Tips Utk Hamil?

Saya dah ttc 7 bulan. Doakan sy mommy2 😢 ntah kali ke berapa dah check upt. Sebelum period check upt, habis period check upt, lambat period check upt. Ntah ni kali ke berapa dah 😭 Doakan sy ya 😔😔😔 ada tips x utk hamil?

Tips Utk Hamil?
38 Các câu trả lời

Hi awak,sy xdela mahir mana tp sy buat mcm ni cuba awk follow : 1) RUJUK KLINIK PAKAR WANITA..dkt situ nnti dokter akan scan dulu rahim awk untk konfemkan sihat atau tidak then proceed untk nxt treatments yg sesuai + buat ujian air mani sekali untk suami 2) BERSAMA WAKTU SUBUR....org kata nak tau waktu subur pakai OPK tp sy xtau sgt gunanya jd sy refer pada badan saya sendiri melalui lendir yg vagina sy keluarkan kalau ada lendir cair wrna putih mcm putih telur tu maksudnya subur jd mlm tu sy mesti bersama dgn suami 3) CARA BERSAMA SUAMI...slps bersama boleh tinggikan punggung & jgn basuh lagi air mani pakai pantyliner sampai pagi tuk jaga kebersihan nnti pagi baru basuh 4) TRY SUPPLEMENT...sy ambik madu turki soullead by wawa zainal & makan sama2 tiap hari dgn suami *sy start jumpa pakar wanita bulan 11/2019 alhamdulillah dokter kata rahim sy sihat takde masalah mula dr tu sy follow step dekat atas ni sampai la last period saya 12/2019 & bulan 1/2020 sy positif pregnant skrg dah 7 bulan...best of luck untuk awk☺️💪🏼

Nak share experience sy.. 4thn lps sy sprt anda jga.. Kalau boleh hri² nak check upt ni.. Tp stiap kli buat msti xjd.. sedih sgt.. n lps tu sy stop n mlas nak pikir pasal ni n sis follow je suami nak.. kite bg😁 until 2018 sis baru trfikir blik until when kite nak mcm ni bukn nak kte kite tk ikhtiar mcm² cara cume 1 cara ni sy plg xsuke sbb stiap kli sy jmpe doc dye akn mnta sy turunkn berat.. kate² tu sy plg xsuke sbb sy dok ckp dlm hti sy alasan je tu ade je yg bdn besar boleh prgnant🤭🤭 degilkan sy ni... tp itulah ikhtiar terakhir sy buat sy cume kurgkn minuman brgula dn perbnyakkan mnum air putih (senaman workout sume tu xbuat pon)..Kalau dari awal sy ikut ckp doc msti dah dptkan.. Mngkin Allah nk tgk effort kite tu wlaupun bg kite trlalu kecil tp bagi dye trlalu besar.. Alhamdulillah.. dye bg hadiah terbesar pd sy dn suami smpena anniversary kami ke-5(2019)

Pada sy sis..soal zuriat ni Allah lebih tau ms yg sesuai utk kita. Kita hanya mampu berusaha n teruskan berdoa. Sy 7thn sis tggu, thn ke 8 Allah bagi rezeki zuriat ni Alhamdulillah n skg nindh nk masuk 9bln. Mgkin sbb sy lambat bertindak sama. Period sy sgt tidak teratur, drh turun bukan waktunya..period kdg² sebulan 2x. Boleh kata hari bersih sy xbyk..sbb asyik ada drh istihadah. Sy ni dgn penyakit lain pun ada..anxiety disorder, gerd, tinnitus, anemia lg kdg² byk stress. Pastu sy decide jumpa pakar o&g utk mslh zuriat ni...ikut saranan doc, mcm² ubt yg doc bg sy mkn, berurut pun selalu, cari waktu subur guna apps InsyaaAllah membantu..ikhtiar jela kan kita ni. Sy doakan yg tbaik utk sis lps ni ada zuriat..coming soon tu..InsyaaAllah 😊

Salam. Boleh try ikhtiar blend kurma dan susu kambing mcm sis dkt bwh ni ajar. Alhamdulillah sy try sebelum pregnant haritu. Dan sy dan suami hari2 mkn kurma dan minum susu kambing. Mcm kekacang. Org ckp susu kambing ni hindar benda tak elok dari rahim perempuan. Byk berdoa bersedekah, mintak org lain doakan juga. Kita pun sama2 doakan buat org lain juga. Last but not least, sy fikir dh kalau haritu tak pregnant lagi, sy nk pegi klinik dan check. Sbb dari situ boleh ikhtiar mcm2 lg. Boleh tahu apa yg perlu dirawat dan sebagainya disamping berdoa dan tawakal. Suami dan isteri dua dua boleh check. Sy doakan sis dan suami segera mendapat zuriat dgn izin Allah. Aminnn.

