puasa

saya baru masuk 2buln hamil . anak 1st .. boleh ke sy cuba berpuasa .. confuse ..

21 Các câu trả lời

sy 1st trimester,.sy memang x mampu sbb masa sahur langsung x boleh makan ,minum sahaja ,sbb loya ,,waktu siang pun paksa makan ,lagipun sy baru misscarriage sebelum pregnant yg baru ni ,jadi sy memang risau sgt2 ,jadi sy ambil keputusan tidak berpuasa & sy akan qada ..ibu2 kalau x tahan berbuka lah 😊 ,sbb kita boleh tahan ,baby x boleh & kita x nampak dia di dlam ..

Trimester pertama mmg tdk digalakkan berpuasa kerana baby memerlukan zat nutrisi dari ibu, tp islam xmenghalang ibu hamil tuk berpuasa..Kalu ingin berpuasa,set mind n berdoa supaya diberikan kemudahan n kekuatan berpuasa, yg penting jgn paksa diri tuk berpuasa..hanya sis jer tau kemampuan sis, sekiranya merasai kebimbangan dan kemudaratan pd baby n ibu, tdk wajib berpuasa.

4y trước

tq .

Kalau boleh xpayah la puasa dulu...nnti dh selamat semua..ganti lah balik...smalam saya cuba puasa...tp sampai tgh hari rasa mcm nak pitam...padahal saya makan nasi...saya makan kurma saya minum susu waktu bersahur...tp xthn...kesian lg yg didalam...

4y trước

Sama la saya sis..dah jam 5..baru terasa..nak berdiri..rasa cam nak jatuh je..terus saya baring..nak bangun x larat sgt..tp saya still puasa..masa berbuka minum air sampai nasi pun x lalu nak mkn..

Better jangan puasa time first trimester. Sy dah 3 bulan lebih tak mampu nak habiskan puasa satu hari sebab muntah and dah lapar. Taknak paksa diri. Dapat puasa half day je.

4y trước

tq . sy cuba half day je . tu pun tak sampai . mual teruk .

Saya 18 week..masih berpuasa..tak tau nak puasa atau tak..kadang2 fikir jgk yg kat dlm perut ni..tgk la hr ni..kalau masih x sihat cam kelmarin..saya berbuka la jawabnya

Saya 10w.. sy try puasa hrini, so far ok lgi.. tpi tak paksa .. klau mmg x larat sy akan buka.. inshaAllah.. semoga Allah pelihara

4y trước

amin .. semoga allh mudahkan .

Sya 1st trimester..sya cuba juga puasa tapi tk larat,sya buka..janin perlukn zat dr ibu..puasa bole ganti tpi anak susah nk dpt..

Insyaallah cuba p la kan. Kot2 boleh berpuasa. Masa sahur tu makan kurma. Sy pon takut jugak nih.. Kuat ka dak ka nk puasa.

4y trước

terima kasih ya

Sy pn trimester pertama.msih keliru jgk blh puasa atau tk.sbb rsa bdn kite ok.tp ttkau bby ok ke tk dlm ni.

4y trước

Heheh hrp kte kuat la kn.tp kalau rsa lain tu blh kot buka kn.

sy ad update info berkaitan : berpuasa bg ibu mengandung & ibu yang menyusukan anak.. semoga membantu😊

4y trước

terima kasih🤗