bUKU PINK

Saya hamil ank pertama .. kandungan baru 6 mggu .. belum check di klinik , belum buat buku pink tapi suami dah buat hal .. sekarang dah tinggal asing .. apa perlu saya buat ? Sebab org ckp nk bt buku pink 1st time kena ada suami ☹️

14 Các câu trả lời

🧐 saya buka buku pink mcm senang sangat. Pergi klinik ckp nk buka buku then die bagi tarikh utk buka buku. Masa nk buka tu isi info dekat buku semua sye buat sorg. Nurse kk xde lgsg tyn pasal husband ke or sijil nikah atau bil elektrik. Xde pon mintak husband dtg buat ape ape. Seriously senang sangat. Sye ade bawa 1st scan baby then jumpe doctor confirm kan babyheartbeat and tarikh EDD.

4y trước

Confirmation pregnant. X sure la la wajib ke x bawa scan tu.

Lambat laun suami pun kna pegi kk untuk cek hiv. Memg ad bahagian yg nurse kna fill in untk bahagian hiv suami. Tp x semestinya masa buka buku. Maybe lpasni untuk regular check up pun boleh bwk suami untuk test hiv sbb test tu pun kejap je. Mcm nk test hiv sblum kawen hritu

4y trước

Taktau la dia nak bekerjasama atau tak ☹️

Hari tu sy buat buku tak perlu suami ada pun. Cuma pergi dlu buat appointment. Bukan pergi2 terus dapat buat buku. Kena book tarikh yg kosong dlu. Pastu dia cuma suruh bwk photostate ic laki bini, sijil nikah ori n photostate.

4y trước

kih3 klinik tmpt saye xde minx copy pape .. tnye jer detail

Sy 1st time pegi check dekat klinik 7 weeks bawak surat nikah je tp x sempat nak buat buku sebab nurse in charge tgh cuti.. Set appointments buat buku, dah 9 weeks. Semua buat tanpa husband sebab husband kerja jauh..

4y trước

Ok sis , nanti saya cuba pi terus di klinik . Terima kasih sis ❤️

saya dari first bt buku sampai 4 bulan .. xde suami pun sebelah kih3 .. nurse minx suami ada tu sbbnya nk check up hiv/sipillis suami jee.. klu kkia saye lah.. kkia awak xthu lah..

4y trước

Saya cuba nanti sis ☹️

Sy buka buku pink, x perlu suami. Cm kna bw bil elektrik/air utk pngesahan alamat. Nnti kat buku pink isi detail suami je and tarikh kahwin. Itu je.

4y trước

Takpe , jgn pening .. alamat tu explain awal2 dgn misi .. stkt ni duk umah mak . incase nanti awak ikot suami awak .. bgthu kkia nk tuka alamat .. nanti mase nk bepantang nanti xyh pk .. nanti misi hat dkt ruma mak akn dtg.. depa sebelum kita bgthu pape .. depa da tahu dari group depa..

Kkia tmpt sy xde pun mintak suami dtg sama . Cuma dia tanya no ic n tmpt keje suami je . Surat nikah pun tade mintak

4y trước

Harapnya sini pn mcm tu la 🤲

Xde suami pon xpe 😊 cuma dia akn mnta ic suami dn no hp suami dn sijil nikh copy tuh shja

4y trước

Sama2 😊 saye pon baby 1 tpi msa nk buat buku suami xdpt hdir brsma sya kerna kerja jdi sye pergi seorng shja

Buat buku pink tak perlu ada suami. Yg penting ic, sijil nikah, bil (untuk tengok alamat rumah)

4y trước

Sebenanye xcomplicated pun bt buku pink tu.. yg leceh bile sesetengah misi bt leceh.. show off jelah awak punya detail waktu nikah tu..mcm adik saya nikah waktu pkp memula ritu .. dan lah .. tapi awal2 lagi juru nikah tu pesan .. jgn besentuhan lagi sampai abis pkp.. maybe tak dpt lagi kad nikah kat pej agama .. xdaftar lg.. tp dlm syariat islam sah dah .. tu dari segi undang2

masa first time pegi KK, sye bawak suami sbb nak buat HIV, then bawak sijil nikah itu je

4y trước

Saya dengar ni juga dr kawan . Tu yg risau sebab takut suami tak nak bagi kerjasama ☹️