Saya overthinking ke

Saya ad masalah dengan pengasuh, ntah la..., sy salah ke, mcm ni.. Anak sy baru duk ngn pengasuh ni xsampai 3 bulan, tp setiap kali sy ambik anak mesti pengasuh akan ckp ank suka nngis,ank xnk makan sdgkn bg mknn yg anak suka,mcm keropok dia ckp ank xsuka mkn knp letak mknn ni, sdgkn keropok paling ank sy suka, mcm letak telur dia bg telur putih je sbb telur kuning dia ckp tinggi kolestrol xelok, dia ckp dia cerewet sikit,n yg terbaru ni dua hari lepas dia ckp anak nngis bukan biasa2 sampai muntah, jiran2 dia siap dtg tanya knp anak nngis, tak nak mkn, seharian nngis, smpai suami dia ckp sabarla syg dia baru nk mmbesar,sy sebenarnya sedih setiap kali jadi dengar mcm tu sbb ank sy dekat rumah xmcm yg dia ckp 360 darjah berubah, anak sy dari baby sng sgt jaga xbanyak ragam, kalau nngis tu nk prhtian biasa la kita pujuk elok la dia, sy xtau ap mslh ank sy bila duk kt sana,sy poj xfaham,bila hntr kt anak pengasuh lama elok je anak pngsuh lama ckp ank baik sng jaga, pengasuh lama sy pindah negeri tu xdpt jaga dh ank sy,jd semalam sy ad buat status kesian adik sabar ya nnt kita try cari lain, terus dia bls status tu n siap ckp last jaga bulan ni tp ayat berlapik la, jd sy fikir mungkin dia dh xnk jaga ank sy tp xtergamak nk ckp, ntah la sy sedih betul rasa...setiap kali sy ambik ank hari2 time balik msti ckp anak nngis,ank suka nngis....

18 Các câu trả lời

Alhamdulillah terima kasih ibu2 semua bg smgt n solution kt sy, sy btul2 hargai dari smlm kusut fikir pasal ni, harini sy cuba hntr ke pengasuh baru nk tngok mcm mana, alhamdulillah ank sy xnangis n tidur mcm biasa sy jaga dia, ambil wktu balik td pon anak sy happy je alhamdulillah, mkn pon bnyak, xnmpk penat dh,happy sy tengok dia.., tp sy kena hntr lgi last bulan ni kat pengasuh lama sbb dh byr full sbulan, nk terus hntr ke pengasuh bru ni kewangan x mngizinkn pula, terima kasih ibu2 semua..

pengasuh sis dah mcm mertua saya. mcm serba tak kena. haaa kan dah masuk topik lain🤣 tapi dia sayang cucu sebab ni cucu first. cuma sekrang apa yg saya buat semua tk kena. anak saya baru 3months. saya biarkan dia baring pun salah :) saya biarkan dia baring sebab dia dah pandai meniarap. so saya biarkan dia buat kerja dia. kalau boleh dia nak saya dukung je baby tu supaya dia active. bukan ke kalau kita asyik dukung, nnti dia tk dpt step meniarap/merangkak kan? eh banyak lagi yg tk kena lah dekat dia.

7mo trước

okey la tu sis mertua syg ank kita, tp kes sy ni xpasti layanan mcm mana, cuma baby kalau dh terbiasa dukung nnt dia xnk duk bwh,hihi asyik kena dukung jela, awak buat jela dua2 cara tu, dukung n meniarapkan dia tp kena pantau juga, mcm ank sy xajar dukung sbb xnk dia terbiasa nnt nk dukung je..

Dia mungkin ada cara dia sendiri didik budak so sy rasa tak serasi ni sis. Better cari tempat lain. Anak awk pun mungkin tak suka cara dia sbb tu nangis. Tgk dia mcm nak control semua ikut cara dia la tu. Budak2 ni kalau kita tak pandai ampu mana la nak dgr kata mesti la memberontak. Jd ikut anak sis, sbb dia yg kena duduk dgn pengasuh. Su nasihatkan sis tukar ye taknak benda bukan2 jadi je. Sbb org kalau tak happy jaga anak kita, sabar dia pun menipis.

