10 weeks minum eno ?

saya sekarang pregnant 10 weeks , perut kerap sgt masuk angi/sakit ulu hati jadi boleh tak minum eno ? atau ada cara lain ?

13 Các câu trả lời

Saya ada masalah bloated dari sejak sebelum preggy, tapi mmg ada saranan doktor yg ubat angin slamat utk pregnancy, cuma kena kawal dos je. Cari ubat dimethicone tablet & pantoprazole. Ikut ckp doktor. So far saya tanya 4 doktor swasta & kerajaan, smua kata safe.

Sy sllu amalkan mandi air suam setiap pagi dan ptg, makan tepat masa, amalkan suku2 separuh, kalau ada rasa sakit ulu hati, cuma minum air suam .. target 2 L ke 3L sehari. Mmg masa pregnant x nak minum air sgt kan.. bila minum sja rasa mual sja..

saya pun selalu angin satu badan saya pregnant 10weeks 4day. Malam pukul 2 ke 3pagi pasti bangun rasa nak mual,lepas tu saya sapu minyak angin sapu sapu baru ok nak makan ubat buang angin tak berani 😅

Ramai orang cakap gaviscon boleh. Awal kehamilan, saya pernah minum eno sekali je, lepastu sakit sangat sangat dekat perut. Terus tak minum dah. Tapi apa apa, better refer doctor.

saya tak berani langsung makan apa2 ubat ..kerap jugak kembung perut .tapi urut2 pakai minyak angin je .minyak yuyi

Sebelum ambil apa2 ubat better rujuk doktor dulu, try minum susu boleh kurangkan pedih ulu hati jugk

Minum Gaviscon advanced sis. Ni sesuai untuk pregnant ladies. Gaviscon lain tak sesuai

Kalo gastric mintak ubat dari doctor ya. Kalo kembung minum air suam halia ok dah

gaviscon boleh sis. sy dh tnya doctor. eno tak boleh.

Sehari sekali cukup la.. Pastu banyak kan minum air