.

saya sekarang 15 minggu .saya nak tanya pasal vitamin zincofer .memang lepas makan vitamin ni akan muntah ker ?baru anak pertama tidak tahu apa2 .

21 Các câu trả lời

Sya start mkn zincofer msa 11mggu lagi .. mmg xleyh than mkn ubt tu , bau tu masyaAllah lagi loya la , smpai la najis kita pon berbau .. mmg xleyh nk trima .. pastu tukar ke iberet tapi xdak function pon .. hb smkin mnurun ada la .. perut dah 20 mggu dah (xlarat ulang k klinik utk ambik drah ,naik give up)last2 buat kputusan , mntak izin dr nk beli ubat luar je kat farmasi (try maltofer) alhamdulillah ubt nih xberbau , rasa sedap coklat2 kopi2 centu , wngi pon wngi , hrini repeat fbc lagi tgok hb ok k x .. hrap2 dah ok la .. ☺️

4y trước

trima kasih bg respon n bgthu

Sya pn mcm tu sis...skit kpla smpai 2 ary....lbh baik sis gi klnk...bli obimin...ubt tu dos nye x tinggi mcm zincofer...sya dh ckp at doktr pn sma jga...ubt tu jga dia bg...sbb mkn ubt tu brt bdn sya x naik...sbb x lalu mkn...tpi sis jngn ckp at nurse atau doktr...sbb dorg x fhm apa yg jd at kita bila mkn ubt tu...nnt kita blik yg dimrh... Isnin ni sya kna gi kk sbb hb turn skit pstu brt x naik...😌

4y trước

hb skrg ni ada perubahan x

Kalau sy pagi mmg tk boleh mkn . makan malam selepas 2 jam bru sy boleh telan . sblom tdo pun okay . minum guna air suam / jus / sunquick . kalau air susu ka apa mmg tk dpt . sbb vitamin tkkan jalan sepenuhnya dlm tubuh . kalau skip ubat , hb akan low . kalau still juga tk bole makan ubat tu pagi atau malam , minta nurse kk tukar vitamin . ckp je yg awk tk dpt nak trima

4y trước

trima kasih

Ya. Sbb ubat tu kuat. Akn rasa muntah dan najis kita akn jadi hitam. Saya peenh consume ubt ni dlm 1 bulan dan kdg terpksa skip mkn sbb tk larat asyik munth. Nurse push saya mkn ubt ni. At last saya tukar klinik, nurse kt klinik yg bru ni tukar balik acid folid dengan satu ubat lagi. Lupa namanya. Tapi warna brown jgk. Baru okay.

Saya cadang, awk mkn sblm tido.. saya buat mcm ni.. Alhamdulillah tak pernah muntah.. ubat tu kuat n bau nya xbpe sdp.. ironnye tggi bagus tok baby.. tp awk kne mkn bnyk sayur2an juga ya.. jgn terkejut bila membuang air besar.. hahhaha

Sy start mkn ubt tu dri 2 bln preggy, mmg tiap mlm asyik muntah, tapi skrg dh 3++ xde rse nk muntah dh bila mkn ubt tu, alhmdulilah mula serasi, rmai yg ckp tnggu shngga 3bln keatas, lau msih muntah, boleh tukar ubt, mkn yg laen.

Kebanyakkan ibu hamil yg makan zincofer akan muntah selepas amiknya termasuk saya. Saya ubah time mkn. Masa amik sebelum tido utk elak loya, muntah semua tu

Sy baru start makan dah 2hari, telan sblum tido dgn air oren. Hmm mmg rasa agak nk muntah pening. Tapi sy tahan je. Kalau berlarutan baru sy refer nurse

Ya saya selalu mkn dlm sejam atau 2 jam akan muntah balik. Pastu skrg saya amalkan makan kurma dan pati delima gulsan hb naik dr 9.6 ke 11

4y trước

sya akn cuba .terima kasih

salam, hi dear cuba try obimin , usually people yg xde masalah dengan hb low mmg akan alami symptom tu .refer doc then minta dorg obimin

4y trước

oo yeke then consult with doc regarding ada ubat name metafore ,yg ni jenis chewable.