Pospartum stress

Saya baru bersalin, baby seminggue lebih. Rasa penat, sengal badan walaupun dah berurut, berpantang. Stress sebab tinggal dgn keluarga yg sangat percaya dgn pantang tradisional sehinggakan sy dan baby selsema dan batuk. Baby sy diorang biarkan menangis sampai suara baby serak basah terutamanya awal pagi dan tengah malam. Sy nak menyusukan baby tapi tak jadi susu nak keluar disebabkan stress. Sy dah buat deep breathing, optimist, doa, tawakal. Tapi sy kalah dgn air mata sedih sendiri. Husband pun support kata2 family members yg lain. Kata2 sy dia tak dgr, sy cakap sy sakit dia anggap sy berpantang secara salah. Apa pula? Stokin, tutup kepala, kain kemban on, etc tapi sy rasa stress sampaikan bacaan BP sy tinggi sepanjang mimggu ni😭😵‍💫#pleasehelp #seriusnanya

2 Các câu trả lời

Emosi sgt tidak stabil selepas beranak bagi sesetengah org apatah lagi pressure dari org sekeliling tiba tiba jadi bossy expect us to do this and that and bila kita tak dpt buat mereka akan compared dgn diri mereka yang berjaya pantang n fed newborn. From my experience, if i could turn back time mmg tak la saya nak melayan they ols. Lawan saje. You do you mummy. U have to tell ur husband that you are highly STRESS, SAD, DISSAPOINTED and i hope he will not take this for granted. Postpartum depression is real and boleh prolonged.

2y trước

I feel sorry for u my dear Nelly NG. X dpt sy bayangkan discharge saja terus berurut untuk naikkan peranakan, padahal masa tu rahim kita tgh dlm process healing, n definitely u feel the pain. Apatah lg sakit bersalin x reda, lg di bagi tekanan di rahim kita.. Sakit tau. Haaa? Sorry to say. MIL awak nie duduk celah mana, rasa x de la ceruk pun sbb masih tau FB kn. Basic for people fruits n vege. That is common. I really feel sorry for u. I wish u best health n please be strong enough. Awak stay dgn MIL ke? Cukup 2 minggu, get out from there. Just go back to ur house, lebih baik rehat di rumah sendiri saja.