MALAS MASAK

hi, Saya baru 7 weeks pregnant. tapi rasa malas sgt nak masak. Ada tips tak utk bg enjoy je masak? Sian asben balik kerja lapar makanan Tak terhidang lagi... mual pun teruk sgt sampai sehari tu makan bubur je. Saya lepas maghrib dah rasa penat sgt and tidur sampai subuh. Saya Tak cukup nutrien ke?

41 Các câu trả lời

mcm mana nak enjoy memasak..hurmm...susah jugak nk jwb. sbb klu mabuk time pregnant, mmg tak lalu nak masak. bau masakan pun busuk.. bincang ngan suami..harap2 suami fhm keadaan kita.. sy masa mengandung hari tu mmg tak masak smpilah 8bulan, baru start masak bila dh ok...

samalah kita sis..saya 4 bulan pertama mmg x dpt masak dan alah sgt pada bau...Alahmdulillah suami faham, kdg suami yg masak...kalu x suami akn bungkus, balik kerja saya mmg x larat tido je..suami yg uruskan rumah semua...lpas maghrib saya tido kdg2 isyak solat jam 2,3 pagi...

Kalau sy terlebih rajin laa pulak.. tringin nk mkn je msak.. sbb sjak awal ngndung smpai nk bersalin ni xde mual2.. atau alahan.. smpai sekarang lagi 2 minggu due bersalin.. masih mop2 rumah sental bilik air.. pnt nya jgn ckp.. dduk pon boleh terlelap.. 😅

Saya pun malas gila masak masa preggy paling tak sukalah senang cerita cuma kadangkadang bila duk sorang kat rumah teringin nak makan something baru masak tu pun boleh kira berapa kali je. Mostly memang makan luar. Layankan je sis bukan selalu malas masak

sama la.. padahal sbelum pregnant mmg suka memasak. ad sja bnda yg nk dibuat. bila pregnant ni malas n xsuka masuk dapur.. duduk pulak dgn mertua. payah crita la kan. tpi bkn ssja nk malas. hadap jelah ap yg nk dikata. dpt yg phm phm la. yg tak tu hmm..

sy pregnt 8 weeks... sejak pregnt mmg kurang memasak.. rse malas semacam sebab tktau nk masak ape... sy sebelum ni rajin memasak mcm2 lauk sbb tekak sy jenis kuat makan.. tp sejak prgnt kan tkde selera dan tk lalu mkan, jadi sy pon kurang dah memasak.

Sama lh mcm sy hilng mood msk n kms rumh.. Snng cita smua krja sy xnk buat..bkn ap time awl prgnant kita punya letih lain mcm.. Tk smua org sma.. Tpi sy mcm tu.. Kerja xde satu pun sy buat.. Smua husband buat.. Bkn mls tpi pnt badan

Mse sy preggy Kali ni,sy rajin sgt masak.Klu Ada terasa nk mkn apa2,sy akn Google cara nk masak n masak sdri. Sampai dh 9 bln lbh pun still memasak utk family. Harap2 bby boy sy pun pandai & rajin masak la bila besar nti..😅😅

Sy 5bln gantung kuali, sbb xle bau minyak memasak, bau tumis2, bau nasi mendidih tu...alhamdulillah husband jenis reti msk so dia je msk tp sy xle ada dlm umah😅, lps 5bln sy rajin masak smp skrg dh tggu hari keje nk msk je...

Sy tebalek..makin rajin plk masak mse awal preggy.. bile mkn luar plak sy muntah2 hahaha😂 tp da trimester kedua nasik terus tk bole telan.. Nak western2 je, fast food la.. Skrg ni da 34weeks da back to normal smua bedal...