Saya 3tahun lebih tgu now dah 25weeks..dlu asal balek umah mertua je mesti pegi berurut kat mna2 atas saranan mertua..tahun lpas ada kt umah mertua,mertua ajak pegi urut dah rasa xnk urut dah,,keinginan nak urut tu dah xde..(alhamdulillah mertua faham)..sbb xmembuahkan hasil,last skali mmg biar mcm tu je xbuat pape..alhamdulillah feb tu Allah swt bagi rezeki yg tak diduga..syukur sgt..jgn pksa bdan kita utk buat apapa pun..mana yg mampu,buat,,xmampu jgn pksa sis...rezeki akan dtg bila Allah swt dah seru..Jgn putus asa ok..

Seeloknya sis jaga waktu subur sis.. Bila da tau wktu subur tu cuba usaha terus time tu.. Lebih2 lg time subuh lg baek utk 'bersama'.. Bila da bersama tu cuba jgn terus berdiri lg bgs sis cuba naikkan kedua2 kaki ke dinding mcm nak buat senaman kecikkan perut tu dlm tempoh 20-25minit.. Then selama mnunggu waktu 20minit tu cuba usap2 perut sis n berdoa.. In shaa Allah menjadi.. Sebab saya pun 8bln brkahwin baru tau mgandung da masuk 2bulan..saya amalkan petua mcm yg sy jelaskan d atas tu sis.. Smoga berjaya ye sis 😘

4y trước

Ye betul..slepas bersama jgn terus bangun ..tggu sekejap , Alhamdulillah period pertama lepas kawen terus ada baby ..skg tggu due date nak bersalin 🤗 belum ckup setahun anniversary dh ada baby ..rezeki awal , alhamdulillah ❤️ 👨‍👩‍👦

sy nampak mcm samar² je upt sis ni..cuba tunggu 2 minggu lagi..tp klau xde jgn rse putus asa..sy nk dptkn yg ke3 ni pun 6 tahun jgk..yg ptama 3 tahun..sy mmng x amalkn ubat² ke ape..sy just memgurut betulkn peranakan..sy priod x menentu nk dptkn wktu subur mmng ssh nk jngka...penah sy follow opk smpai 2 bulan sy xde waktu subur..yg ke3 ni sy dh 3 bulan x dtg priod..sy g mngurut blik tu trus dtg bulan..hbis priod sy trus follow opk...alhmdulillah trus lekat..

4y trước

Kan sis. Sy pun nampak mcm samar2. Tapi terlalu samar. Try lagi dalam 2 weeks sis. Klu xda, Cuba lagi. In sha Allah ada rezeki 😊

sis try guna opk, minum jua mamomhope, p scan check rahim kita ok tak, pastu try memgurut, asid folic jgn pernah tinggal, cuba lepas solat kita tukaq cara doa , kita mintak “Ya Allah berikanlah kami suami istri rezeki anak secepat mungkin, kalau boleh tahun ni, klu boleh bulan ni” kita usaha sis, masa guna opk dh nk terang tu, cuba try beraama setiap hari, masa bersama tu, tnggu setengah jam baru cuci, baring cara mengiring atau meniarap,

InsyaAllah akn tiba msa puan..sy 6thn ttc dh xtkira bnyk mna upt test,opk,ubt,urut,akr kyu,air rbusan mcm² smua sy dh cba,.awl thn lps sy g refer pkar o&g, alhamdulillah sy mengandung Feb ,tp rzki xde gugur May,skrng msih usaha utk mengandung..3bnda yg sy perasan yg sgt mbntu utk mengandung 1)followup o&g, 2)kurang kn brat bdn wlaupn skit (bgi yg brt bdn brlebihan, 3)sy brurut ..moga skit sbnyk dpt mbntu puan

Sorry tambahan lg, boleh amalkan jugak madu dan pati delima dlm botol. Boleh beli dkt kedai arab/mahnaz semua tu jual. Kerap bersama suami. Sy period tak stabil. Ting tong. Tp sy try jgk seminggu 3 kali mcm tu. Tp ikut la jgk, ada minggu yg sekali je. Ikut logik makin kerap kita bersama, makin tinggi peluang tu. InshaAllah. Jgn terus pegi toilet lps bersama, lepak kejap main fon/rehat ke. After sejam baru gi toilet.