Loya awal trimester

Saya da 7weeks.. Rasa loya tu ya Allah.. Sy dala jenis kurus.. Makan pon da kurang sbb x bole nak masuk makanan apa. Biskut roti jela kdg2 paksa jugak.. Sesiapa ade tips tak atau makanan ap yang sesuai yg bole kurang kn sikit loya bile mkn? 😥

23 Các câu trả lời

mkn dgn kerap .. soft diet mcm bubur n sup2 .. buah buat snack .. kalau kerap sgt muntah stiap kali mkn boleh minta admit masuk air. takut dehidrate atau hyperem

saya haritu boleh telan yg sejuk dan manis je. mcm kek, buah sejuk2. biskut roti xboleh, tambah loya sbb mcm kembang dlm perut. masam2 pon xambik, buat gastrik

Dulu saya letak kulit limau mandarin dalam face mask. Rasa la lega sikit.. Sbb dah terlampau loya nak muntah tak boleh control dah. Dengan pahit tekak lagi.

sama ngn sy 7 weeks now. loya tak sudah. muntah jeee. masuk angin perut. tapi bila makan buah rse ok sikit. mkn bubur pun ok sikit cmpur ngn ikan bilis goreng.

2y trước

bubur saya x boleh awak... 😣 klu mkn sikit pn mungkin akan rasa nk terkeluar balik... fuhhh

saya dulu pon mcm tu jgk. tahu je kata mngandung trus loya trok. bleh mkn buah je. nasi mmg x bleh msok lgsung. dh msok 2nd trimester dh ok dah.

1 je mknan yg sya ok slama alahan,,sup ayam .. cuba lh 🤭letak halia , tpi jgan bnyk sngt,,bwang tak pyah goreng,,pencetus muntah 😂🤭

hi,sis...sis kene makan sekerap mgkin dlm 2 jam sekali..jgn biar perut kosong...kalau sis boleh mkn buah,amik buah2an yg tinggi serat.

awal2 nie sis kne try n error byk mknn.. tgk mne yg sis bley telan.. slalu klu buah ok je , x muntah.. tekak pn x rse kelat..

sye dh dekat 15 week ni pun msh muntah.. smpai lembik dibuatnye.😭😭 mnm slh mkn slh hmmm...

Alhamdulillah saya dh 9w tapi xade alahan ape2..semua mkanan boleh mkn..