waris untuk discharge ward selepas bersalin anak tidak sah taraf

hi , saya first time mom and sedang pregnant anak tidak sah taraf . due date on 30 july 2023 , parents tak tahu yang saya pregnant sebab masih student lagi dan parents duduk jauh . saya dan partner ingin bertanggungjawab keatas baby kami . saya sudah pun buka buku pink di klinik swasta dan nak decide to deliver my baby dekat hospital kerajaan . persoalan saya , selepas melahirkan nanti saya boleh discharge ward sendiri atau masih perlukan pengesahan waris ? if masih perlukan waris , sepupu , rakan atau partner ( belum berkahwin ) masih dikira waris ke ? dan pihak hospital akan call parents ke jika lahir anak tidak sah taraf ? #firstmom #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

30 Các câu trả lời

Ada kenalan janda lahirkan anak kedua luar nikah. buat buku pink,check up semua klinik kerajaan. Dia juga oku fizikal. Masa bersalin pergi sndiri dgn bf dia sbb dia dh xde mak bapak,adik beradik dia pon xnk ambik tahu pasal dia sbb jenis yg degil. Sampai masa beranak n discharge hanya bf dia tu je yg ada. Molek je balik bwak anak.

sebagai nurse yang bekerja di hospital kerajaan anak luar nikah kalau nak discaj mmg kena bawa waris yang sah lagi lagi klu under age bukan bf ataupun kawan . Lepas u dah delivery awak akan rujuk bahagian welfare nanti sebab anak luar nikah so pihak hospital kena buat decision baby u nanti nak discharge kat siapa nanti

2y trước

kalau cousin/sepupu boleh?

awak tkde kakak atau abang ? mungkin boleh slow talk dengan dorang. apa apa jadi at least salah sorg ahli keluarga tahu. bf awak mcm mana pun still org luar when it comes to the baby. tak ada talian apa pun. susah nak buat urusan apa -apa. apa apa pun semoga dipermudahkan segala urusan

2y trước

terima kasih atas komen awak ! i’m from broken family jadi agak sukar untuk saya nak berkomunikasi dengan ahli keluarga saya :)

kena ada waris ye awk sbb anak bukan sah taraf. awak boleh berbincg dgn partner boleh jumpa family yg boleh terima dulu. jgn kelam kabut ye. Terima kasih sbb masih nk lahirkn si comel tu ke dunia. Semoga Allah permudahkan segala urusan awak. yg lepas biarla yg lepas. mulakan yg baru dengan lebih baik ok.

I don't know about the procedures.. Cuma doa saya semoga awak dapat jadi ibu yang baik utk anak itu, semoga awak kuat utk lalui hari2 yang akan datang.. Banyak kan berdoa & solat taubat ya dear.. Semoga allah mudahkan urusan awak 😊

2y trước

sweet of you ! terima kasih untuk doa awak saya hargai sangat :) terima kasih untuk tidak menghakimi saya dan bagi saya kata kata semangat 🤍

Sy sama mcm awk ,ngandung ank x sah taraf.. bersalin bulan 10 Thun 2022...mmg kena ada waris utk discaj.. Dan ada pgawai kebajikan sosial hospital akan dtg soal beberapa soalan pasal kluarga kte,diri kte .. tu je... alhamdulillah urusan Sy dipermudahkan..wlpun sblum bersalin mmg mcm2 fkir...

2y trước

kalau sepupu boleh ke sis?

Perlu kan waris..contohnya Klu waris tak dapat datang hospital sebab uzur, pihak jabatan kebajikan sosial akan dtg rumah keluarga untuk buat pengesahan.. Abang/kakak/adik/sepupu boleh juga dengan syarat da jadi anak yatim lah...

setahu saya, kalau hamil tanpa nikah, masa nak discharge mmg perlukan waris which is ibu bapa / penjaga yg sah. kawan, saudara, bf bukan waris.

2y trước

tak pasti awak. kalau mmg awak serah pada jkm mungkin tak perlu kot. awak cuba call hosp utk pengesahan.

Xsilap sy klau bersalin hsptl kerajaan wajib kena ada waris jika kes bawah umur.. ibu/bapa jika masih hidup atau adik beradik kandung jika parent dh xda..

perlukan waris yg sah sis, risau nnt pihak kebajikan akan amik baby.. semoga dpermudhkn segala urusan sis.. try slow talk dgn family, InsyaAllah diorg akan terima