PIL PERANCANG

Saya jadi takut nak ambil pil perancang sebab takut jd kesan ii yang teruk. Spt naik berat badan dan sebagainya. Mcm mak saya dulu ambil perancang effect hari tua sakit pinggang dan tubuh jadi letih selalu..mcm mana pendapat ibu ii yg lain?

20 Các câu trả lời

klau xmkan pil perancang, tapi sis xcontrol makan pon tetap naik berat badan..sy sblm consume sy tnya pndapat doc dulu..apa kesan pgambilan stiap jnis kaedah prancang..lain org lain effect die.. yg pnting dgar ckap doc, sbb klau apa2 jdi kita akn jmpa doc jugak..😊

pil perancang ni kena consult doc. dia ada term dia takleh makan berterusan bertahun2. mana2 ubat pon ada effect. dah nama drugs. kalau mak awk ada problem macam2 kena diagnose laa takut punca bukan dr pil perancang. kesian pil perancang kena fitnah 😂.

lahhh kalau takut sgt naik berat bdn pemakanan kawal & bersenam lah .......lpastu apa yg sis kata tu tak btul,sy pun makan pil perancang alhamdulillah setakat nie elok je period teratur takde letih2 jerawat pun sgan nak dekat

Sama laa sis @nad din. stress bila org tnya, awk sakit ke? napa kurus suda ne. aduh pening 😅 Sya masa sekolah berat nak 50 juga. masa mengandung tuu paling berat 46. lepas beranak je berat turun 38. aduh stress juga

sy amek prncg 1thn 6 bln sbb sblm tu mngdg czer.. buat ms skrg xdr kesan smpingn ape2 pn..klu bdn naik mngkn fktr pmknn kena kwl mkn..ank full breastfeed smpi 2y4bln..

2y trước

*bersalin czer

sy rancang sendiri jer..sbb pil dan inject sy mmg langsung xserasi..lebih banyak hari sakit dr sihat..

yaa sis @Farhana. lain orang, lain badan, lain penerimaan. tak sama kan. ada yg ngam ada yg tida.

Ada je pil perancangan yg x kacau hormon. Cari lah. Or tnye pharmacist kt situ.

Kalau awak takot nak ambil pil perancang , awak pasang implan .. 😊

terpulang sebenarnya nak amik perancang ke tak..