Luka Ceaser

Saya nak tanya pengalaman ibu² yg bersalin secara ceaser ::: 1) lepas operate tu tak sakit ke tmpt jahit tu kalau pakai panties ? ke kena standby panties yg high waist ? 2) Pihak hosp ada bg ubat atau krim tak untuk luka ceaser tu ? ke kita kena standby sendiri . krim apa yg bagus ? Maaf saya taktau #seriusnanya #firstmom TQ

7 Các câu trả lời

1. Saya rasa lebih baik guna high waist bagi tutup luka czer tu dan x rasa sakit kena getah d bhgian perut bawah.. Saya guna dua2 jenis panties hari tu dan sy boleh kata guna high waist lebih selesa berbnding low waist sebab guna low waist tu bhgian perut bawah yg plk yg sakit sebab bru lepas dirobek2 bhgian dalam kan.. 2. utk luka czer tu nt dekat hosp sy mmg x provide ubat sapu, mereka just provide ubat tahan sakit which is paracetamol dan ibuprofen. ubat2 lain mcm ibumin dan ubat sapu antiseptik utk tali pusat anak juga ada kena bagi. Sebab anak masuk nicu ubat antiseptik tu saya guna juga utk cuci luka czer saya. Saya juga ada beli spray kalis air utk sy spray luka tu before mandi supaya luka x basah dan x payah nak dikeringkan lambat2. takut klu x lap sampai kering nt lipatan2 kulit d perut tu kena jangkitan plk luka kita.

1y trước

@cik bunga husband sy beli yg ni di farmasi. botol kecil je, ngam2 habis laa smpi luka tu kering.. husb sy spray tebal2 dekat luka tu, tahan laa luka x basah jg lps siap mandi..

Sy dah 3 kali czer huhu 1) better pakai highwaist panties supaya tutup perut sekali. Nanti bila berjalan takda rasa goyang2 perut😂 2) takda sis, untuk luka takda sapu apa2 unless jahitan tak cantik (nanah or luka lambat sembuh) sis kena cari kat farmasi So far untuk senang jaga luka lepas mandi dap kan dengan towel kering & keringkan guna kipas. Kalau baby tido, kita baring sambil anginkan. Banyak kan makan buah oren sis boleh cepat baik luka. Sy seminggu dah ok takda rasa sakit. Persepsi luar cakap czer ni tak elok la sakit la leceh nak jaga la, bukan dorang yg hadap. Jadi kita sedia & banyak membaca. Inshaallah Allah mudahkan. BTW nak tanya, sis memang Doktor advise untuk czer ke? Good luck sis

1y trước

I see.. sama macam anak 1st sy melintang. Dr bg date kalau dia xpusing jugak kena czer. 38minggu die pusing tp bukan kepala bawah, kaki bawah. Hihi maka kena czer jugak la xleh bersalin normal sbb dah ada contraction sikit time tu. Takpa sis apa method bersalin inshaallah Allah mudahkan. Doa byk2, pujuk baby supaya sama2 kuat & pujuk utk baby pusing. Take care sis

Sy dua kali czer, sy tak pakai panties, sy pakai pampers dewasa.. kalau awak jenis kecik molek senang cari maternity pants.. kalau size montel2 pyh jumpa maternity pants yg besar.. 1st bby dulu sy pakai gel solcoseryl..sgt bgus tp dh discontinued so byk yg bertukar ke dermacyn.. dermacyn kalau bli skli air cuci dia lg bagus.. Lepas mandi pastikan lap kering.. jaga hygiene..makan buah yg ada vit c, blh jugak amalkan pengambilan vit c.. bykkan mnum air kosong,. Kalau org cakap jgn bergerak kalau czer, jgn lah percaya, awak kna bergerak jgk utk elakkan darah beku..tak perlu gerak laju2@cepat.. pelan2 je pun takpa okay?czer of course sakit .. tp tgok muka anak rasa berbaloi la czer tu..

1y trước

yg ni ya sis

1- kalau terkena panties rasa tak selesa la. Lagi2 kalau panties ketat, terus melekap kat tempat jahitan tu 🥹 saya pakai panties pregnant low waist yang v shape tu. InshaAllah tak kena langsung tempat czer. Tapi lepas czer nanti ada bandage. Takde la terus terbuka begitu saje. Hari ke 7 baru buka bandage tu. ✌🏻 2- Macam saya dr just provide krim antibiotik (kloraxin) untuk elak dari jangkitan. Kalau google tengok krim tu mesti pelik sebab tu krim untuk mata. Hihi. Saya pun mula2 terkejut gisauu tumbuh mata pulak kat perut 😂 dr kata krim tu untuk bunuh bakteria. So boleh je pakai untuk luka2 yang dijahit. Tak digalakkan untuk luka terbuka. 😊

1y trước

Saya harini czer, esok dah discharge. 😊 so seminggu lepas bersalin baru gi hospital semula untuk buka bandage.

1. Of course sakit. Saya pakai low waist siap lipat lagi so getah dia static area bawah, sipi2 dgn kemaluan kita dah. Sebab nk pakai high waist boleh cuma saya tak selesa & seriau takut still terkena luka tu 2. Dulu saya di hospital ampang ada beri ubat sapu mcm gel2 gitu. Nk sapu pun ada cara dia nanti doctor ajar. Tp sekejap je ubat tu habis dlm 3w then dah tak mintak dah sebab luka saya cepat baik. Amalkan makanan sihat yg cepat tumbuhkan daging. Jgn dedahkan luka but at the same time jgn biarkan dia berpeluh. Bergerak bila perlu shj ya

hi sis...sya pun bru ja czer bulan mei tahun ni..sakit tu ya tp x sakit btul sbb hosp ada bgi ubt tahan sakit..sya pkai panties yg high waist spya nda tkena p luka jahitan...ble jg pkai yg low waist tapi pastikan getah panties tak tkena ke luka jahitan.... sbb klu tkena p luka jahitan...urmm rsa ngiluuu... hosp tmpt sya xda bgi ubt krim utk luka...sya xpakai apa2 krim utk luka czer...yg saya amalkn cma slps mandi...sis kena keringkan luka czer btul2 kering... alhamdulillah luka czer sya t'ttup dgn baik dn bykkn mnum air masak ...

1- better cari panties high waist utk awk selesa. ada org xsakit, ada org sakit. 2- hsptl cuma provide ubat tahan sakit, ubat sapu (utk tali pusat bby), ubat tmbh darah, ubt cair darah. krim semua tak ada. tp in case klu masa dkt wad awk punya luka ada mslh, dorg tgkkn.