Pacifier untuk baby

Saya cdg nak bg baby pacifier since dia selalu merengek untuk tidur malam. Salah ke kalau saya guna pacifier sbgai alat utk bantu baby tidur? Dan apa cara yg betul utk guna pacifier. Mohon ibu2 berpengalaman terangkan..

16 Các câu trả lời

Tak salah pos sis...sbb ank sy pon sy bg puting sjak umur 1 bln..sbb nya msa 1 bln prtma tu suka sgt nanges..xtau dah nk buat mcm mna..last² bg puting bru dia tenang skit. Jadi nya smpai la skrg da 1y8m still x wean off lagi..mlm nk tdo msti cri puting..😅😅 Tgh usha jgk la ni nk wean off puting tu.. Ade stngah bdak dia nk puting ade stngah budak dia xnak..bg la puting mhal ke murah ke dia ttp xnak..jadi nya sis kne try n error. Klau dia nk ok la klau xnk kna cri cra lain utk tenang kan dia. 😊

12mo trước

msok 3 bln mcm tu Alhamdulillah da xnanges² sgt dah..merengek skit² tu biasa la..

Baby saya guna dari umur 1 bulan. Sekarang dah 1 tahun 2 bulan, saya masih tak dapat nak wean off pacifier waktu tidur. Kadang tengah malam dia nangis kalau tak jumpa pacifier. Biasa lepas dah sedap tidur, pacifier akan jatuh keluar dari mulut. Tapi bila dia tersedar sikit, tangan akan cari pacifier dan masukkan sendiri dlm mulut. Sis kena cuba wean off awal sikit.

Ok je. Kita yg jaga anak kita. Bukan org lain. Jangan layan org yg ckp macam2 kalau anak pakai puting itu ini. Anak saya umur 1 bulan saya bg. Sbb dia kuat nanges masa baby. Bila dh pakai puting dia calm down sikit. Bila nk tido je sy bg puting. Bila dh tido auto terkeluar. Dia xcari dah. 1y lebih dia wean off. Kene ajar slow3 wean off. In shaa Allah awak boleh.

ok je sis,sbb sy pernah mengalaminya masa baby 1 bulan..dia nak menghisap utk ketenangan tido dia saja,bukan 24jam nk pacifier tu pun.. ada je org tua2 xbg,tp yg naik tekanan darah bila baby xtido malam tu kita bukan org tua tu.. cuma sy pastikan utk beli yang dia tulis orthodontic pacifier..insya Allah semuanya baik2 aje..

sy Anak sy skrg 21hari. sy mmg bg pacifier kat dia since dia kut nyonyot nipple. sy bg jenama Avent. Alhamdulillah kurg la sikit ngempeng mlm. baby newborn sy mmg akan bngun sejam sekali minum susu,saya kdg takut overfeed kalau dia ngempeng lama. Alhamdulillah Lps decide bg pacifier tu,boleh la jugak sy rehat mlm.

tak salah awak.. anak saya umur sebulan dah pakai. dan umur 1t6b dia off sendiri sebab masa tu dia batuk. setiap kali hisap paci dia akan muntah.last2 dia takmau. alhamdulillah lega juga saya bila dia sendiri takmau. gigi dia pun tersusun elok. saya bg paci avent.

saya pun ada fikir nak bg baby 20hari saya puting sbb dia suka nyonyot nipple bila nak tidur malam . lepas jee nangis ngamuk² . kadang dia sedut sampai muntah sbb terlebih lebih sedutnya . tp saya taktau puting mana yg bagus

boleh je guna sis kalau untuk wktu tidur. sbb sy pon guna time baby tidur. kite pon snng nk tidur. x sure sgn cara betul yg sis mksudkan tu , tp kalau die isap ok dan tak mrengek tu dh ok rsenye 😅

Bagi je. Sebab tu boleh tenangkan Baby sebenarnya. Ank sy dulu sy bg dr umur 2bulan. Umur setahun lebih die xnak sbb puting die dah rosak. Die sendiri geli. Alhamdulillah gigi masih cantik. Hehee

Xsalah wak.. baby saye pon guna puting.. dari umo sebulan die dah guna puting… saye bagi puting waktu nk tdo je…. Waktu lain saye x bg pon puting tu…