Hi mommy semua. Nak luahkan saja. Jangan judge saya ye

Saya pregnant 8 week alhamduillah. And baru baru nie scan baby. Nurse kata ada dua. Tak tahu nak happy ke tak. Sebab kadang ada terfikir nak gugur ekonomi buat kan saya rasa tak ready semua nie. Dengan saya tak kerja. And bila nak kerja mesti kebanyakkam company taknak amik. Yelah sebab pregnant kan. Saya ada komitmen yang nak perlu bayar.. Saya taknak susah kan suami, suami pun ada bende nak kene bayar. Sejujurnya saya nak anak nie cuma entah lah hati nie banyak berbelah bagi dari segi semua bende. Mommy semua jangan judge yee. Kalau boleh bagi lah kata semangat sikit. Kalau tak tahu nak cakap bende baik. Diam je terima kasih.

68 Các câu trả lời

dulu sy sama jugak takutkan kewangan.. masa pregg anak first sy dan suami pakai motor shj tu pun byr bulan.. company xnak terima sy bekerja sbb pregnant.. suami bergajikan 1200.. sgt2 stress.. lahirnya dia memang pembawa rezeki yg hebat.. suami dpt kerja baik.. sy sendiri dpt kerja yg baik.. ekonomi Allah angkat.. darjat kami Allah angkat.. hampir setahun dpt pakai kereta.. dpt sewa rumah dan suami dpt beli motor baru.. rezeki dia terlalu mewah sgt2.. kdg mak sy bg belanja tuk dia mak suami pon sama naik bg.. sedara mara pantang jumpa mesti ada benda nk kasi.. kwn2 smua.. Alhamdulillah selama kami jaga dia 6 bulan pertama pampers susu dia kami berdua x pening kepala ad je org sedekah.. kdg2 lebih sampai sy pinjam duit dia lah nk buat g kerja... Allahu rezeki anak ni terlalu mewah sis... setiap yg Allah memang nk hidupkan dia dh atur rezeki umur dan jodoh.. pasti.. keep strong sis

pape discuss dgn suami dulu. kalau boleh jgn share dgn family dulu melainkan parents dan adik beradik. tggu dah masuk 3 bulan ke atas baru bgtahu sume. bincang dgn suami mana tahu dia okay je sbnrnya. mungkin akan jd pembakar semangat untuk suami awak cari rezeki lebih. sy dan suami dua2 kerja pun cuma gaji sy x la sebesar mana pun suami dah ade plan mlm2 nk buat part time grabfood. nak bg family selesa kata dia sbb skrg nk bersalin pun bukan murah sgt n kiteorg yg kerja ni nk kena ready htr anak masuk nursery wpun baru sorg je anak. pastu kos besarkan anak lg beli itu ini. insyaAllah ade rezeki anak2 tu nanti. jangan malu mnta bantuan kewangan sikit2 dr family mana yg boleh tolong. saya doakan semoga sis n family dipermudahkan urusan spnjg mengandung dan dimurahkan rezeki sllu :)

2y trước

betul tu sis.. suami saya bila dia kata nk tmbh ank...dia dh start buat part time grabfood...skng tgh preggy 23w.. in shaa Allah...sume housewife kt sini kuat² belaka...aamiin

Congrats dear, twinss wahh… semangat!… saya faham keadaan awak sbb saya pon ade family terdekat yg situasi seperti awak, struggle dgn ekonomi n keadaan skang yg sebenarnya gaji seorg x ckup melainkan ade side income lain utk teruskan hidup… tp dear, percaya ya rezeki Allah nk beri… dpt tau kembar pon dah satu rezeki sbb Allah pilih awak maknanya Allah tau awk bleh lalui fasa ni… yaa betul awk bukan beban suami awak, tu dah memang tanggujawab dia.. i know lelaki yg baik akan cari jln utk dia sara family… tugas isteri teruskan positivity n kata2 smngat buat suami… awak down, bg effect juga pada suami.. jgn risau yaa… semua bnda dlm dunia ni ada hikmahnya yg kita mgkin belum nampak…apa2 pon saya doakan yg terbaik buat sis n babies…

hi sis.. sye pham ape yg sis rse.. sye dlu mula2 pn mcm nie jgak.. bru keje then bhenti sbb morng sickness.. palg rsau dgn masalah kwangn.. yela brg bby bkn murah kn.. tp stakat nie alhamdulillah semua ckup.. brg pn da settle bli semua nya.. kne rjin usha ble mall buat promo/bli kt shopee.. klu dlu ktorg nie kaki jln, skg weeknd peg jln kt mall je.. bli brg dapur pas tu blek..InsyaAllah bley sis.. nak mewah tu xde la, tp insyaaAllah ckup.. memg kne pndai manage duit n of coz kne korek2 saving sikit 😅 tp semua nya akan ok nant.. jgn rsau ye

