waris untuk discharge ward selepas bersalin anak tidak sah taraf

hi , saya first time mom and sedang pregnant anak tidak sah taraf . due date on 30 july 2023 , parents tak tahu yang saya pregnant sebab masih student lagi dan parents duduk jauh . saya dan partner ingin bertanggungjawab keatas baby kami . saya sudah pun buka buku pink di klinik swasta dan nak decide to deliver my baby dekat hospital kerajaan . persoalan saya , selepas melahirkan nanti saya boleh discharge ward sendiri atau masih perlukan pengesahan waris ? if masih perlukan waris , sepupu , rakan atau partner ( belum berkahwin ) masih dikira waris ke ? dan pihak hospital akan call parents ke jika lahir anak tidak sah taraf ? #firstmom #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

30 Các câu trả lời

ala awak knp tk bgithu family..saya pon mcm awk gak..due date time puasa🥹nk tk nk kena bgitau family untuk senang discharge..saya dh ckup umur pon kena mak saya yg jdi warus untuk discharge l..lgi stu risau nnti lepas baby dh lahir pihak luar nak amik anak awak if awk ni nmpk mcm suspicious mcm tk boleh jaga anak awk..kita tk tahu apa akan jdi di masa hadapan..andaikata awk meninggal dlm keadaan melahirkan baby tu pihak kebajikan mungkin akn jaga..sebb baby tu tk dinasabkan bf awk..at least awk kena slowtalk dgn family..blah family ibu yg mengandungkan anak luar nikah sahaja boleh jaga baby tu..tolong sgt" jgn percayakan partner kita boleh jaga kita btul"😔 skrng mungkin nampak indah sebab dia nk bertanggungjwb.. tpi kita sebagai perempuan kena bt backup plan..anytime lelaki boleh angkat kaki tinggalkan kita..dia tak wajib pon dlm bab nafkah anak ni..yg wajib hanya family blah ibu yg mengandungkn anak tu..kalau lelaki yg bt skalipon itu dh dikira atas dasar iklas dan dia fikir as a tanggungjwb..what happen if one day ttbe dia tinggalkan awk? susah awk nnti..so better bgitau family ..start la dulu dri org yg awk rsa boleh terima..contoh maybe adik beradik or sepupu ke ..makcik pakcik ke..baru mak ayah klau awk tk berani sgt..yg penting semua kena tahu lah

2y trước

Sblm bgtau tu, buat solat hajat dlu. Mintak Allah permudahkan . Semua org tak lari dari membuat silap. In sha Allah family awak bole terima. Nanti masa awak bgtau tu, kalau boleh seikhlas hati mintak maaf atas apa yang jadi. 🤍

Sini sy bgi step : ( Untuk yang tk nak bgthu keluarga ) 1.X perlu pening sakit otak nk g swasta.Pergi je hospital gov, bwk bf skali act sebagai husband. 2. Bila tnya sijil nikah bgthu nikah kat thailand dn dlm proses daftar. 3. bf akan jadi waris kt sini 4.then mcm biasa teman smpai kena warded. 5.suami/bf boleh balik.hospital akan cl bf mengatakan awak nk bersalin dah. 6.bf xperlu teman awak bersalin sbb mmg xblh. 7.lepas hospital cl bgthu awak nk bersalin..dtg hospital lepas stu jam dri call.. 8. pergi ke kaunter PAC ( kaunter dewan bersalin n tnha mcm nj " isteri sy dh bersalin ke puan?nnti nurse akan tnya nama.jika dah bf ambil uri dan bwk balik basuh dan tanam. 9. waktu melawat mcm biasa pergi je act mcm husband. 10. nk discarge pun sama diaorng x kan tnya apa2. 11. andai kata diaorng tnya mana sijil nikah ckp je nikah kat thailand. 12. done discharge bf acf as husband untuk jpn..pergi je...alasan yg sama nikah thailand and bgthu dlm proses nikah..jdi nk dftar anak dlu..sejam siap awak blh pilih nk bin kan nama allah atau xnk bin kan apa2 dlm surat beranak nnti akan ad kt bwh seksyen 13. nnti dah nikah sah nk binkan kepada bapa kena buat pindaan akta tu je. dan terakhir skali better bgthu keluarga la kan...

