kehamilan pertama

saya baru 6 weeks tapi Langsung takde selera nak makan nasi ke atau ape2.. kesian baby.. saya terpaksa amik nestum je bagi hilang lapar.. macam mana ye nak buat.. saya tak muntah, tapi mual je, perut tak selesa.. rasa nak nangis je.. saya baru pertama kali mengandung..#firstbaby #pregnancy

18 Các câu trả lời

Saya mengandung anak kedua, 6w dan 3 minggu seterusnya tak boleh masak, tak boleh buat kerja, berkurung dalam bilik, hilang selera makan, tak boleh bau perfume/makanan/suami 😂 sebulan saya makan buah sahaja & minum milo (nestum pun jarang) ada anak lelaki 3 tahun sedang aktif nak explore perkara baru dan saya kena layankan je 😂 Muntah tiap2 kali lepas makan, perut masuk angin, sebu, sembelit & the worst thing saya tak boleh telan air kosong/suam dan saya berpuasa 26 hari tanpa gagal solat terawikh tu pun macam nak pitam dah (bulan puasa haritu). Bertabah ya sis 🙂✌🏻saya tau sis boleh hadapi dan mesti kuat untuk kandungan lagi-lagi yang pertama. Alhamdulillah sekarang saya dah 30w 🙂 saya bagitau ni bukan untuk berlagak atau apa2 eh 😂😂 tapi saya nak sis tau sis tak keseorangan melalui fasa2 untuk jadi seorang ibu 🥰 Best of luck sis 🙂

4y trước

Welcome, semoga bertenaga & kembali ceria. Jangan risau, sementara je ni okay 🙂😉👍🏻

Samalah sy nk nangis stiap kali muntah. dari 6 mggu sampai 12 mggu ni. Mual muntah loya 24jam, stiap mlm nk tido pedih ulu hati sbb muntah dgn bloating. Bau smua x kena. Klau Mkn x selera muntah balik. Tpi awk jgn tinggal makan obimin/acid folic. Sy mggu 5 dh mkn obimin. Alhamdulillah scan baby saiz ikut tarikh... 🤲🏻 stay strong ya. Sllu bsyukur sbb ramai wanita teringin nk rasa mcm kita rasa skrg..

sama mcm saya sis...saya awal2 dlu bau nasi tengah masak, bawang2 , tumis2 pon mual nk muntah..tp tak muntah2...awal2 dlu boleh telan buah2, cereal ngn susu je....lepas 2 bulan sy makan nasi lemak je..itu je bole masuk...nasi putih mmg tak lalu...skrg alhamdulillah dh 2nd masuk trimester dh kurang sikit loya..kdg2 je rasa..n dh bole makan nasi sikit2 je...kdg tak selera ..makan cereal je...

samalah, sy xmuntah tp xlalu mkn..bau apa pun xblh...bg sy smua busuk..nges tu hari2, kejap kt mama kejap kt suami...sy xlalu jgk nasi tp sy pksa telan sepinggan...sb sy cpt lapar ..dan sy xsgup nak bau bnda mkn byk kali...nak nges la jgk klu sbut psl mkn...klu sis xblh tlan, sis mkn la buah...sy mkn buah ok ..tp xkenyang pulak...benyanyi2 perut slgi xmsuk nasi

kita sama. memang dugaan sebab ketidak selesaan tu kita je yang faham. bila hubby tanya pun tak tahu nak explain macam mana. saya lagi teruk muntah2 sampai tak boleh minum air langsung kadang2. in syaa allah sama2 kita hadap semoga masuk second trimester dah kurang sikit. saya dah 9 weeks pun masih muntah teruk.

4y trước

Saya nak masuk 4 bulan baru semua okay semula . Selera makan ape smue tu . Inshaallah .

Cuma makan buah sis. Macam saya, saya pun tak selera makan masa 1st trimester sampai kena gastrik. Jadi nak atasi rasa tak selera makan tu saya makan buah. Makan je makanan yg rasa boleh telan. Asalkan perut jangan kosong. Kalau kena gastrik, lagi menderita rasanya. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin

Awal2 mmg mcm tu sis .. sy bau and minum air masak pun tk boleh. Makn biskut kering and minum air halia lepastu kunyah skittles . Nangis tu mmg hari2 , tido pun nangis 😂 insya Allah nanti masuk week 13 ke atas tu okay sikit.. jangan down sangat ye, jangan sampai bagi badan dehydrated and sembelit .

First nya mmg mcm tu sis.lama2 ok lah tu nnti.yg pnting sis usaha makan sikit je even sis rasa nak mual ke apa.klau msih jugak rasa loya,cuba makan buahan.dpt kurangkn loya dan jaga baby.yg pnting sis kna happy tau mjalani pjalnn sbg ibu ni😊

sama sis. tp skrg i dah okay dh. 8 weeks dh hilang dh cuma belum boleh makan makanan yang berminyak. Kalau makan jer makanan yang berminyak msti keluar balik hehehehe stay strong ye sis. sy pun hamil first baby. hehehehe

Normal sis.. In sha ALLAH lepas ni akan beransur hilang.. Sy dulu dah masuk 3 bulan pregnant baru nak hilang..Makan ja apa2 yg sis suka and boleh telan buat masa skrg.. Bykkan amik buah2 ya..take care 😊