abaikan anak

Saya nak meluahkan rasa sakit hati & pelik dengan segelintir masyarakat.. Sekarang saya tengah mengandung anak ke2.baru 22minggu dan anak pertama saya berusia 2tahun 3bulan.tapi yang menyakitkan hati saya,orang mesti cakap depan anak pertama saya "nanti dah ada adik,mesti orang akan abaikan awak punya" Sakit je rasa hati.perlu ke cakap macam tu depan budak?perlu ke bercakap benda2 yang negatif macam tu? Saya ni sebagai mak dia,tak pernah terfikir pun sampai macam tu.malah,saya makin sayang anak pertama sejak saya tau saya mengandung.nak fikir saya akan tinggal dia masa nak bersalin nanti pun buat saya sedih.boleh ke dia tidur bila saya takde.ok ke dia bila tak nampak saya tak ada kat rumah..sekarang saya pegi check up and tinggal dia kat rumah dengan atok dia pun,kadang2 dia nangis.saya balik tu mesti berlari datang kat saya.suruh dukung and dia peluk kuat2.. Saya betul2 sakit hati and geram bila orang cakap macam tu.suami pun marah bila dengar orang cakap macam tu depan anak.. Saya cuma cakap pada anak,no baby.mummy still sayang baby jugak.baby pun anak mummy.baby yang datang dulu kan..

12 Các câu trả lời

melampau mulut cmtu. 😠😡 kalau sy lah sy akan balas. eh mana boleh ckp cmtu. memandai je. pastu pujuk si kakak/abang bagitau adik syg lahir nnti. boleh main sama2 kan best ade kwn dah. so far anak sy mmg sy bgtau selalu mcm tu. mmg die sgt syg adik die. walaupun masih dlm perut. toxic people mcm tu sis kene avoid jejauh. sy mengandung anak yg kedua ni mmg memilih dgn sape sy nak mesra. kalau jenis toxic people mcm tu. lalu depan rumah die pun sy xhingin.

Same laa.. Ank saya pun org ckp mcm tu mse mgndung ank ke2.. Dorg tak fikir ke kalau budk tu faham.. Mesti budk tu sedih gile.. Saya nak berpisah dgn anak kejap pun tak boleh.. Ape lg nk abaikn.. Mase nak bersalin.. Klau boleh nk brslin tu dipermudahkan.. Supaya boleh balik cpt.. Sbb xnk ank lg 1 tnggal lame2.. Takut dia meragam kalau takde saya.. Hati nie tak nampak anak dpn mate.. Gelisah.. Anak prtama pulk mmg rpat dgn saya...

Ank pertama kan yg ajar kita jadi seorg ibu..amanah Allah pd kita. Biarkan je org sekeliling tu.. Masa sy masuk hospital sblm kelahiran anak kedua pun, terasa rindu kat anak pertama.. risau mcmne keadaan dia.. Skrg alhamdulillah.. dah slmt lahirkan adik nya.. kakak yg paling excited..

yuppp...merasainya jugak...takpayah pk banyak...janji kita tau kita syg anak mcm mana...diam je dengan org mcm tu..bukan boleh lawan2.....apa benda lah nak ckp cm tu..dgn budak2 yang tak faham apa2...ishhh..tolonglah..anak sy masa dpt tau sy mengandung umo dia 2tahun 2bulan..

Oh my. So so sorry to know that sis. I feel you. Sy ni anak baru je genap setahun last week. X pregnant anak 2nd lg pun. Tapi ada je mulut asyik ckp "Dah nak dekat ada adik ni. Pastu xde dah org sayang dia."..X perlu kot ckp cmtu. Melampau.

Btl tu.. selalu jgk jmpa org mcm tu.. lagi² sedara sndiri.. tu sbb sy mngndg no 4 ni, sy rahsiakan dari keluarga mertua.. tau dah nanti mesti mcm² diorg ckp dkt anak²..

Tu la... Mslh jiwa org cmtu... Sje nk mykitkn hati n dengki la tu... Cuba la pikir klau org ckp dkt ank dia cmtu... Thu plk nk mrh kn 😤 Geram je org cmtu... Sabor je la 😪

5y trước

Yup tu btl... Memg xske org nk banding² kn ni... Bkn semua org sama cara

Kan 😭 I feel youuuuuuuuu ! I pun geram with such comment coming from others. So negative and insensitive.

sis jawab balik kat org tu..sy sayang sama je anak2 sy walau nk dpt adik pun sbb dua2 lahir dari rahim yg sama :)

Sound je yang mulut lepas gitu. Dia nak abaikan anak die sukahati die. X payah libatkan org lain yg syg anak.