Puasa atau tak ?

Saya bru 9w2d, pg td sye sahur, lpas sahur saya muntah2 . Patot ke saya meneruskan puasa saya hari ini ?#seriusnanya

17 Các câu trả lời

klu xmmpu jgn mudaratkan bayi dan bahayakn kesihatan..bg sy hnya kita sendiri tawu tahap kemampuan kita . Biasa first trim Dr xsyorkan puasa . sbb perkembangan janin baru terbentuk perlukan zat yg secukupnya.. Bukan ikut Dr.. tpi dlm islam juga memberi kelonggaran pada ibu yg hamil utk tidak berpuasa utk kesihatan & keselamatan bayi dan ibu.. jika mmpu puasalaa..jika smpai muntah, lelah , penat & tak larat boleh mudaratkan tak kan laa masih nak teruskan?

2y trước

Betul sis. Saya setuju 💯

untung la boleh x puasa..saya full puasa..hb dah la rendah..smpai kan 1 tahap mengigil,badan berpeluh mcm tngah maraton..tngah goreng ikan mujur sempat padam api,cepat2 baring kat lantai dapur..husb balik kerja dapat la cop mengada ngada..sahur x makn..padahl bedal nasi dah sepinggan..pantang dia kalo kita x puasa..bila kata x larat,sakit perut..terus kata membohong..

2y trước

Pd sy berbuka je sis. Takut memudaratkan ibu dan baby. Abaikan ape yg suami sis cop. Yg menanggung semua sis. Dalam islam sndri xade kata wajib teruskan berpuasa utk ibu hamil walau dlm keadaan xsihat. Boleh je xpuasa. Tapi ganti balik. Sy suami dr sblm puasa dah pesan awal2 sahur je mcm biasa. Kalau xboleh teruskan berpuasa, berbuka je. Doct sndri pun ckp mcm tu juga. Baby perlukan nutrisi dr kita. Melainkan sis boleh berpuasa tanpa ada apa2 masalah atau alahan boleh je teruskan. Apa2 fikir diri dan kandungan sis. Kalau jd pape kt sis, suami sis kata sis xjaga dri dan kandungan pula. Abaikan kene cop mengada, bohong tu. Allah tahu apa yg sis rasa

saya dah nak masuk 5bulan, masih ada alahan. tp jarang². 2.3hari skali ada muntah. kalau dh stat muntah memg muntah dr pg sampai ke malam. kalau hari saya muntah,atau mengigil walau baru 10pg, sy berbuka terus. takut dengan kesihatan badan. takut effect pape kat bby tambah kita dah muntah,zat dh kurang dlm badan.

Saya sama 9w+, tapi sejak masuk week 9, asyik muntah je, kdg lepas mmg niat puasa, kalau muntah, tak boleh nk teruskan, rasa badan lemah walaupun mmg keja baring and tidur lepas tu, kdg perut rasa nk gastrik angin gituu. Sekarang hsband pun kdg, kalau sya mngdu pening je dia suruh buka, kdg dia risauu

Kalau tak larat dan memudaratkan lebih baik sis tak puasa. Ni kalau jumpa doc pun doc akan cakap tak perlu puasa dulu. Lagipun sis masih di trimester pertama. Baby perlukan nutrisi. Kalau tak larat jangan dipaksa. Sebaiknya sis tanya pendapat dan nasihat dari doc. Itu yang terbaik.

Saya dh 2nd trim tp masih lgi muntah setiap kali lepas makan. Sye tk puasa pon, sbb sye risau bdn tk cukup zat lgipon hb sye low bwh 10 kalau tk mkn tkot makan drop. Hopefully nnti lepas habis semua ni boleh ganti slow2

saya sempat puasa 4 hari je, pas tu warded masuk hospital masuk air, amik darah. 3 hari mc. saya bekerja. bukan niat xnak puasa. tapi xsanggup masuk hospital dah. tq for all the comments.

Saya 29weeks tapi saya tak berani nak puasa sebab haritu first day sampai pukul 12 tghari je tahan. Now sampai sekarang saya tak puasa untuk kebaikan kandungan takpelah tak puasa pon

2y trước

Sis boleh baca komen orang bawah sis ni ya 🤗

Muntah2 tu sis hydrated nanti. Khasiat hilang & bdn kurang air. Klu sis rasa x sedap badan, berbukalah.. Nnt boleh ganti n fidyah. 1st trimester ni baby blum strong.

ikut pada diri kita ..doktor pun x paksa nk puasa ke x ...saya puasa sparuh kdg2 waktu tghari baby mngeras bila kita mkn baby oky ...kata doktor baby lapar ..