1st trimester: Mual dan muntah

Hi mommies, boleh tak share pengalaman apa makanan ke minuman nak elakkan mual dan muntah. Sy masa ni minum air suam banyak pun muntah, minum susu mual, makan nasi pun nak muntah. Before pregnant saya langsung xde alahan2 ni. First pregnancy dulu pun xde alahan makanan, cuma morning sickness je tp selera makan okey. 2nd pregnancy was a miscarriage, langsung xde alahan masa tu. Ni 3rd pregnancy kuat sangat alahannya.

6 Các câu trả lời

Hi! Saya baru 9 weeks pregnant. Dalam week kelima sy dah start mual tak boleh blah ya. Smpai sy menangis nangis sebab tak tahan mual asyik muntah. One day on my 7th week, dah tak tahan, sy pergi pharmacy. Pharmacist pun ngandung jugak! Just my luck. Dia recommended “Veloxin”, ubat tahan mual. Safe for pregnant women. I tanya my gynae even tunjuk packaging sekali. He said it is safe to consume and I can teruskan je. I makan sekali je sehari, pagi selepas breakfast. Mesti makan secara rutin. Sebab lepas sikit je pun mual akan datang balik. Tapi effect dia I sangat terharu ya. Sangat berkesan. Pls go buy “Veloxin”. Smua pharmacy ada. 🙏 harap membantu

org suggest makan itu ini.mcm sy semua tetap xboleh..ttp akan dpt rasa loya tuu .jd sy survive je dgn apa pn makanan.yg penting sy dpt mkn..wlpn xfunction sgt sbb mkin mkn mkin tetap rasa lapar,tp sy perlukan tenaga juga.sy try & error je apa² makanan.tp elakkan makanan yg bau kuat sgt.dpt makan sikit² tp kerap² pn ok dah..tp stkt ni paling berkesan buah tembikai,biskut kering..kdg² nasi goreng.itu jelah.tak banyak.tp bolehlah.

5mo trước

sme la sis dgn sye😵‍💫

saya bnyakkan mkan buah je, oren, epal, anggur..kurang sikit mual tu..kdg tak boleh terima nasi, saya mkn roti..yg penting jgn biarkn perut kosong, nnt msuk angin & tak sdp perut..minuman saya minum air sunquick or yogurt buah buahan

Sy makan buah banyak sis, sy alahan teruk jugak pagi2. Lepas makan mesti nk keluar blk. Tp sy makan jambu batu,apple etc utk kurgkan loya. Kadang sy minum air lemon suam2. Alhamdulillah ok

sy smua mknan sy muntah sy mkn buah je klau mkn nasi je kluar balik buah je yg boleh telan air sy mnum air manis tapi bncuh kurang manis air masak sy muntah .