Folic Acid

Saya pregnant dh dekat 12 mggu.. dpt tahu pregnant dlm mggu ke-6.. lepastu saya makan folic acid dlm 1 mggu lebih.. sbb bila saya mkn.. saya cepat pening dan muntah teruk.. lepas tu saya stop consume folic asid smpai mggu ke-11. Ni ank first, saya tak berap tahu sgt.. bila ibu saya cakap folic acid sgt2 penting.. saya baru sedar saya buat kesilapan besar.. jd skrg saya perlukan pendapat dr org yg berpengalaman.. keadaan kandungan saya ni berbahaya ke skrg? Saya baru start consume harini..#pleasehelp #advicepls #bantusharing

7 Các câu trả lời

Thank you, semua😭😭, saya dh jmpa doktor smlm.. lepas ni.. saya muntah ke apa ke.. saya ttp mkn.. takkan skip lagi.. ni pengajaran bagi saya.. sbb saya tak tahu betapa penting nya ubat utk kandungn.. alhamdulillah skrg saya dh tahu.. saya takkan skip lagi.. dan rupanya2 saya salah kira.. saya baru 10 mggu.. semoga bayi saya sihat.. aamiin..

sis kena inform doc yg sis muntah kalau makan folic acid tu maybe doc dpt tukarkan ubat folic acid jenis lain. memang silap besar kalau skip folic acid sebenarnya. wajib makan masa kandungan mula membesar.. saya pn mcm sis first mom.

3y trước

inshaAllah baby awak kuat ❤️ semoga ngam dgn ubat baru ya sis.. great move, utk bertanya dalam group ni.. at least awak akan tahu what to do and donts. take care mummy!

folid asid sangat² penting untuk pembentukan tulang baby.. lepas ni jgn skip.. apa² rujuk doktor atau boleh dah pergi scane baby.. in shaa Allah takde ape².. sihat² selalu

acid folic tu penting awak.. sbb die membantu pertumbuhan baby, elak baby dr cacat dalaman dan luaran. vitamin yg sangat² wajib setiap ibu hamil amik

bukan folid acid je sis. 4 Jenis vit yg dibagi Oleh KK tu penting utk ibu mengandung .. lanjutkan consum InsyAllah xde apa sis blm terlambat..

Penting tapi kalau dah skip sebelum ni apa boleh buat. Just teruskan makan macam biasa dari sekarang dan doakan baby kekal sihat 😊

folic acid sangat wajib sis, tak boleh skip dlm sehari mesti kena makan.