Buku Merah

Saya pregnant 33 minggu.. ambil check up di hospital swasta tapi plan nak bersalin di hospital kerajaan..saya tak der buat buku merah sebab tak pernah refer di klinik kerajaan..boleh ker kalau bersalin di hospital kerajaan tanpa buku merah? Plan nak bersalin di hospital kerajaan Kulai,JB

32 Các câu trả lời

Saya berklinik dia swasta sampi 9bulan,sbb pregnancy Saya semua normal.kalo x normal doc swasta akan suru pg klinik krjaan.lepas tue bersalin di hospital gov..pki buku klinik swasta tue je..boleh je bersalin di hsptl kerajaan tp Masa pendaftaran tue dorg akan bnyk pertanyaan ,trutama Masa checking dgn doc.dia akan Tanya mcm2 tp xmarah pun.jwb je..dorg tiada hak nak marah2,apa lagi Masa covid ne,ramai kot org2 di klinik krjaan.😅

Saya buat checkup sehingga second trimester di private, tapi buka juga buku di KK bermula 16 minggu (diconsider as late booker), dan attend appointment di KK. Nurse private mmg nasihatkan dapatkan buku pink di KK, kerana kalau apa2, senang rekod dah ada dgn hospital Kerajaan, esp kalau melibatkan case emeegency. Skrg saya dah stop ke private sbb pilih FPP, tapi checkup mmg continue di KK.

Akak 3 ank tak pernah check atau buat buku kat kk..akak check kat swasta..ank no 1&2 besalin dekat HSA..yg no 3 bsalin kat HSI..mmg takde buat buku pink pun kat kk..bawak je buku dari klinik swasta..alhamdulillah ok je takde plak nurse ckp pape..skrg ni pregy ank keempat bulan 6 ni plan bsalin kat HSI jugak tapi pregy yg ni ada buku pink sbb terpaksa checkup kat kk ada darah tinggi and gdm

2y trước

aah bersalin rate berapa kena bayar

Hai, saya pun sama check up dekat swasta. Sama lah risau jugak sebab takde buku pink. Tapi kita ad rekod buku antenatal. Dah tanya Dr yg buat checkup saya, dia pun dari KKM jugak, ape yg dia check ikut guidelines KKM jugak. Cuma bila na bersalin tuh byk kene tanya lah. Gomen ta boleh tolak kes, sebab kita kan warganegara. Saya pun nurse jugak n duduk kulai jugak hee. In syaa Allah takde masalah.

2y trước

sye pon checkup swsta dgn pakr skt puan.. 4 ari lps g hsptl sbb baby kerap mengeras.. smpi sne tnjk kad knerl perli n siap tnye knpe x bersalin pantai je.. sye ckp sye mmg nk bersalin pantai tp mslh kewgn sye pjj dgn hsbd n rumh kete sblm nie kne bnjir.. tmbh ank msk sek byk pki duet saving kuar cm air.. trs doc diam.. ank seblm nie 3 org checkup swsta bersalin gh xd mslh.. kali nie pulak byk perli n soal.. sedgkn sye xde mslh pape.. gdm xde gbs pon xde.. checkup detail tiap bulan ade semua..

Kenapa skang ni mcam2 ibu share pendapat yg menakutkan? Sy check up swasta dr awal pregnant bsalin kerajaan ok je.. Klu xblh bsalin dekat swasta doc swasta bgtau siap2 dah kena bsalin swasta jugak..sy bukak buku swasta doc siap tnya lg nk bsalin mna lepas tu dia mark je hspital krajaan yg kita sebut tu. Yg ni anak ke2 sy check up swasta.

3y trước

Betul tu.. Cek swasta ni sebab masa kite xde, nk mc bukan mudah. Majikan cina tahu2 jela komplen je tahu.

Sy penah baca ade yg doctor kerajaan tak terima sbb buku pink tu penting utk tau perkembangan ibu masa mengandung. Kot ada penyakit apa2. Doctor tak mau ambik risiko. Sy yg nk bersalin kat swasta pon doc sy nasihat ikut app kk mcm biasa. Sbb buku pink kk lebih lengkap.

Saya pernah survey kat pusat perubatan swasta. Nurse situ cakap kalau nak check up + bersalin sini boleh buat buku pink kat sini, tak perlu buat buku pink kt kk. Kalau dah buat buku pink kt sini, nanti nak bersalin kat hospital gov, agak complicated sikit la n jarang2 la diorg terima.

5y trước

Yep... Saya pon slalu juga dgar camtu.. Tapi rmai yang kata ok je

Buku merah utk passport dan buku pink utk ibu hamil.blh tye dkt klinik swasta.ada ssetengah klinik swasta sediakan perkhidmatan buku pink.dan blh jgak direct ke klinik kerajaan bwk skali details checkup d klinik swasta tnjuk dkt nurse.

boleh je...hospital mana boleh tak terima kes kalau diorg xnk terima boleh report ke kkm🤣🤣..sy rekod checkup sepanjang mengandung ni ke swasta tp nk bersalin kt gov...doa kn sy di permudahkan semua due 18hb/11 ni...

3y trước

Saya pulak suka checkup dkt kerajaan…bersalin baru swasta…😆…smoga dipermudahkan sgla urusan sis 🤲🌹

Boleh dulu mase sye pregnant anak first pon check up dekat swasta brsalin Kt Kerajaan .. Xkne marah pon just bawak buku merah Yg swasta bagi dekat Sis.. Untuk buat rujukn time nk brsalin nnti