Ubat tambah darah

Saya nk tnya, spa dkt cni penah makan ubat ni..ubat dri KK.. knpe ya bila sya makan ubat nie muntah2..bila xmkn ubt ni xda plk muntah2.. ada cadangan x ubat apa yg boleh sya ganti dgn ubat ni??

Ubat tambah darah
97 Các câu trả lời

Sis mkn time prot kosong ke? Sy time prot kosong xleh mkn.. Mmg akan muntah.. Sy mkn 2 jam lepas breakfast.. Tp HB x naik gak.. 😅😅 Last2 skrng ni sy mkn sblom tido.. Baru HB naik

15 minit lps telan ubt ni,sy pening n muntah2 sepanjang hari..sblm tidur mlm sy telan panadol sbb x thn sgt dah..pastu sy stop ambk ubt ni sbb x cun..sy just mkn ubt iron tablet je..

Saya makan sebelum tido..tapi saya mesti makan malam dulu dalam pukul7@8 malam..selepas 2jam, pukul9@10mlm saya makan zincofer dengan jus..dari hb10, dah naik 12.9..

Makan ubat ni before masuk tidur. Sebab mmg effect dia akan buat kita muntah. Tapi elok sangat2 ubat ni. Kalau takleh tahan boleh je request dekat nurse mintak tukar ubat lain

boleh bagitahu kat doctor yang ubat ni tak sesuai.. then nnti doctor boleh tukar ubat yang lain.. mcm saya doctor dah bagitahu awal² if tak okay just tukar je ckp kat doctor.

sy pun mkn ubat ni...lepas mkn ubat ni...kena baring..jgn buat apa2..abis2 1/2j.. effect ubat ni...mmg akan menyebabkan muntah... duduk rehat.. sy buat camtu ok..x muntah dh

Sy x pula dibagi ubat ni bila kurang darah. KK bg sy ferrous fumerate 200mg (iron tablet). Xde rs ape. Mkn sebelum mkn Tp ms ambil tu darah naik dr 11.1 ke 12.2 dlm sebulan

sa pun hari tu muntah2 bila mkn ubat ni....tpi nurse suru sa mkn ubat tu guna air rebena yg main bancu punya....munta tu x la sdah cma ada mual sikit....lma2 ok sdah...

sy mkn pon muntah..bila mkn wktu pg..skrg sy mkn sblm tido..dlm kol 10mlm sy mkn..allhmdullih xda muntah pon pg tu..sblm ni sy ambik obimin..xsesuai..kepala pening..

Mgkin ada minum susu, atau coffee sejam sebelum atau selepas mkn ubat..sbb tak boleh dengan ubat tambah darah.saya dulu pon macam tu juga, last2 baru tahu punca dia