Puasa mula jumaat ini

Saya baru pregnant first baby . Sekarang baru masuk 3 weeks . Boleh puasa ke tidak ? risauuu ...

35 Các câu trả lời

Kalau saya, saya xpuasa. Sebab janin baru nk menjadi. Perlukan zat yg secukupnya untuk dia kuat dlm rahim kita. Mmg penat nk ganti puasa nnt tapi better penat sikit dari menyesal kalau jadi apa2 xelok nnt. Saya skrng nak masuk 6bulan pregnant. Baby dh cukup sifat, saya pun xde alahan dah. Tapi kalau sy tgk baby kurang aktif, xde tendang saya akan bukak puasa. Sebab wpun kita larat nk puasa, kita xtau baby dlm perut mcm mna. Saya xberani nk tanggung risiko. Moga kita sama2 kuat dan tahniah atas kandungan ❤️

Saya nasihatkan puan pergi klinik utk dapatan nasihat Doktor. Call pun boleh. Boleh puasa atau tak tu perlu pengesahan pakar. Puasa ni ibadah. Bukan mudah2 utk kita nak buat tak nak buat. Islam itu mudah , tapi jgn mudah-mudahkan. Saya klu ikutkan sdg pregnant 7w InsyaAllah jika masih ada rezeki. 🤲 Baru je call doktor tadi tanya ttg puasa ni. Cuba puan call Doktor ya. Ramadhan Mubarak 😊

cuba dlu pn, x cuba pn x thu kemampuan pn.. cuba cri info frm dr zubaidi - wnita mgandung berpuasa. yg ptg pemakanan puan wktu sahur tu sgt2 penting.. klu ad rse nk pitam, berpeluh2, nk muntah .. rse mudarat brbuka la. dlm islam beri kelonggaran bg ibu yg mgandung & menyusukan ank utk tdk brpuasa. cuma perlu ganti balik la😅 tpy klu pn mampu Alhamdulillah.. Yakin Allah Maha tahu.

Mommy jangan risau.. Mommy cuba puasa, if kalau xsmpai tgah hri dh muntah2, angin, lapar yg keterlaluan smpai sakit perut, xlarat dah.. Mommy buka ja puasa.. Buat note brapa hri tinggal, nanti ganti puasa.. Ibu mengandung dalam golongan yg diharuskan berbuka puasa.. Sbbnya dalam rahim kita, ad lagi satu nyawa yg Allah anugerahkan.. Good luck mommy.

sy bru 7 week,ank pertama sy risau jgk pasal boleh puasaa ke x...sy tye ibu sy,,kak sy semua mak mertua ,ipar,biras semua yela pastikan boleh ke x..semua jawapan same..if ad alahan xpayah sbb mingkin xlarat..boleh je puasa..kalau xlarat berbuke jgn tahan..hrp esk sy boleh puasa penuh sbb sy awl2 aritu kuat mkn..skrng kurang dh..lagi pon sy xde alahan....

4y trước

Saya 6 minggu pregnant. Dlu selera mkn. Skrg alah.. mkn je asyik nak muntah. Tpi saya x berpuasa sebab memang x larat.. pening.. dan mual²

jangan puasa sis kandungan masih awal.. saya bulan puasa tahun lepas kandungan dah cecah 37 minggu pun x larat nk puasa try puasa satu dua tiga hari jek mampu tu pun rasa nk pitam.. puasa boleh ganti sis nyawa x.. 😭.. alhamdulillah saya dah abis ganti puasa 27 hari fully breastfeeding..🥰🥰

Ikut kemampuan diri. Kalau takde alahan atau masalah kesihatan lain, boleh je teruskan puasa. Kalau tak sihat, jangan paksa diri. Macam saya, Ramadan tahun lepas, Alhamdulillah puasa penuh. Masa tu baby dah 5 months dalam kandungan. Seronok juga tahun ni takde ganti puasa untuk tahun lepas 😍💕

Sy hritu try la juga puasa sbb igtkan larat n kuat nk puasa. Skali cekup berat sy turun mendadak dan mmg sgt x larat asyik perut tu sakit mcm gastrik. Skali doktor kata jgn puasa dlu. I just sempat puasa for only 9days for the rest i tak puasa. Ganti je. Itu yg terbaik utk ibu dan baby.

Awal awal sy nasihatkan sis tak payah.. Demi anak yang dikandungan. Baby nak develop dia nk zat yang mencukupi. Nk2 awal pregnant. Tapi tak salah kalau sis nak puasa. Kalau tak larat. Jangan paksa. Puasa boleh ganti. Nyawa dalam perut keutamaan.

Jgn puasa sis... Nti ganti puasa jer. Sbb msa 1st trmster ni bby byk plukan zat. Prut nti pun selang 2jam akan sntiasa rasa lapar. Ksian bby tu nti.. Kita pn pregy jgak skg. Nk msok 9bln dh xbrani nk puasa dlu.