GBS atau keputihan

Hi, saya ada alami kegatalan di miss v.. gatal tu rasa merenyam.. tp x ada lelehan keputihan cuma bila calit tisu/kapas dekat situ.. akan ada lendir.. xda bau yg terlalu busuk.. tp mmg gatal betul rasa diaa.. dan lendir tuu cair.. bukan pekat

GBS atau keputihan
17 Các câu trả lời

Better check. Once dah gatal2 tu takut ada jangkitan. Harap bukan gbs lah. Nk buat gov boleh swasta pun boleh. Tp kalau check di gov negative, tak semestinya result swasta pun negative. Saya pernah baca ada mommy buat 2 tempat to confirmkan & ya swasta result positive, gomen negative. And if sis dpt ubat insert vagina tu, awal2 pakai gatal2/keputihan akan hilang but dia tak hilang selamanya. Boleh jadi tiba2 dia dtg balik. Doa baik2 agar dijauhkan dari penyakit. Yg penting check ya sebab gbs ni bahaya. Boleh join group fb kelab ibu mengandung 👇🏻 https://www.facebook.com/groups/194035868073486/permalink/1581360152674377/?mibextid=S66gvF

12mo trước

Ubat insert tu sy pakai seminggu je hilang jap..pastu dtg balik keputihan tu..ni xbuat lg swab..next check up nk inform doc utk swab

macam saya sis....serius saya mcm ni...saya xthan masa tu saya xthu pregnant...kuat mkan ubat gatal2 dgn ubat masuk dlm vagina sebb nk hilangkan gatal2 merenyam tu...bila g kk masa dh konfem pregnant dorg buat smple mula2 xdpat bila kne lagi dorg test lagi dgn bgi ubat antibiotik bru thu gbs+ trus doktr on kan antibiotik tuk saya dgn bgi ubat masuk dalam tu....bila guna kuar smua yg gatal2 tu bru boleh tdur klau x stiap xtdur sebb gatal2 dia bukan biasa2...g klnk buat pap smear ckp saya ada kptihan yg banyk trutamanya kat miss v tpi dia xad bau lagi cuma dia gatal2 smpai xtahan nk garu xkira masa...ckp je mcm tu

12mo trước

awak kena alert dgn tanda2 bersalin. if ada salah satu tanda bersalin terus pergi bahagian PAC. supaya dekat hospital doctor sempat on antibiotik. selepas baby lahir baby akan dipantau 48j. if baby terkena jangkitan baby akan di on antibiotik selama 3~7 hari bergantung pada condition baby kita.

mcm sy...amek sample ms mula2 cek kt kk sbb ckp keputihan teruk..result gbs +ve..sy hari2 pkai panty liner..then kna kerap tukar..jg kebersihan..tp sy tk kerap rs gatal..da on juga antibiotik dlm vagina tu..klu rs gatal n byk bgtau dctr sis..nti doc akan bg antibiotik dlm vagina tu..alhamdulilah da msk 30w kurang keputihan da..tp tetap kna pantau gerak bb..once da diagnose gbs carrier kna pk psl anak..sbb tk bahaya pd kte tp bahaya pd bb..semoga dijauhkn dr sebarang penyakit..smoga anak2 smua sihat ms bersalin nti..

jawapan saya..gbs....sama keadaan masa saya preggy hritu..mcm ni la.refer kk pastu buat pap smear.tpi result negative..bukan gbs..dah dua hari nk bersalin cek laluan.pastu doc buat skli lagi pap smear eh tetiba kata gbs pulak...so bgtau la misi awak bnyk kali yer. saya dh last minit bru dorang bgtau gbs jdinya masa baby saya lahir tu dia kna tahan wad on antibiotic seminggu..ksian kna cucuk sana sini..sbb ibu tak dpt antibiotic dri awal...awak bgtau misi awak

Boleh bagi tau nurse bila checkup nanti, sis dah berapa weeks. Macam saya 39w3d kena g PAC sbb darah tinggi tak turun, trus kena cek bukaan apa semua, msa cek bukaan org kata sakit, tapi saya gatal merenyam sngt2, lps tuu bgi tau doc ,doc kata awak ada gbs ke sblum ni, sya kata tak, cek2 rupanya mmg ada doc amik smple, msa ddk wad sblum brsalin tu, doc dh on antibiotik, n sya kena induce sbb ad drh tinggi jugak, mlm tu leaking esk nya bersalin.

nak tahu ada GBS tak kena buat swab awak. tak boleh tengok dgn mata kasar terus cakap ada GBS. normal semasa hamil ada keputihan. tak normal jika keputihan bertukar warna, berbau dn gatal2. jadi boleh buat swab keputihan. boleh buat dkt private clinic if nak result cepat. sy ada keputihan yg gatal2 dn bertukar warna. sy buat swab dn sy ada gbs+candida

mau tnya, yg gatal2 tu area dalam vagina ka tau celah2 paha? sebab mcam saya ada keputihan juga, sma mcam dalam gambar, tpi saya gatal teruk dekat celah paha smpai kebelakang....nak guna seluar, nak duduk kerusi pun x selesa sebab gatal yg menyegat sekali....

saya kena macam tu jugk. kk sruh bt hvs kt swasta sbb barang dy xde dh hbs stok next appoinment kna bwa rsult hvs tu tp xsempat saya dah terberanak sebelum 28/8 tarikh appoinment tu saya bersalin 22/8 nasib anak saya xkna jangkitan tu

sy cdgkan awk pergi buat gbs test kt klinik kesihatan. mcm sy , keputihan sms mengandung wrna kuning kehijauan . sbb tk sdp hti , sy g kk & buat test . alhamdulillah takde gbs .

Macam ubat insert tu mmg kena dapatkan dari KK atau boleh beli dekat farmasi je?haritu saya g guardian bahagian farmasi, dia kata xtau ubat insert tu sesuai atau tak utk pregnant mom

12mo trước

Ubat kena dapat surat dr sis. Takleh main beli je