Berapa folic acid sehari untuk awal kehamilan?

Saya pregnant 6 minggu. Saya jumpa doktor swasta dan dapat prescription folic acid 5mg 3 kali sehari. Betul ke? Sebab saya baca banyak article kata 400mcg sahaja sehari. 😥

10 Các câu trả lời

Saya rasa salah. Saya ambil dari klinik kesihatan and klinik swasta, dua dua pun 5mg folic acid sebiji sehari. 400mcg (0.4mg) tu minimum sahaja. 5mg untuk higher risk tapi biasanya doktor akan beri yang 5mg sebiji sehari.

Kena tanya balik klinik tu. Sekali sehari je kalau tengok label kotak. Saya guna asid folic brand hovid (beli sendiri) sejak ttc hingga doc minta berhenti mkn sbb saya kena ambil zincofer.

Saya dulu sebijik je satu hari, jgn overdose sngt untuk awal kehamilan ni kita tak jangka. Tapi kalau dah dari doktor ckp mcm tu maybe ada sbb la kot

uish bia betik. kk bg pon 5mcg tau. mkn 1 kalu sehari. double check balik dgn doctor ya dear

Folic acid jenis ap awk dpt? Dr xde bgtahu knp ke dia prescribe cmtu?

Baru 6 weeks. Cuba tanya doc tu balik kot tersilap tulis ke..

Aiyya bnyknya..biasa satu biji sehari, sehingga tiga bulan

sebiji sehari je dos dia

Mkn sebiji je skali

Patutnya sekali je