Baru seminggu berpantang saya dah jadi hampir gila

Saya ni first mom Berpantang sendiri je dengan suami tapi MIL kadang-kadang datang juga Dah hampir seminggu pantang saya dah meracau-racau menangis kat bahu suami Mak mentua saya ni...entahlah Semua serba tak kena.. nak dictate itu ini Sampai lauk berpantang pun dia sibuk nak masuk campur Paksa-paksa saya makan ikan haruan lah apa lah Saya ni beranak czer dan doktor dah larang jangan makan haruan Dia sibuk pertikai doktor tu and dia cerita lah dia makan ikan haruan tak jadi apa pun, makin elok ada lah (dia pernah kena operate buang rahim sebab ada cyst) Saya ni tak makan ikan haruan.. memang tak makan Dia sibuk cakap "oh dulu aku telan je makanan pantang tu" Masalahnya sebelum beranak lagi saya memang tak makan! Dia macam tak faham bahasa. Kalau dia datang dia sibuk la cakap suami saya dan saya ni lembab sangat buat kerja tukar baju baby apa semua Kami first time parents memang lah slow sikit sebab nak adapt dengan benda baru macam ni.. dah biasa nanti zap zap laju la Ni duk bebel bagai. Rasa nak tampar je muka dia biar dia senyap. Saya ni dengan penat ulang alik KK sebab anak jaundis, luka czer lambat baik bagai nak kena hadap bebelan dia pulak. Rimas. Harini dia datang time saya tengah menyusu dia sibuk arah-arah saya bagi anak saya minum air masak guna botol susu. Bodoh ke apa? Baby kena fully minum susu ibu sampai 6 bulan kot? Saya kata saya taknak. Tau dia cakap apa? "Engko taknak bagi nanti mati keras anak kau baru tau" eh eh mulut... Saya melawan, saya kata "saya ni bukannya bodoh. Saya belajar jugak" Dia kata "yang kau belajar tu lain" Mulut saya ni dah geram sangat nak kata "jangan jadi bodoh lah" tapi saya sabar.. saya ingat saya boleh pendam lagi.. Duk paksa-paksa saya ajar anak guna botol bagai. Anak saya baru seminggu kot? Sabar lah??? Anak saya susah tidur dia kata saya yang biar anak saya tidur siang Ya Allah.. orang tua ni.. saya menyusu setiap 30 minit - 1 jam kot bukannya saya tak bagi dia tidur langsung. Saya kena susukan sebab anak saya kuning tinggi. Petang tadi saya terus meletup saya kata kat suami saya "tak payah datang dah" Lepas tu saya terus meracau 😭 saya dah tak tahan sabar Saya kata "kalau saya tahu macam ni saya nak berpantang dengan mama saya" Suami saya pulak minta maaf. Sepatutnya mak dia tu kena belajar faham bahasa. Saya dengan penat tak cukup tidur sebab menyusu kerap, puting sakit, luka czer tak terjaga lagi, kena hadap mulut puaka. Saya nangis tak berhenti. Sebab semua serba tak kena. Geram nak mengungkit macam-macam. Tapi yelah. Mak suami sendiri. Berkali-kali saya minta maaf kat suami sebab saya mmg tak suka mak dia. Saya takde niat nak kurang ajar tapi saya tak tahan. Saya rasa lebih baik saya bawak lari anak saya dan bagi dekat sesiapa. Biar saya mati. Baru nak diam agaknya.

46 Các câu trả lời

mak datang puan masuk bilik kunci pintu. macam gitu gaya if puan buka mulut pertahan apa puan buat, buat lagi menyakitkan hati sendiri je. dgn mil sy even parent sy sdri pun, byk benda saya angguk je, lagi2 kalau apa fahaman sy dgn dorang bercanggah. tak kalah pun kalau kita diam, tak menang kalau kita lawan sabar ya, semoga suami puan sedar pasal postpartum depression & take actions utk jaga puan fizikal & mental

5mo trước

Saya lepas baby discharge (masa ni baru 4 hari lepas czer) dah ada orang datang melawat.. Allah.. kita dengan sakit-sakit lagi nak susukan anak lagi, ada orang datang pulak sembang2 hahaha serabut kadang Tapi takpelah dapat duit baby 😅😂😂😂

sembang ngn suami elok2 sis,bgthu suami sruh bgthu mak dia yg bini dia nak rehat.. phm keadaan "mental koyak" time dlm bpntang ni mcm mna..yg x czer pon kdg2 koyak sbb ada ahli kluarga lain dtg mnyibuk kt umah..sy pon suka bpantang sorg2 bsama bby n ank2 d umah. x suka org mngacau hak privacy sy wlupon dia mil sy..skli skala tkpe nk tgk cucu,klu hri2 ?? sis,brbincanglah ngn suami elok2..wlupon dia suami,ingt dia blh dgr ckp mak dia..sis kena "ugut" skit kdg2 ..

