fibroid ketika hamil

Saya scan 15 week hritu puas hati sbb dpt tgk baby aktif . dpt tgk dh gender . kdudukan uri pn ok , air ketuban ok . pertumbuhan saiz baby pun ok . tp , suspek fibroid . ada sebelah kepala baby , berdekatan ngan laluan . dlm saiz 3 cm lebih . bbrapa bulan sblm pregnant dh buat pap smear & scan apa semua , bebas fibroid/cyst . skg bru ada . kenapa ye , saya salah jaga makan ke ? apa perlu saya buat ye ..

6 Các câu trả lời

saya ada fibroid masa pregnant ,dpt thu masatu 7w . besar 3x4 mcmtu . then buka buku knee appointment Pakar pada 13w . alhamdulillah . doc pakar scan fibroid dah hilang . bby ok . masa scan doc swasta kata biasa nya fibroid akn hilang bila bby mbesar tp kena pantau . sy sejak dpt thu fibroid , sy tak amik soya , ayam sgt . sy mkn ikan je hri hri . sy pun sblm pregnant mmg takde fibroid . ttiba je ada. nt apa apa bgthu je doc kk . dia akn set appointment dgn pakar nt .

2y trước

entah sya pun tak pasti, tp doc yg kata fibroid . sy scan 7w , 10w , 12w mmg nmpk masih ada fibroid tu . masa 13w je dia takde . tp kene repeat pakar 24w nanti . untuk pastikan bebetul dah takde .

Tapi 15week terlalu awal untuk gender tu accurate, nanti boleh scan balik time detail scan 22minggu keatas. And if betul ada fibroid segerakan lah untuk rujuk ke pakar, sebab cyst ke fibroid ni sangat menganggu baby

2y trước

betul, 15mgg mmg dh blh nmpk gender tp peratusan utk silap msh tinggi. repeat slp 18mgg, in case silap jantina 😁

Saya pun ada fibroid. Pdhl sblum prgnant tk ada sbb sy ada check. Doctor cakap normal sbb hormon tak stabil masa pregnant. Kne monitor dkt Kk or hosp utk tgok size dia membesar atau tak.

fibroid kecil sukar dikesan jika tidak hamil. hormon kehamilan boleh myebabkan fibroid mbesar dan mula kelihatan. Hanya perlu monitor perkembangannya shj

bestnya 15weeks dah nampak gender sis 😍 . taksabar plk nak scan gender jgk

hormon..sy pn ada..xleh buat apa..just elak makanan bersoya, gula mcm tu