hamil 9minggu5hari

saya hamil 9minggu5hari kalau ikutkan LMP. Tapi tadi scan doktor cakap kandungan masih kecik x mcm 9minggu,nampak dalam 6minggu cmtu. Tak detect heartbeat jugak. Awal bulan ni sy penah scan utk confirm pregnancy dgn Dr yg sama. Masa tu size bby anggaran 5minggu. Kiranya kandungan seperti x membesar. Yg buat saya down bila doktor cakap kemungkinan kandungan x menjadi boleh gugur 😢 Ni kandungan saya yg ke2. Anak pertama dah 4tahun. Saya risau + sedih memikirkan kemungkinan yg berlaku. Ada tak ibu2 yg penah alami benda yg sama tapi baby lahir sihat sempurna?

8 Các câu trả lời

sy buln 1 bru ni klau ikutkn LMP da 12 week bila doc scan 8 week nmpk kntung sja janin xnmpk..kne repeat scan 2mnggu akn dtng ..doc ckp kmungkinn kndungn xmnjadi and dlm buku pink sy dia tulis missed misscariage..seminggu sblum appointment doc tu sy prgi scan swasta..syukur sngt, janin and heartbeat dia da nmpk..skrng ni da nk msuk 7bulan..sy da 2 thun kahwin dan ni first pregnancy..sis bnykkn rehat..n jgn angkt berat..semoga dipermudahkn urusan sis..

1y trước

klau ikutkn weeks lmp 29 weeks dah..tpi skrng ni bru 25 weeks 3 hari size baby pun ikut 25weeks..

pernah alami utk first pregnancy..scan byk kali kt 2 -3 tpt n mmg janin ada (kembar) tp heartbeat tiada....sy kena silent miscarriage kot..sy redha utk cuci rahim..ada masa mmg sedih sgt2..rindu nk preg..2 thn rahim xde apa2..skrg alhamdulillah nk msuk 8bln..anak first ..sy doakan awak dpt terima segala result yg bakal dihadapi .kalau Allah x rezekikan skrg..inshaAllah akan dtg Allah bg;)

Saya prnah last year.. scan selang 2w pastu scan lagi selang 2w smua nmpak kantung je tp kantung x membesar. Last2 gugur masa kandungan 10w. Kantung je nmpak masa tu size 6w camtu bila scan . Mmg tak membesar. Sbab kalau normal biasa bila scan nmpak dah kantung, nnt repeat scan lepas 2w confirn dah nmpak dah janin tu.

1y trước

😢 tak bersedia rasanya nak terima kemungkinan ni.. tambah down bila doktor sendiri cakap kemungkinan utk gugur tu ada 😭

Kita sama 9m 5 h..smlm pi klnik bkk buku pink dan scan..wktu scan tu doc ckp saiz baby okay dh tp heartbeat xde..sedih sgt sbb ni 1st prgnancy sejak 2 tahun khwin..doc ckp sy missed miscarriage dan bg 2 mnggu lg appt kat pakar..sy xde alami simptom keguguran pun..cuma mampu redha dan brdoa😔

1y trước

sis...klau boleh p cek kt doktor luar jgk ya..minta pendapat doktor lain..sbb sy anak 1st dulu ms 11w..2 doktor klinik yg berbeza ckp xde heartbeat...tp sy x puas hati, sy solat hajat dan try p jumpa pakar kt hospital private...elok je ha ada heartbeat..alhamdulillah skrg dh 12thn bdk tu..😅..insya allah doa byk²...semoga ada rezeki sis ya...

banyak2 bedoa sis..insyaAllah semoga semua selamat baek2 je .jgn trlampau fkir tau tkot jd stress ..xelok untuk kandungan jugakk

Sis boleh try pergi klinik lain untuk second opinion. Kalau boleh klinik / hospital yang boleh buat tvs ke. Lagi clear dari ultrasound.

1y trước

ye sis.. mmg dalam perancangan nak pgi klinik lain plak lpsni. sbb ada terbaca jugak lain klinik lain resultnya. sbb saya masih sgt berharap semuanya baik2 sj 😢

Sy tapi keguguran. kantung stop membesar sampai 7w je. kalau ikutkan dah 9w

1y trước

risaunyaa..sbb kandungan sy pun dh beberapa minggu berlalu masih kekal size janin 5/6minggu..xde heartbeat jugak ☹️😢

buat tvs scan x? xcuba pergi alternatif klinik lain ka?

1y trước

awak boleh cuba req. range utk tvs scan ni sy xpasti. mungkin boleh cuba servey. kdg2 scan atas belom nampak. sbb terlalu kecik. bila scan dr bawah akan lebih clear☺️