Hi mommies, skrg ni saya selalu nk mkn yang pedas2 je. Bahaya tak utk kandungan?

Saya dah 16 weeks

5 Các câu trả lời

jgn mkn pedas sgt puan .mkn berpada pada .. biasa ms kita pregnant ni akan mudah alami pedih hulu hati.. gastrik... ms pregnant xkn rs pape rs mcm oh xpe bnda ni ok je blh mkn ubt gastrik nti .tp kesan dia nnti dpt lepas bersalin .yg mana mudah utk dpt gerd jika slalu mkn pedas .. gerd ni pn bhya juga kalau di bia2 kan nti..sbb impak kena gerd ni nnti nk tdo xblh kena tdo duduk sbbnya bila tdo biasa akn rs mcm nk trkeluar balik apa kita makan dan rs pns dkt dada ..aslkn sendawa je rs acid dr perut naik... jd spnjng kehamilan ni jg la pemakanan..mkn la berpada pada ..mg dpmudahkan segalanya..aamiin .

3y trước

Tq sis ❤️

Saya pon jenis yg makan pedas sblm pregnant & bila pregnant, selera masih sama 😁 TAPI kena control sikit la. Elakkan makanan yg terlampau extreme tahap kepedasannya ye. Cth mcm (samyang / ghost paper) 🥵 Pastikan dlm daily routine, awak minum cukup air putih / air masak yea. Sbb makanan pedas2 ni boleh trigger “buasir” terutamanya pregnant women.

Saya pregnant anak first tp dari awal tau pregnant sampai skrg tk henti makan pedas. Ayam gepuk pak gembus tu pun ambil sambal paling pedas. Kalau sehari tkde lauk pedas mcm sedih sgt, tgk nasi pun tk lalu 😅 kalau badan boleh tahan, tak apa.

masa saya pregnant anak no.2 saya suka sangat makan pedas. hari2 mesti kena ada lauk yang pedas. kalau takda saya buat sambal belacan... dari awal sampai nak bersalin. kalau tak saya takda selera nak makan...

jgn makn byk pedas sis..skit2 x pe utk lega kn slre sis