mkn iberet sblm tdo mlm.. insha'Allah ok😊

sis byakkn makan buah jmbu batu jgn ltak asam Tau lpstu mkn kcg kuda rebus mkn dging2 kerang kne rebus btul bersih pstu try mnum susu kurma farm fresh or susu fresh milk farm fresh minum susu byk skit inshallah naik t hb tuuu tp jgnla give up mkn msa jgk mcm Sy dlu alhamdulillah last naik 11.4 je tp ank ckup bln LG 1 Ari due date da kuar dlu lpstu Sy emergency ceaser alhamdulillah ok sume xde mslh ank Pon kuning smnggu cmtu je xde mslh apa2

sy hb low. hb around 10 ke 10 lebih ja masa 1st pregnancy. masa last checkup before delivery pon naik 10.9 cm tu. Sbb sy ada talasemia trait. baby lahir 38weeks 2day. secara normal. berat baby 3.15kg masa lahir. alhamdulillah baby sihat. ada kuning around 2weeks++ ja. jgn stress. pk yg baik2 dn minta yg baik2. sebab kita dah usaha buat yg terbaik. selebihnya berserah kpd allah. semoga dipermudahkan urusan awak❤️

sy sis. hb bawah 11 sampai bersalin tp baby okay , kuning tkde , berat baby 3.26kg, bersalin minggu ke 38 . keadaan baby semua ok tp sy lah yg tak ok. sy emergency czer , oh ya masa pregnant sy ada anemia 😬 btw, semoga di permudahkan ye . jangan stress stress🥰

2y trước

takde tambah darah ,tp pening² tu ada sikit

xla sis..saya pun hb low..alhamdulillah..39week bru bersalin..masa nk bersalin drh naik 10.5..nurse xckp apa pun..jnji bukan bawah 10..masa mengandung ssh nk dpt capai 10.. alhmdulillah sy mkn maltofer n iberet..hari nk bersalin naik cntik..dpt bersalin normal..syukur..dh 8 bln skrg baby sy..

Saya anemia. Pernah hb 8.9. Slps cuba brp ubat, maltofer je y boleh sy makan. Tp hb xnaik. Pd minggu 30+, Dr bg ubat tmbh hb melalui drip. 4 kali drip sy kena ambik. Tnggu setiap kali masuk ubat selama 2 jam. Alhamdulillah hb makin naik. Masa bersalin 39w, hb 11 lbh.

Saya hb low. Paling tinggi 8.9. Tuh pun bonus. Standart 8.2 , 8.3. Saya thalasemia trait. 1 st bby induced sebab placenta matang. 2nd induced jgk sbb bby overdue. 3rd ni harap di permudahkan. Yng penting kita jgn stress insyallah semua dipermudahkan urusan sis.