7mo trước

in shaa allah sis, bulan ni last dh dngn dia sbb dh byr untuk bulan ni, bulan depan ngn pengasuh lain, harap okey la pengasuh baru nnt..

ni pendapat sy as ibu yg htr anknya ke pengasuh. sy rasa pengasuh ni jenis kita nk kena ikut style dia. klu lain sikit dia taknak layan. sbb pengasuh sndri mention dia "cerewet". so kat situ dh redflag. klu pengasuh selalu komplen ank menangis, apa kata awk melawat ank awk masa ank dlm jagaan pengasuh. tgk sndri apa yg pengasuh buat. ank sy pun pernah bertukar pengasuh. alhamdulillah ank ok..ank tak meragam..

7mo trước

pengasuh yg first dulu sgt sygkn anak sy mcm anak sndiri, jaga dari umur 1 bulan, smpai skrg vc, yg pengasuh kedua ni pengasuh lama yg carikan dekat kwsn rumah dia juga,dh pernah jumpa juga sbelum ni, pengasuh lama sy ngasuh smpai 8 org kecik2 smua bagus sgt, susah nk jumpa pengasuh mcm tu, in shaa allah aamin2 terima kasih awk..

sis ni cadangan je. awak try lah buat surprise visit. contoh kalau biasa ambik pukul 6, awak try lah ambik anak awal sikit. tak pun masa lunch hour try lari kejap buat2 nak hantar barang tertinggal. buat 2-3 kali sampai puas hati sampai sure dia tak buat benda bukan2. pengasuh yang ok takkan melatah kalau kita tiba2 datang ambik awal atau datang secara tiba2.

saya jd mcm sis sebijik. anak nages2, pengasuh complain cakap anak asyik nanges , x nk makan, rupanya kena pukul balik lebam badan benjol kepala alasan jatuh bilik air, bila saya tukar pengasuh baru anak saya siap ajak lg pegi rumah pengasuh baru tu budak2 ni jujur, susah nk tipu kita sis. kalau diaorang ok mesti takkan nanges.

7mo trước

setakat ni xda lg lebam2 ke apa, cuma sy perhati anak mcm xhappy bila hntr, n ambik pon xhappy, kdg dari jauh time ambik nmpk dh anak tngh merengek tp xda yg layan, in shaa allah last hntr dh bulan ni kt dia..risau juga kan tkut jd benda lain yg xnmpk..

Maaf tanya anak awak dgn anak asuhan mana lagi comel? Selalu mmg ada jenis yg x comel dia menyampah nak jaga. Budak baru nk membesar mmgla selalu nangis especially tukar pengasuh sbb dia x biasa lagi tp suggestion saya pergi cari oengasuh lain. At the same time buat lawatan mengejut utk tengok cara dia layan anak

7mo trước

kalau ikut kan hti mmg nak hntr kt pengasuh baru je terus, tp kewangan tu la, terpksa la hntr lg sbb dh byr full sebulan, in shaa allah moga allah lindungi ank sy dari perkara yg xbaik..

takde chemistry lah tu sis. rasanya sebab cara & expectation sis & pengasuh tak tally. seeloknya memang sis cari je lain, takyah paksa diri serabut2 dah dengan pengasuh tu. btw bab telur tu, telur kuning lah banyak khasiat, teruskan je bagi anak sis makan jangan ikut sangat cakap pengasuh tu.

7mo trước

stuju dgn komen @MHHmummy..

blh jd pngasuh awak tu dh tnk jaga sbb tu byk komplen. mcm kak sy hntr ank kt pngsuh,mula2 ok. pstu byk komplen. rupanya dh dpt kerja lain tkmau mgsuh dh. tp dok komplen byk berak dan sbgainya. biasa la bdk berak 3kali sehari 🤭

asl dia ckp dia crewet dia just jga ank awk sje xpelupn nk ikut arahan dia ya..sy pn prnh jga ank org tp umr 3 thun xdeny zy sroh bdk tu dgr or ikut arahn apa dia slesa buat sy biarkn..dia xnk tdr sy xpksa

7mo trước

sbb bdk2 ni kta xperlu nk push sgt dia slesa buat apa yg dia nk kta biarkn kta cma tgk2 je tkut dia main bnda2 yg brbahaya