Ultrasound

Saya nak tanya lah kalau yg ditulis 15+4 15+6 15+5 14+5 tu maksudnya 15 weeks + days ke? Sebab td sy jumpa dr dkt hosp katanya sy kena ikut edd yg first which is 17/2 (skrg 16 weeks 4 days) tp sy ikut yg redd 28/2 (15 weeks). So bila other klinik tanya sy da brp minggu utk sy buat ultrasound atau urusan lain sy da jadi confuse nak ikut yg mana satu.#pleasehelp #FTM #firstbaby #firstmom #ingintahu

Ultrasound
7 Các câu trả lời

Tu ukuran tuk setiap anggota badan sis, kena ikut yg edd awal d beri.. size2 smua tuk kiranya mcm measurement tuk average smua bahagian badan yg d ukur, contoh edd baby 15w ,bpd 15w2d, AC 15w1d,HC 15w 4d.. maknanya cantik la ukuran sbb smuanya masih dlm range tuk pengiraan tu.. tpi klu contoh edd 15w, tiba2 bacaan utk HC 16w6d memang something wrong sbb x tally dengan usia.. kiranya kenapa tumbesaran kepala lebih cepat banding yg lain.. jdi akan cek lagi klu ada masalah lain

15+4 16+5 tu ngam la maksudnya week dan days untuk size ukur lilit semua yg dinyatakan di atas. Setiap size yg kna scan tu ada weeks dan day dia. cth d atas ukuran lebar kepala bayi awk skg 3.06cm = 15w4d. Klu tengok semua tu, yg ngam nak bagitau dr d klinik lain utk week anak awk adalah tarikh REDD (tarikh confirm selepas scan) sbb nmpk dlm scan utk ukur lilit anak awk mostly dlm 15week+ dan 14week+..

finally ada juga kes sama mcm saya. sama la sis sy pun confuse nak bg due date yg mana kalau doc tny. dua kali prgnant, dua kali ada 2 due date 😅 biasa sy ikut edd kalau org tny tp kalau nk buat urusan lain dgn mana2 klinik/hosp sy bg redd je

setakat saya faham bila edd ikut scan, kena amek yg yg awal2 sebab kalau ikut yg semasa boleh jd kali ni scan dpt edd 15hb, minggu dpn scan dpt 13hb blh jd jgk 25hb. kan saiz kandungan dipengaruhi macam², makanan ibu hormon ibu semua

1y trước

15+4 15tu weeks 4 tu days. ukuran anggota bdn baby tu merujuk pd brp weeks, kalau lari jauh sgt dr edd, tak cantik lah, kepala kecik @ besar sgt ke, perut besar @ kecik sgt ke, gitulah

ni full maksod untuk short form dkt kertas scan awak. sebagai rujukan awak

1y trước

15+4 16+5 tu ngam la maksudnya week dan days untuk size ukur lilit semua yg dinyatakan di atas. Setiap size yg kna scan tu ada weeks dan day dia. cth d atas ukuran lebar kepala bayi awk skg 3.06cm = 15w4d. Klu tengok semua tu, yg ngam nak bagitau dr d klinik lain utk week anak awk adalah tarikh REDD (tarikh scan) sbb nmpk dlm scan utk ukur lilit anak awk mostly dlm 15week+ dan 14week+..

ukuran setiap angota bdn bayi..edd tu jangkaan bayi...tapi bila scan tu lah kebesaran yg actual

Kalau ikutkan anggaran size baby tu,,boleh je guna first edd.

1y trước

iye