Kencing Manis

Saya baru pertama kali mengdung, dan buat cek kencing manis, doc cakap saya ada kencing manis, boleh tolg share kan tipa untuk kawal ?#pleasehelp #bantusharing

9 Các câu trả lời

selagi doc tak bagi ubat, control diet. cut gula, kena banyakkan air kosong. seksa nnti kalau kencing manis tinggi. macam saya seminggu dua kali kena datang kk check bacaan gula. sumpah seksa. skrg dah 37w, lagi seminggu kena induce paksa bersalin. kalau kencing manis doc bagi ubat, 38w kena paksa bersalin. bila dah paksa tu faham faham sakitnya macam mana dari yang bersalin natural 😅 kalau kencing manis dan doc suruh diet je, 40w tepat kena bersalin. inshaallah ada harapan untuk tal kena induce. kencing manis bahaya & risk untuk baby meninggal dalam perut. control da jaga pemakanan ya. semoga urusan awak dipermudakan 🥰

slalu doc akan suggest suku2 separuh... minuman bergula tinggalkan terus.. klu mkn tu jgn ambik kuah sbb dlm kuah tu ada gula , garam , pak aji tu semua.. sbb tu blh naikkan gula dlm drh... yg bersup2 pun klu blh kurangkan.. mcm nk mkn bihun sup , blh.. tp kuah tu jgn hirup.. buah mkn masa tnghri n mlm ja... mcm sy, sarapan kol 8 pgi , nnti kol 10 ambik kuih dlm 1 atau 2 biji , mkn tnghari dlm kol 12.00 mcm tu (yg ni suku2 separuh ) selepas kol 2 ambik biskut , mkn mlm kol 6.00 ptg ( suku2 separuh ) last mkn sblm kol 10 mlm.. slalu ambik susu ngn biskut.. yg penting karbo kurangkan.. insyallah sis blh..

hai mama. kencing manis mengandung (GDM gestational diabetis melatus) atau kencing manis sblm mngandung? sebaiknya bertanyalah kpd doktor yg menilai kesihatan ibu dan baby. jgn tanya media sosial. sbb doktor lebih tahu keadaan kesihatan ibu, selain drp GDM, komplikasi lain perlu dipertimbangkan. barulah dpt suggest diet yg ssuai utk ibu. cth, klu GDM tp ada jg hypertensi. GDM dan rendah hb. tahap kesihatan ibu mengandung berbeza masing2. sebaik2nya brrtanya pada doktor yg mnilai prestasi kesihatan anda. TAKE CARE mama.

Doktor kata dalam satu piring makanan, kena ada separuh sayur/buah, suku ayam/ikan/daging/telur, suku nasi/mee/roti. Lepas tu, kena cucuk jari sendiri untuk bacaan glucose setiap dua minggu dan review ngan doktor. Saya dah hentikan minum air manis, makan ice cream dan kek lepas saya tau saya kencing manis pada minggu 17.

sama lah sis.. Sya pun MCM tu mula kena gdm/kencing manis ni anak no 5.. skrg pergnt anak ke6 pun kena gdm jugak.. biasa nya doctor akan suru kita kawal cara pemakanan.. ikut jadual pemakan dsss(diet suku2 separuh)

Makan makanan yg rendah karbo, kurangkan gula dlm minuman, makanan etc. Boleh search je sis

last time I cut down carbo food , eat more Vege & meat . drink only plain water.

Diet suku2 separuh, dan diet no sugar less carbohidrat