emm sakit hati baca bab2 mil dr neraka ni, sy kdg2 rasa jahat tp tula bsyukur sgt mil sy tu mak tiri suami je, so dy mcm kisah xkisah, xbrapa baik dgn suami sy jd bsyukur haha so xkacau hidup rumahtangga sy, dy kisah hal rumahtangga dy, sy kisahkan yg sy, mmg xmcm mak lah kira haha so sy mcm xde mil😂cuma sejak baru branak ni, dy mcm tnjuk minat dekat baby sbb dy sejenis minat budak kecik jgk, ghisau jgk bila tiba2 dy tnjuk minat tu😂

Dalam pantang memang emosi kita tak stabil sis. Jd Kadang2 bila nak senyapkan orang yg lagi tua ni, lebih mudah kita iyekan je apa dia kata tapi dalam masa yg sama, bolayan apa yg dikata. Kalau kita layan acuh tak acuh, jawab pendek2, dia pun tak boleh buat apa2. Anggap jela bebelan mak ke anak. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Utk jaga emosi sendiri,sis balik ke rumah mak sis utk sementara waktu.

5mo trước

Hugs sis. Bincang elok2 dgn suami sis. Tak pun minta mak sis dtg rumah. Stay kat umah smp emosi sis betul2 okay.

Sy kalau org tua cmni dok cakap pandai suruh buat itu ini sy abaikan saja .. cakap la hg sorg2 .. sy pekakkan telinga buat mcm xdakpa mcm xdgaq dia cakap .. sy pon first mom xnafikan mmg ad spesies2 makcik2 sy yg dtg melawat sy peel sbjik mcm mak mertua awak .. apa pon bersabaq la ya .. sy mmg spesies suka ignore org cakap apa apa depan sy .. lantak hg cakap la sorg2🤭😂

5mo trước

Paling seram yang pesen pandai-pandai suap tu. Memang nak berkepit dengan baby je nanti kalau ada sesiapa datang.. melainkan nak tengok saya menyinga betul-betul ha suap la air masak 😌

maybe awak kena ckp dgn husband bab ni, awak kena minta husband yg slowtalk dgn mak dia. mmg nampak kejam sikit sbb org tua maybe akan terasa ,tapi tuh la, ckp elok2x, gpun cara dia tuh buat kita sendiri yg stress, bkn stress jaga anak, tapi sbb dia lagi. patutnya dtg membantu ni dak, ataupun awak balik rumah family awak ja dulu, so lega sikit . takda dia sibuk. risau awak burn out ja bab ni

5mo trước

Entahla sis. Saya rasa bersalah sebenarnya. Macam saya suruh bergaduh ngan mak dia pulak. Dalam hal ni saya mengalah je la. Kalau saya pergi, dah takde lah konflik macam ni..

Puan, panggil orang yg memahami puan bantu jaga puan dan anak buat masa ni sehingga puan rasa stabil. Memang patut jangan bagi mak mertua datang. Kunci pintu. Biar dia pula menjerit2 dan meracau kat luar pagar tu sbb tak dapat masuk. Kalau kawasan perumahan ada guard, minta org tertentu je boleh datang. Mudahan puan dan suami tenang dan aman dlm menjaga diri dan anak.

5mo trước

Suami saya je sumber ketenangan saya tapi saya rasa bersalah kat dia sebab saya tak berapa berkenan cara mak dia.. Dia pun tersepit kat tengah-tengah. Saya dah bagitahu dia, kalau rasa tersepit pilihlah mak sendiri.. tak baik belakangkan mak yg lahirkan kita.. Takpe saya rela mengalah..

dpt mertua mulut kurang ajor ni mmg boleh jd gila kalau kita pendam. kalau taknak panjang cerifa ckp suami jgn bagi mak dia dtg dlu. sbb tak membantu pun . kalu tak jalan juga awak lawan kan je. lepaskan je kat depan mertua awak . kalau saya dari aku yg gila baik aku lepaskan je biar dia rasa mulut puaka kita pulak

Banyakkan sabar ye mum tpie apa2 pn perlu tegas jgn biar org lain atur kita cara jaga anak even org lebih tua or konon2 lebih berpengalaman.Jaga anak mum mcm biasa cara yg mum selesa xtahu baru tnya pada yg arif atau org yg mum selesa dn percaya.Sy doakan yg terbaik utk mum semoga semuanya baik2 shj.Amin🤲🏻🥰

5mo trước

Ya.. saya tak pakaikan bedak kat anak pun jadi isu Saya macam "suka hati saya lah anak saya" eeee geram nak cakap macam tu

Puan, nanti pergi cek up jaundis anak atau cek post natal, minta nak jumpa doktor sbb puan tertekan dgn mak mertua tu. Luahkan pada doktor. Bagi saya bila terlintas nak mati tu, it's not a good signal. Kita kena pulih kan diri kita juga supaya dpt hadapi dgn kehidupan baru sbg isteri dan ibu. OK. Take a good care puan.

5mo trước

Nurse ada tanya sebab saya nampak macam tak sihat.. Saya cakap dah berpantang kali ni memang penat sikit sebab barai dua-dua. MIL datang rumah pun bebel tak berenti semua benda tak kena kat mata dia instead of guide elok-elok mana satu.