Pisah buai

Ibu, macam mana nak pisahkan anak dari buai ? Baby baru sebulan lebih tapi MIL dah ajar buai . Kita taknak anak biasakan tidur buai . Tapi asal baby nangis je MIL angkat letak dalam buai . Kita pulak mcm bukan mak baby tu sampai nangis je kita tak boleh nak comfort sendiri . 😭😭 #pleasehelp

2 Các câu trả lời

Boleh sahaja nk pisah buai. Setiap kali kalau anak nangis, awak boleh bgtau MIL yg awak x nk guna buai untuk baby awak. Lpastu awak dodoi sahaja guna lengan awak atau goyang2 kan badan awak. Ikut lah mana baby rasa selesa. Mungkin sehari, 2 hari baby akan susah nk adapt sbb die dah pernah merasa tido buai kan. Nnt dlm seminggu okay lah die akan tido bila awak dodoikan die.. Itu baby awak. Apa yg awak x suka untuk baby awak, bgtau terus terang sahaja, x kisah lah MIL ke atau sesiapa. Awak lebih berhak sbb lpas2 tu awak yg akan jaga anak awak. Harap2 mummy kuat lah ye untuk bersuara.

for me, tak salah klu bby nk berbuai. cuma nya jgn rely sgt. meaning that, bila bby dh lena tidur dlm buai, ibu kena angkat dan bawa bby tidur bawah. supaya bby biasa dgn dua2 keadaan. mula2 mmg susah, tp lama2 bby akn adapt dan it will be fine. sy working mum, bby sulung sy biasakan dia tidur buai dan bawah..sbb bila duduk dgn pengasuh, mmg bby tidur buai..alhamdulillah bby sy xde masalah utk tidur. balik kg atau jalan2 travel xpernah sy usung buai sekali.