Stiap ank pasti ade rzki dri Allah..suami sy twin..tringin nk twin..tp lum ade rezki twin..mcm sy dpt sorg ank, lpas bersalin..kami laki bini dua2 gaji naik..suami dpt bonus..sy dtawarkan kenaikan pangkat..boleh beli kereta baru..1 lg ape y sy rasa bila ade anak, stiap problem kwangan mudah je Allah bg penyelesaian..pasti ade rezki..awk jgn stress2 tau..yakin la stiap ape yg Allah aturkan ade hikmah nye.. ان شاء الله Moga dpermudahkan urusan awk..آمِيــْـــنُ ... يَا رَبِّ الْعَالَمِيــْــنَ

maaf kalau saya tanya, sis ada pakai perancang? kalau sis pakai & still lekat maknanya mungkin Allah tahu sis & suami bersedia. jangan risau inshaAllah anak bawak banyak rezeki. dalam rezeki kita tu ada jugak terselit untuk dia sekali. Allah tahu apa & bila kita perlukan sesuatu tu. Dulu saya kahwin dekat setahun takda anak, sedih jugak sebab saya mmg nak anak cepat. Bila rumah dah siap, kereta pun tukar baru sebulan lepastu terus lekat. Alhamdulillah mungkin allah nak saya prepare dulu semua baru dia nak bagi kot.

Alhamdulillah pregnant twin😍🥰 teringin sangat nk baby twin . Saya faham keadaan sis . Saya dgn suami pun bukan org senang biasa2 .cuma suami saya byk buat keje tepi utk duit2 hujung bulan .tlg buang sampah org nk pindah ruma salah satunya . Apapun sis bincang dgn suami elok2 ,jgn bertindak melulu .sebab anak ni rezeki ,cuma ekonomi yg membuatkn kita down .Apapun saya doakan urusan sis dan suami di permudahkn dan murahkn rezeki selalu ..Aaaminn Allahuma Aaaminnn .

sy dh 29w still doa Allah tiupkan 1 lg roh dlm rahim sy.sy teringin sgt nk kembar,even suami tlampau sibuk & sy handle ank2 sorg je.sy fulltime housewife.skrg preg ank ke4.sy x nmpk lg ssh sng ade twin,tp sy teringin sgt2 smpai bwk dlm tido🤣🤣.sis2 semua doakn sy ye.sbb byk je tbaca dh nk bsalin bru tau baby twin kn.so,sy tawakal je la dgn doa.tu je yg tmmpu.andai kate xde rezeki twin pon,alhamdulillah.Allah SWT sebaik2 pengatur.ade rahmat disebalik setiap yg DIA tetapkn.sentiasa bersangka baik.

anak tu rezeki.. percaya pd rezeki allah..jgn buruk sangka dgn allah. dekat luar ada org yg mampu pun allah x beri lg rezeki anak.. byk berdoa pada allah.mohon bantuan dr allah. sanggup ke bunuh anak sndri? tau x hukum nya adalah berdosa. melainkan anak itu mengalami masalah . kita ni isteri.adalah menjadi tanggungjwb suami mencari & memberi nafkah. isteri ni amanah. bab cr keje, kalau allah dh tentukan rezeki awk utk keje dkt 1 syarikat ni,insyaallah awk akan keje. yg penting awk kene usaha.

hai sis,jgn down ank tu rezeki,sy pun housewife xkje pun....bnyk komitment kne tnggung,husb kje sorg je...mna nk byr umh sewa,mkn pkai dgn economi skrg kan....tp prcayalah setiap ank ad rezekinya...jgn mengeluh tu je even kdg2 down jugk ...law rasa xsempat nk byr komitment yg bnyk tu byr laa yg prlu dlu ad bln dpn byr balik gilir2...mcm tu je sy buat law xdan ....apa2 doa je inshallah Allah psti bantu hambanya...law fikir sampai kesudh stresss memnjang