Cyst ketika mengandung ?

Saya mengandung tpi ada cyst. Masa thu mengandung tu mmg teruja tpi bila scan doktor habak ad something .time tu bby x nmpk masa scan tpi upt 3 kali buat smue positive. So doktor saran kat saya jmpe pakar . Time tu sye pilih selayang. Kena thn wad selayang . 2 hri. Doktor buat ultrasound. Cyst tu dh 8cm . Bby still x nmpk . Last buat ultrasound transvaginal doktor kata tak nmpk kantung bby .doktor kata mungkin dia dduk luar rahim . Doktor ambil ujian darah time tu bpe kali ambil darah pon tak thu lah . Keputusan tunjuk bby dduk luar rahim . Doktor bgi tempoh kalau dlm masa bpe hri dia still luar rahim bby kena buang sbb tkut ad pendarahan. Time tu sedih tak thu nk kata apa . Hanya mmpu mengalir air mata je . Last minta balik dan buat appointment utk scan lagi . Alhamdulilah lps 3 hari dtg selayang . Doktor scan dri bwh je . Kantung bby dh ad dlm rahim.syukur.

Cyst ketika mengandung ?
32 Các câu trả lời

Ramai tnya apa yg jdi kt cyst tu kan dia hilang ke @ apa . Okey smbung yg smlm punya. Cyst ni dia tak bhge pon tpi depend ats cyst aktif or not. Selesai kt selayang sye buat buku pink di kk. Just follow up gn kk . Tpi selepas 18 w cyst tu dia tak mengecil . Still macm tu 8 cm . Doktor kk suruh jmpe pakar sbb bhge utuk baby n sye . Katanye bila bby membesar bby x akn ad ruang n boleh membhge kn nyawa. Untuk operation kali ni sye pilih hospital sg buloh. Masa operation bby dh 21 w dan cyst tu 9cm Perasaan takut , risau tu smue ad. Allah ye thu masa tu apa yg sya rasa. Alhamdulilah. Lps operation bby selamat dan sye selamat dibedah. Sekarg baby dah 30 w 7 d 💕💕 Cyst saya jenis dermoid cyst. Sya dibedah secara laparoscopy (menegak)

Banykan makan durian belanda...ada sahabat sye dari awal preggy dpt tahu ada cyst..jgn mkn makanan yg dpt aktifkan cyst...daging n soya mengaktifkan so kene elakan...yg lg baik sis kene wat scan tiap 2minggu sekali...ni pengalaman sahabat sye...alhamdulillah skrng baby kt perut dah masuk 7bln...tp cyst mengecil....

Masa awl pregnant pn sy ada disahkn fabroid. Dgr² org kata risau gak. Jd KK bt app kat hsptl utk cek pakar. Kali ke 2 dtg cek Dr kata xnmpk apa². Alhamdulillah syukur. Now dah 30 weeks, scan xda nmpk fabroid tu. Tp entah la adakah itu fabroid@cyst😅 utk sis tahniah & jaga diri dan kandungan

5y trước

Ya betul.. fabroid dgn cyst berbeza. fabroid ni mcm ketulan daging katanya..bila pregnant ada fabroid, tgk mana yg aktif. Jika fabroid aktif, baby xdpt diselamatkn. Jika ok, fabroid hilang baby selamat. Dr bgtau fabroid ni disbbkn hormon dan apa enth. Kalau sbb hormon biasanya akan hilang bila baby besar. Cyst tu mcm air, jd bila kandungan makin besar cyst akn mengecut. Maklumat ni sy tau sbb borak² dgn Dr la bila checkup. Kalau slh tlg betulkn ok 😊

Saya pon ade cyst jugak 2cm tp doc kata itu perkara biasa diawal kehamilan sebab nk support uri uri kantung ke uri baby centu la. Cyst akan hilang sndiri bila bby makin mmbesr tp jaga makan jgn minum soya or makan kekacang kalau x cyst mmbesr.

5y trước

Ye. Cyst kalau 5 cm ke ats boleh membhge kn tpi depend . Sbb cyst ni byk jenis . Tpi yg sye punya mmg dh x boleh nk buat ap sbb tak mengecut malah makin membesar 8cm ke 9cm Cyst 5 cm kebwh maybe bila mmg membesar dia akn hilang . Insyaallah

Saya pon ada cyst sis.. Tiap bln kena pgi check.. Cyst saya 3cm.. Masa saya lom mengandung lagi dh ada.. Tak sempat nak buang masa tu Alhamdulillah saya mengandung.. Tapi kena selalu check... Tpi baby nmpk je...

Sama la sy.. Baru g scan smlm.. Doctor ckp ada 3 cyst.. 2 dlm 3cm.. Lagi 1 dlm 4 cm.. Risau gak la.. Da 2 tahun menanti.. Mgu depan baru nk g bukak buku pink kat kk.. Skali nk tye pasal cyst ni.. Risau baby je

5y trước

Alhamdulillah.. Tu la harap xde pape la baby..

Sy baru je operation buang cyst ketika baby dlm kandungan 15minggu..sekarang tgh pantang..allhamdullilah baby selamat dlm kandungan..

3y trước

lama tak kena pantang? dpt mc brp minggu?

Allhamdullillah syukur semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga baby membesar dgn sihat dan sempurna d dlm kandungan.. Aamiinn

5y trước

Amin 💕

Adk sy ngandung dlu pun ada cyst..doc pesan jgn minum soya..dan jgn mkn pedas sgt..dia leh wat cyst btambah besar..

ssh hti nk bce smpai abis tu... alhmdulillah punhujung nye.. sujud syukur... allah ya rahman ya rahim.

5y trước

Amin . Dh selamat operation sis pada 26.6 .2019 . Now dh 30w 7 d