2y trước

benda dh lepas, dh sbb mase tu lmbt sgt bgtau parent dh msuk hospital prut besar, mklum lh mse muda dulu fikiran singkat, parent pulak nun jauh di sabah, tkde siapa2 dpt tolong kecuali family bf. dh lepas dh moment tu alhamdulillah dpt bawa balik ap smua, lps habis pantang bru dpt balik kemudian kami pun khwin. mcm tu la cerita dia, tp klu 18 kt bawah mmg x boleh, kene ade waris. cuma yg sedih nya ank first sijil dia status tunggal la. itu awk kena tahu lah. saya tktau apa situasi yg jd pada org lain tp semoga kita semua bertaubat

saya pun sekarang tgh hamil anak tak sah tarah , due 7 june2023 , tpi parents saya dah tau hal ni dan dorg akan tlong saya discaj mase di hospital nti ,rase nya tk perlu nk sembunyi2 pon hal ni , sbb lmbt taun org akan tau jugak , yg bersalah kite . bukan anak dlm perut ni . btter awk jujur jer dgn family awk, dn planing betul2 dgn bf awk , klu btul2 dia serius , bwak bincang dgn family nti urusan awk lepas bersalin senang, family ada tlong, bf tetap org lua . dia tak boleh discaj awk nti .

Kalau pregnant anak yg tidak sah taraf and bersalin di hospital kerajaan, yes memang pihak hospital akan minta waris yg sudahpun berkahwin untuk tampilkan diri untuk keluarkan ibu dari wad. Kalau ibu gagal tampilkan waris kpd pihak hospital, pihak hospital akan menghubungi pihak jkm untuk serahkan baby/ibu kpd pihak jkm. Tp sy tidak pasti mereka serahkan ibu ataupun anak. Harap jawapan sy beri ini membantu bakal ibu😊sbb sy ada sepupu belah suami sy yg lahirkan anak tak sah taraf baru2 ini..

bersalin dekat swasta. so far xde pulak mintak sijil nikah ke apa. tp xsure la kalau korang nampak suspicious dia akn mintak sijil nikah. btw manusia ni xkan lari dari buat silap dan kesilapan itu akan kekal silap kalau tak diperbetulkan. lambat laun benda ni akan terbongkar jugak dan mangsanya adalah ank awak. jgn ulang kebodohan lampau. perbetulkan dan terus melangkah.

2y trước

betul tu..... no hate, just love

Perlukan waris puan. Sbb sy penah dlm situasi puan. Sy bkn bawah umur pun, tpi tetap xleh discharge smpai laa waris yg sah dtg bagi kita keluar. Nak tak nak tpksa gtau parents. Tapi kisah sy ni dlm tahun 2019 la. Sy x pasti kalu tahun ni kita sndiri dah boleh discharge tanpa waris yg sah. Apa2pun smoga urusan puan d permudahkan dan take care yaa.

Kalau bersalin di hospital kerajaan kena ada waris sis sendiri .. kakak angkat ke sedara ke kawan ke x boleh sis .. Kena ibu atau bapa atau adik beradik kandung sis sendiri .. ini mengikut pengalaman kawan saya yg lahirkan anak tak sah taraf di hospital kerajaan tahun 2021 .. saya temankan kawan saya ingat saya boleh bawa keluar anaknya tapi tak boleh kena family juga yg datang ..

due date awak dekat sangat dengan saya , saya 29 july 2023 and saya pun mengandung anak tak sah taraf , tapi alhamdulilah dua dua pihak family tahu , hal macam ni tak boleh sorok awak lagi lagi bawah umur ni, family akan marah sekejap jek lama lama dyorng mesti boleh terima , saya pon datang dari broken family tapi nak taknak kita kena berani bagitahu😘 gdluck awak 🥰!!!

Boleh discaj wad sendiri kalau mampu bergerak atau boleh je mintak tolong org lain. Kalau masih bawah 18thn, memang perlukan waris. Waris tu dikira keluarga terdekat sahaja. Kwn atau partner tu x dikira waris. Kalau bersalin bawah 18thn dan keadaan puan meragukan, hospital berhak call penjaga/ibubapa. Hospital boleh jugak buat report polis.

maafkan sy, nasihat sy.. mcm mana teruk skali pun kita dgn family kita, nak tanak awak kene jugak bgtau family awk, yg nk melahirkan tu awk, risiko melahirkan belum tahu keadaan awak dgn baby mcm mana, apa" pun awk kene bersabar dgn penerimaan family awk.. asalkan dorg tahu yg awk tgh pregnant, time pregnant pun ada risiko dy tau tak..