Boleh teruskan puasa ke?

Saya rasa sangat dahaga, bibir & lidah kering macam yg dialami masa puasa time tak pregnant. Saya risau badan dehydrated & kurang air.. Tapi at the moment rasa dahaga dan kurang air ni, rasa baby banyak gerak dalam perut. Jadi better teruskan puasa atau tak ye? Lately selalu rasa baby banyak gerak masa penat, dahaga dll.. Kalau time tak pregnant tak risau sgt sbb kita sorang2 tanggung, tapi skrg berbadan dua, risau baby tak cukup nutrien. Cuma peliklah sbb dia banyak gerak semasa kondisi badan saya macamtu. Saya keliru.. Jadi macamana ye? Ada yg tahu tak patut terus puasa ke tak? #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #puasa #ramadan #Ramadhan

2 Các câu trả lời

alhamdulillah tahniah dah cuba utk berpuasa sbb hukumnya mmg wajib. tapi kalau rasa memudaratkan diri sampai mengigil nak pitam muntah atau sebagainya, berbuka lah dari jadi lagi teruk. masa sahur bykkan lagi makanan tinggi nutrisi dan minum air masak utk elak rasa camtu. sbb kalau saya, kerap juga rasa baby byk gerak bila terasa lapar tapi saya tahu sahur saya cukup. alhamdulillah puasa masih tak tinggal dan checkup baby ok. jadi, tepuk dada tanya diri kondisi badan mcm mana sbb hanya awak je yg tahu

Klau saya at least dia ada gerak 10x , saya akn teruskn puasa , klau dia tk gerak bru lh cepat2 saya akn berbuka, pergerakan baby sngt penting ye , so kena alert