assalamualaikum

Saya nak minta pendapat sikit..anak sulung saya baru lahir dah sebulan lebih..tapi saya bagi dia susu fomula banyak dari susu badan sebab kalau bagi susu badan dia mcm tak kenyang..bagus ke bayi yg baru lhir kita bagi susu fomula?mntak pendapat

9 Các câu trả lời

Waalaikummussalam. Klau awk rse baby xkenyang tu, mngkin awk kena tgk dlu. Biasanya baby kerap mnum tu bukan sbb dia xkenyang tp sbb perut dia kecik lg. Dia mnum ikut keperluan je. Sbb tu lepas mnum je kjap lagi berak. Sbb susu ibu ni mudah dihadam. Klau nak tau, mnyusu di tmpat awam & rmai org akan membantu ibu hasilkan susu dgn antibiotics yg byk mengikut keperluan baby. Tp menyusu dgn nursing covers la. Lgpun bila awk dh cmpur susu badan & formula, ransangan secara direct dari anak dah kurg dan akan menyebabkan bdn hntar signal pada otak yg anak dah xmnum susu sangat, kemungkinan susu badan drop sgt tinggi. Jd usahakan direct feed anak dgn susu badan dulu ye, nnt InshaAllah susu bdn akan dihasilkan mengikut keperluan anak. Harap membantu 😊

Mcmana tahu baby xkenyang minum susu badan? Xtahu ke susu badan tu susu terbaik? Susu formula tu gula.. Mmg la sedap baby suka.. U dh jadi mom, u ptt tahu ape yg terbaik utk anak u.. Bykkan membaca pasal susu badan vs susu formula..

mommy, susu formula mmg bg kenyang lama sikit. susu ibu halus dan mudah tercerna, perut baby tak kerja keras sgt. thats why baby cepat nak susu. try bagi sampai 6 months at least.

Digalakkan baby minum susu badan ibu berbanding susu formula . Baby perut masih kecik , mmg akan minum sikit2 tapi kerap.

5y trước

Thanks sharing👍

normally kalau bby nb, mommy xde susu, memang bagi susu fm, tkot bby naik jaundice sbb x minum ssu

Susu ibu lebih penting. Utk ketahanan antibodi bayi tu dari sebarang jenis penyakit.

Ada baiknya bagi full breastfeeding smpai bayi 6 bulan.😊

prefer full breastfeed

Baik fully bf