Ubat tambah darah

Saya nk tnya, spa dkt cni penah makan ubat ni..ubat dri KK.. knpe ya bila sya makan ubat nie muntah2..bila xmkn ubt ni xda plk muntah2.. ada cadangan x ubat apa yg boleh sya ganti dgn ubat ni??

Ubat tambah darah
97 Các câu trả lời

Sy makan ubat zincofer sekarang... klu x nk muntah.. kena mkan ubat dengan air limau kasturi @pn jus pati delima.. sy mula2 makan ubat dengan air limau kasturi hb naik sikit.. lepas tu rasa malas jgak nk makan dengan air limau kasturi sebb kena perah kan,, jadi sy beli jus pati delima.. bancuh lepas tu letak dlm peti ais bagi sejuk... Bila malam nk makan ubat sebelum tido.. baru telan ubat dengan air pati delima yg sy bancuh bagi sejuk.. klu nk makan ubat pagi.. kena sarapan dlu.. lepas 2jam baru makan ubat baru xmuntah..lepas makan ubat kena rehat tau.. xboleh bt keja apa2 pn.. selama 2 jam.. sy makan ubat sampai tertido... Alhamdulillah hb sy naik 11.6 dari 10.6

Sy pernah makan ni sebab HB low jadi 10.8. Memang zincofer ni kuat sikit. Sebab tu kot muntah n pening. Sy pon macam tu. Kena habis kan dalam seminggu. Then bila dh ok dia bagi sy Obimin. Sebelum tu kena makan yg 4 biji tu. Hb ok xok ja. Lepas tukar obimin alhamdulillah cantik ja bacaan. Makan pon sekali sehari. Dr bacaan selalu 11 lebih jadi 12 lebih.. Dalam range2 tu je.

saya pun amalkan ubat nieyyy sis. saya amalkan ubat nieyy lps solat subuh. lepas saya makan ubat automatik saya rse loye nak muntah, badan letih pun ade kadang kadang tu.. saya tanye dgn MIL saya knpe saya jd cenni. dia kata mungkin ubat nieyy rehatkan badan kite utk tambah drh.. misi pesan amalkan ubatkan nieyy dgn oren sunquick. tapi kadang kadang rse loye muntah ade jgk

saya dh tukar 😅 sbb xtahan selalu mntah bila telan jaa muntah . smpaikan terpksa abaikn ubt tu, sbb mmang xboleh lngsg dkat dgn bau allahu . saya trus jmpa dktr mntk tukar ubat lain, skarg alhmdulillah . Boleh jaa mntk tukar , lpastu bgytau jalaa xsesuai dgn tekak mkn ja kluar balik .

Sy 1st tme mkn ubt ni mmg munth. Nurse srh mkn sblm tido. Mmg xdpt tidolh jwbnya. Lpstu sy tukr wktu mkn slps srpn pagi, pun munth jg. Last skli tukr wktu mkn slps mkn tga hari. Alhamdulillah dh xmunth, yg pnting srpn pagi Dan mkn tga hari xskip...bg sy, mkn ubat ni kena perut kenyng.

4y trước

Lain org lain cr kot. Sbb kk pun srh mkn ubat ni slps mkn, sejam atau 2jam slps mkn. Dr awl prgnt smpi 40mngu,sy mkn ubat ni je. Hb sy pun maintain 12 keatas. Pernh sekali naik 14 sbb mkn buah delima🤗

Saya makan dgn air twister orange tu. Pastikan makan ubat ni perut dah di isi. Jgn kosong. Sbb saya kalau perut kosong makan ubat ni mmg akan mual dan muntah. Alhamdulillah lps breakfast saya mkn ubat ni tak da mual and muntah. Boleh cuba isikan perut dulu sebelum makan ubat ni.

It ubat utk naikkn darah merah.. Klu xdpt, bgtahu kt doktor tpt kita check perut aritu utk tukar ubat lain.. Tp jgn xmkn ubat ye sbb klu darah merah rendah adalah bahaya utk ibu n baby.. Mknanan lain boleh cuba ialah jus delima, jambu batu, sayur bayam merah n kerang..

Saya pon dah kene makan mase 4bln sbb hb saya low...skg dah nak masuk 6 bulan..ubat ni kalau mkn siang mmg akan rase nak.muntah pening semua ada....saya makan sebelum tidur..kdg2 lupe tghnpg pon saya bgun mkn dan smbg tido semula..kurang skit rase semua tu...

Sya pun ade juga kk bgi jenis yg mcm ni..Muntah2 pun ade..xde selera mkn..berak smpai 1 minggu xde..pastu effect ubat tu 48hours kat sya..48hours tu juga sya lemah..nk drive sorang pun tkut..tkut pngsan..Sya bagitau nurse n dia doktor bagi yg jnis bru

Masa mengandung pun sy tak boleh mkn ubat ni..bila muntah mmg busuk..bau dia tu, ya allah.. boleh buat tekak loya bila ingat..kali ke 2 mengandung sy beritahu nurse siap2 sy tak boleh telan ubat ni..so dorg suggest obimin or maltofer