Sedih dengar kata mak mertua

Saya bru mengdung anak ke2 usia 2 bulan . Saya bagi dia tau pasal saya ngdng . Pastu dia kata ngdung ke berepe week? Sye ckp dah 5week lebih sikit . Lps dia suruh je gugurkn baby dh xnk , dia taknk..sebab demi duit..cukupla anak sulung je dah 8bulan lebih..sedih dengar . Rasa nya semua org tua takpernah suruh . Tp knpa dia je ada suh gugur , tak suh suami kena kerja cari rezeki lebih untuk anak2 ? Ermm . Nak abaikn je mulot dia ke xleh ke ? Kena hormati je . Ape yg saya buat . 😞

48 Các câu trả lời

Astaghfirullah..sanggup sowanx ibu kuar perkataan mcm tuu dari mulutnya..xde iman ker?elok sis bagitahu hal ni kepada suami dgn fmly terdekat yang lain..bawa bincang dgn suami kenapa mil sanggup kata begitu..bimbang nanti berlaku kemudaratan pada diri sis dgn kandungan..tak patotlah mil cakap mcm tuh..

Ehhhh.. awk pregnant guna rahim awk bkn rahim mentua zalim tu.. setiap ank Allah dah kirim rezeki dorang tinggal mak bapaknya saja yg usaha cari, bukan dduk tunggu je.. klau mentua takut ank dia kena kerja lebih sbb ada zuriat,suruh la ank dia p potong buang yg tergantung dkt bawah tu 😤😤😤😤

4y trước

Kan,anak dia jugak yg menyebabkan menantu dia pregnant, alih2 suruh gugur plak,apa pnye mak mertua mcm tu...

abaikan saja.. anak2 juga rezeki.. jangan risau ada ank ramaii ... lain ank lain rezeki.. semua Allah dah tetapkan.. jaga Amanah yang Allah bg dengan elok-elok... jaga diri jaga kesihatan.. jangan stress... abaikan mulut2 yg tak memberi manfaat tu... semoga sis kuat

saya jgk mengalami pngalamn yg sama xbg tmbh ank sbb mslh ekonomi tp klau dah mngndung xdelah smpai suruh gugurkn. Perdulikn ape org kate. jumpa & hanya dgr je kate² ibu mertua, iyekn & angguk je tp buat tu jgn.. Sebagai isteri bykkn berdoa & byk bsabar.

The point is, suami sis ade komen pape x? bincang dgn suami, mak mertua tu letak tepi dulu.. klu suami sggup cari duit lebih, ape slhnya ade beby lagi.. klu suami ikut ckap mak dia, sis la kena buat keputusan betul2 sbelum bakal mkn ati sorang2..

dia fikir masih awal betul tapi itu kan rezeki Allah bagi.. kenapa pula xkan dia yg x larat layan cucu.. mcm tu? kalau ada sebab tapi xkan lah pula. lain lah kalau ada komplikasi kesihatan ibu n bayi dlm kndungn bhya.. mcm tu..

Abaikan kata2 dia sis.. Buat masa ni.. Atau sepanjang hamil ni.. Cuba jarakkan diri dari jumpa dia selalu.. Utk jaga emosi sis.. Kita hamil2 ni cpt sensitif.. Takut stress/depress je kalau selalu dgr kata2 negatif ni

Mentua dari neraka ke ape tu.. Tu kan rezeki,siapa la kita nak menidakkan Tak perlu gugurkan Mentua tu takde hak nak suruh awak gugurkn kandungan.. Incase mentua paksa juga awak report polis

Posting dh lama tapi nak kongsi pendapat. Jgn gugurkan berdosa. Setiap anak ada rezekinya. Allah tak bagi gugur anak sbb takut miskin. Peliknya, mak mertua x baca Al-Quran ke? Ckp mcm tak ada iman.

Barang2 anak 1st tu anak no 2 boleh pakai kan.. so sy rase jimat je.. x yah la dgr sgt ckp org. Gugurkan sbb tkot xde duit dah kira dosa. Rezeki allah dah tetapkan dah.