Berpantang

Saya bakal melahirkan baby melalui pembedahan... Jadi mcam mana penjagaan supaya luka pmbedhan tu cepat kering...

10 Các câu trả lời

- masa mandi basuh perlahan-lahan dengan tangan yg bersih di tempat jahit dgn sabun anti-foam or dettol anti septic pun boleh..then keringkan /dap-dapkan dengan towel yg bersih sampai kering..klu ada ubat anti-septic sapu..inshaAllah luka akan sembuh..benang akan jatuh dengan sendirinya.yang penting jgn bagi lembab or basah di tempat luka tu..✌🏻

Pengalaman saya anak dua2 czer,mandi mcm biasa,gunakan sabun dettol,pastu keringkan tpt czer dgn towel kecil yang bersih,gunakan hairdryer juga bagi kering...pastikan tpt czer tu btul2 kering,makan buah sunkist,saya makan ikan haruan hidup semasa pantang,tak sapu apa2 ubat di tpt czer tu,rjin2 tukar panties,jgn bagi berpeluh,insya Allah luka akan cpt baik

5y trước

Soonest possible....dulu anak first lap2 dlu,pastu jd wound breakdown huhu

1st time berank czer ank ke5 saya rasa dlm simggu dah ok.janji jgn byk bergerak/baring Tp jgn tk turun katil terus.. Mkn vit c..saya guna cebion 1000mg setiap hari. Kene selalu anginkan tempat czer..mmg ngadp kipas je perut saya. 😁

5y trước

Ok sis... Tq info

Jg tempat luka elok2 pastikn sentiasa kering.. mkn buah oren byk2 ok.. mkn mkn yg sihat..sy ank no2,3 opret..alhamdulillah 2w dah rse kuat sikit.. cuma luka jahita memang akan sakit pedih smpi bile2.. wlaupun ank dh besar

Ikut pnglmn sy mmg x ltk apa2 ubt sbb doc mmg x bg. Lps mndi duk dpn kipas amik tisu n cermin bg tgok lukatu then dap2 kn tmpt luka smp kering. Smbil duduk2 tu rajin2 dap2 kn jgk sbb ctu sng berpeluh tuk elkkn infection.

5y trước

Tu lh... Hihi....

jangan letak pape ubat ye sis. lepas mandi amik tisu yang lembut lap slow2 tempat luka tu. lepas tu kalau pakai panties jangan bagi kena kat luka tu ye. selalu la angin-anginkan tempat luka tu.

Ada rasanya ubat dari farmasi yg bagi kulit bercantum elok. Tapi bahagian dlm kena jaga pantang makan yg boleh bagi nanah atau gatal2. N makan makanan yg berkhasiat.

mkn buah oren setiap hri n pastikan lap kering2 bhgian luka tu dgn kain brsih lps mndi

Mkn ikan haruan & kapsul haruan.. Cpt sgtt kering..

5y trước

ikan haruan hidup boleh je makan...yg tk boleh awal2 pas czer pati haruan...yg tu akan jadikan koleid kt dlm rahim...pengalaman saya ms selepaa anak pertama,ms buat laporoscopic appendix,doc bgtau ada melekat sikit tp dia buang lekatan tu ms laporosxopic....ms anak no 2 czer,takda mslah,dlama 1/2 jam dia dh kluar...ikut kondisi badan masing2 kot

Pakai gel ni utk tmpt czer