Mengandung lagi

Saya ada masalah ni 😭 Anak saya baru umur 4bulan..plus anak saya akan menjalani pembedahan krn spina bifida. Namun kini saya mengandung lagi.. Bincang dgn suami dia juga terkejut dan tak bersedia dia ajak utk cuci.. Sy ni penghidap buasir kronik.. Sepatutnya operate bulan 1 tp tunda ke bulan 3 sbb covid.. Saya buntu dan keliru rasa kesian anak dlm kandungan.. Kesian pd baby skrg.. Kesian pd diri saya juga.. Allah.. 😭😭😭

16 Các câu trả lời

awak2 sy tak sokong juga gugurkan..tpi kami ada masalah bayi yg sama..iaitu bayi spina bifida...tahu x sakit ape tu..itu kecacatan dr lahir mengikut stage masing2..ank sy dr lahi sistem kencing and berak problem..siapa yg ank spina bifida msti ada masalah ni..dan sy fhm knpe dia nk gugurkan..bukan sbb ank kecil sgt..tapi untuk dapat bayi cacat spina bifida risiko menjadi tnggi..maksudnya kesian kat baby lah..xde org yg nak baby cacat..tp if dah dapat jaga la...tp lau leh elak...dan awak yg sedang ngndung..rancang elok2 dgn husband and doc..doublekab pengambilan acid folid..buat detail scan..kesian kt ank awk yg ada SB tu..budak2 yg x smpurna mcmtu perlu pwrhatian rapi. semoga dipermudahkan urusan awak..sbb ank sy pon SB juga..skrg umo 1y5m dan masih lom boleh berjalan and kerap turun naik pakar..sy mang rancang betol2..mang xnk anak dlm masa tdekat..biar la dia 4 thn..at least lau sy hamil lg dia dah paham apa sakit yg dia hadapi..

4y trước

awk tk sokong utk dia gugurkan bby tapi what if kurang dlm masa 4tahun yg awk tknk anak tu allah bg lekat yg lain n ianya blh bg komplikasi pd awk. awk teruskan ke? tak semua org mntk nk ada problem during pregnancy kan so kna fikir jgk

kan masa dlm wad lepas bersalin doctor pakar akan nasihat suruh ambik perancang.. tak ambik ke?? awak tau awak berisiko kenapa tak ambik perancang? nak rancang sendiri kalau takda ILMU jgn ambik kaedah tu.. ambik pil perancang pun tak boleh main2, sat mkn sat tak mkn, mkn lajak time.. paling senng ambik yg jenis cucuk @ ada duit lebih ambik implan. baby 4 bulan dah pregnant lain, sgt2 terlalu awal.. 🤦🤦🤦 bab ni elok bincang dgn doctor dulu then baru buat keputusan utk "buang" .jgn pandai2 buat keputusan sendiri pulak.. good luck

4y trước

Syahirah Johan : itu lah,ramai org pmpuan tak faham hak keatas tubuh badan sendiri. bab kesihatan diri kita ada hak pilih mana yg terbaik, tak perlu pun tunggu arahan suami.. tanya laki depa tau nak sedap saja,hang sakit ke tak bkn masalah dia, yg tau bini kena layan nafsu dia.. sedih tgk isteri2 mcm ni yg nak kena hadap azab sorang2.. sepatutnya pregnancy tu satu perjalanan yg indah..

my advice sis, ni personal issue. If you tanya org memang semua cakap jangan cuci sebab against your religion kan. Tapi at the end of the day, it's you, your life. You yg kena timbang and see if you can give a good life to your 2nd kid? if you can afford to pay your 1st kids hospital bills and also see to your 2nd baby. there is a lot to think and see. so at the end of the day only you should decide if you want to cuci ke tak. I know people say it's a sin to kill your fetus, but it's a bigger sin to have a child and not be able to take care of it.

seeloknya refer kpd doc sis. dlm islam pun boleh gugurkan bayi jika membawa kemudaratan n komplikasi pd ibu. kalau sesaja nk gugurkan dsbbkan anak masih kecik mmg takboleh la melainkan ada sbb2 trtentu. mama sy pernah doc saran gugurkan bby dlm kandungan sbb blh mengakibatkan komplikasi time bersalin. apa2 pun solat istikharah n doa byk2 mohon petunjuk. tak perlu nk dgr ckp org yg kondem awk. doc tau utk kebaikan awk n bby. yg kondem2 tu tk duduk dlm situation awk. kalau anak tu lahir tapi dlm keadaan 50 50 lagi kesian.

siann kat baby tu, semangat juang die nk hidup tinggi, tapi parent die nk buang die pulak. Awal awal ni consume la asid folid lebih sikit. Bende dah jadi x perlu la nk stress, just move on. Prepare minded untuk lebih bersedia. Sye pon anak gap setahun je tapi bila tgk dorg main sama sama rasa happy je especially yang sulung tu protective dengan adik dia, even dorg gap 11 bulan je.

ya Allah kamu orang islam kan . gugurkan kndungan ni kira mmbunuh dosa besar sis suami sis tak tahu ka . tlong truskan kndungan saya tahu saya bukan kt tmpt sis tp jika kamu mash ada iman jgn gugurkan . Allah tidak akan skali kali menguji seorang hmba dluar kmampuannyaa . ingt ayat ni sis . in sha Allah kmu mmpu hadpi dugaan2 ni yakin la dgn Allah . .

x perlu kot sampai nk gugurkn,dosa besar jdny.. lebih baik teruskn.. nnt kalo rasa x mampu nk jaga, bg org lain tuk jaga baby tu ...masaalah buasir tu ,ce sis cari Articsea dr produk Forever (tp mahal sikit la) @ sis nk cuba produk dr pemknn sunnah, saya ada jual..blh pm saya.. produk ni dh gabung mknn sunnah, xperlu kita nk mkn satu2..🙂

Beruntungnye sis dpt rezeki mengandung dan beranak,, cemburunye sy dekat sis! Huhu,, saya dah berkahwin 3tahun belum ada rezeki anak,still ttc,, sis jgn stress, bincang elok2 dgn suami dan Dr,, insyaAllah ada jalannye,, pasti ade sebab dan hikmah sis mengandung lg,, perancangan Allah lebih baik.. be strong mummy..

Ape yg terjadi ni semua ats kehendak Allah swt.. Spttnye dr awl sis dh buat persediaan utk merancang lps pantang tu sbb sis sndr tau mslh sis.. Apa² pon semoga dipermudahkan ya.. Jgn la smp hendak gugurkan kandungan pula.. Kesian bby.. Apa² pon boleh refer pd doct situasi sis mcm mana.. Kene bebel tu tahan jekla ye sis..

jangan sampai gugurkan , saya pon anak baru nak 10 bulan , tahu tahu mengandung lagi , walaopon dh amik perancang , cuba fikir org dkt luar sana yg dh kawin lama & masih tak dpt cahaya mata , kita yg senang mengandung ni , jangan la sesuka nak buang mcm tu , fikir la baik2 sis . mintak pendapat keluarga & org terdekat .

4y trước

haah pil