Sekadar luahan sahaja

Hi mommy, nie sekadar luahan je. Baru baru nie saya baru dimasukkan dalam wad atas faktor jantung jadi laju. Now Alhamduillah kandungan saya dah 33 minggu. Due date ikutkan February, tapi tak rasa February sebab orang kata kalau ada GDM nie akan keluar awal. Takut sangat.. Saya tak tahu macam mana maksud orang enjoy time kita pregnant. Saya rasa saya sorang je kot, yang tak excited sangat.. Ke saya confused? Tapi bila dalam wad saya dengar baby yang baru lahir, saya rasa macam tak sabar nak jumpa anak saya sendiri... Tapi bila duduk sorang sorang, rasa macam hurm. Entah lah.. Saya kadang risau, takut takboleh jadi mak yang baik, mak yang memahami untuk anak saya sendiri.. Suami saya ada, sentiasa bagi kata kata semangat, Alhamduillah Allah hadir kan suami yang sangat memahami. Cuma saya tak nak luahkan dekat suami saya sebab saya taknak dia nampak saya sedih dan saya taknak menangis depan dia.. Otak saya macam macam fikir, kalau saya dah takada, macam mana suami dan anak saya? Suami saya dah kene buang dengan keluarga dia sendiri atas sebab suami saya kahwin dengan saya. Sepanjang saya dalam wad, mak saya bagitahu, suami saya tak happy makan pun sehari sekali. Tak banyak cakap. Sedih but after saya keluar hospital, ceria dia.. Sentiasa nak dengan saya. Kitaorang tak pernah berjauhan, dia lepak ke, dia keluar pergi mana mana ke atau pun apa sekali tetap dia akan bawak saya.. Alhamduillah Allah hadir kan lelaki yang sangat faham situasi metal dan fizikal saya.. Cuma disudut hati saya, andai saya gagal dalam pertarungan macam mana? Sekarang saya more pada enjoy apa yang ada depan mata.. Hanya sekadar luahan saja.. Kepada mommy mommy yang pregnant semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua..

2 Các câu trả lời

Awak beruntung sgt2 dpt husband yg memahami keadaan awak sekarang nie.. Cuma sy boleh nasihatkan awak, selagi ada masa terluang nie penuhkan dada dgn ilmu parenting. Ilmu parenting nie cabang die luas, terlalu luas.. Skarang nie byk yg online, Dr2 buat live video. Awak boleh explore satu persatu take ur time untuk baca @ dgr.. Ambik de sumber yg boleh dipercayai. Nnt bila baby dah keluar, 1st thing kena byk bersabar.. Baby x tahu apa2.. Ibu bapa lah yg kena byk apply kan ilmu tu bila baby dah dpn mata. Org lain x akan tolong kita, tp kita sendiri yg kena tolong diri kita dan juga baby kita. Normal untuk diri kita yg baru nk bergelar ibu nie akan perasaan, mampu ke aku nk jaga anak aku, mampu ke aku nk bg yg terbaik untuk anak aku.. Its normal. I pun pernah rasa semua nie. Every mommy kt sini pun pernah rasa. Tp percayalah awak, naluri kita sbg ibu nie mampu untuk jaga anak2 kita. Kekuatan mental dan fizikal seorg ibu nie kuat dan mampu nk jaga anak mereka. Hidup nie bukan competition. x de yg menang x de yg kalah dalam menjaga anak. Its a just process n journey. Kalau rasa hari nie x mampu tenangkan baby newborn dr menangis, esok hari awak boleh cuba lagi, kalau x mampu juga esok hari, akan ada lagi esok hari untuk mencuba.. Lama2 process tu jadi mcm kebiasaan insha Allah ibu mampu. Cuma kalau awak rasa x kuat, nk nangis dpn husband, nangis sahaja lah. Kita nie ada limit sampai bila mampu hadap sorg2.. Pregnancy is about 2 people journey. Not only you. Get ur husband involve dlm Pregnancy nie. Biar sama2 support each other. Baru awak rasa happy rasa enjoy dlm Pregnancy journey. Sy doakan semoga semuanye dipermudahkan untuk awak dan husband. 💖 💓

Ape yg sis rse tu sme la mcm yg sye rse sbijik! ble sye down, sye akn tgk vdeo baby2 comel & pkir positif je.. Awal2 lps bsalin memg struggle gak nk biasa kn diri.. memg akn stress tp lme2 ok.. awak kne dptkn sokongn & bntuan org tdekat mcm suami or fmily.. Sye penah jgak luah kt suami, mcm mne klu sye mati tyme bsalin nanti.. Husband sye ckp dia nak tambah hibah sye.. hahahhahaha trus x jd down, rse mcm nak blasah org plak lps tu 🤣