Ubat tambah darah

Saya nk tnya, spa dkt cni penah makan ubat ni..ubat dri KK.. knpe ya bila sya makan ubat nie muntah2..bila xmkn ubt ni xda plk muntah2.. ada cadangan x ubat apa yg boleh sya ganti dgn ubat ni??

Ubat tambah darah
97 Các câu trả lời

Kita sama..darah kita tak dapat terima ubat tu..lepas mkn memamng akan muntah balik..just dptkn nasihat doctor saja..saya just dapat terima makan ubt lama..hehe

Try makan malam b4 tido and makesure 2jam lepas dinner. Sy mcm tu gak mule2 ms amek ubat ni,asyik muntah2. Then sy tukar waktu makan. Alhamdullilah ok.

Nak makn ubat nih time malam make sure makan dgn air oren . Sya slalu mcm uh time nak tido baru sya makan ngn air oren . Baru tak terasa dia punya bau uh .

boleh try iberet sis.. saya pon dpt zincofer ni.. dokter kata kalau x serasi boleh tuka iberet beli kat farmasi... dgn lagi 1 ubat apa tah perasa coklat

Sy inform nurse sy tak suka ubat ni sbb byk sgt side effect dia, nurse suggest amik iberet. Alhamdulillah iberet ok sangatt 🥰 inform nurse je dulu..

sy makan sebelum tido utk prevent dr muntah . ataupun sis boleh makan before tidor tapi minum dengan air sunquick ke atau air buah utk elakkan muntah

Sis try makan ubat ni dengan air sunquick oren yg tak ditambah gula. Saya pun mmula muntah tapi sekarang dah okay. Sunquick tu letak dlm peti ais.

Kalau sis tak boleh makan zincofer ni, sis boleh mintak tukar ubat dgn nurse. Tak silap sy zincofer ni dos tinggi. So kena makan terus lepas makan nasi

5y trước

Kalau perut kosong mmg muntah la sis. Sbb ubat ni dos tinggi

Awl2 jer sy mkn muntah bLek zincofer ni.. lps dlm seminggu, bdn dh boleh terima.. sampai now mmg ambik zincofer ker.. hb pon xde masalah..

Saya makan sebelum tidur. Sis muntah mungkin sbb bau ubat tu agaknya. Kalau tak okay boleh cakap kat nurse yg sis tak boleh makan ubat tu.