Tungku

Sapa2 yang taw nak cari batu sungai or batu bukit mana yg ok ... n nak tanya selalunyaaa masa lepas bakar tungku tu kita balut dgn kain kan.. batu tu org2 tua akan campur dgn daun .. so tu daun apa yee??? Nk soh husband cari siap2 .. mnggu depan dh nak bersalin.. takde la nanti kelam kabut sgt . Lagi pun pantang sendiri ? sis redha jelaaa .. selamat la husband keja sndri . Kalau keja dgn org mybe saya sorg2 jelaa sttle.

15 Các câu trả lời

Sis srh je suami cari kt org buah keranda simen tu..kt sna byk batu sgai or bukit..bli je batu reper dh agak tajam sdkit..jgn tjam sgt..sy slalu bli kt tmpt camtu...daun mngkudu kbykn org xblh..sprti sy akn jd smbelit,sy guna daun seringgan or daun serai wangi..

Sama la.. Sy pun nti berpantang sndiri. Xde pengalaman jgak ni. Sy duk usya tunku besi biasa yg jual dkt kedai tu je... Mcm sng sikit nk pkai sbb ada pemegang. Pastu daun tu sy pun xsure daun apa... Nk kena tnya jgak la kwn2 yg pernah berpantang ni.

Tak silap husband carik dekat nursery. Carik yg besar tapak tgn kita, senang nak tuam sendiri. Suka tuam lg2 dekat area breast masa bengkak susu & kawasan rahim masa kena rengat smpi batu tu terbelah 2

Beli hot water bag je sis.. berpantang sendiri larat ke nk bakar2 batu.. hot water bag ni isi je air panas dlm tu.. fungsi sama dgn tungku.. murah pn murah.. berapa ringgit je oder kt shopee

5y trước

Xbhya ke ni sis.. sbb prnah trbca dlu ada guna, then bocor bagnya tu.. ngeri pulak dgr, baik bkar tgku xpe lg 😔.. skdr brjaga²

Biasa mak saya ambik batu sungai. Pakai daun mengkudu. Ataupun daun sireh, daun pandan, daun serai wangi. Bertungku pagi dan malam kalau rajin, kalau tak pagi je dah okay ☺️

3buln lps sy mintk tolong abg2 kt kmp cari batu sungai..tp biasa batu sungai untuk bertungku abg2 sy ambik kt sungai y tmpt budak2 pondok mngaji..sana bnyk batu cntik2..

Sy guna batu bate je..haba tahan lame.. daun mengkudu atau pon klu susah cari daun pandan pon blh..

Sy jauh dri family jauh dri suami sbb pjj. Entah mcm mna nnti bila berpntng sorng. Takut gk😢

5y trước

Aamiin...

dedaun cinta je 😜😜 hihi alaa biasa daun² yg wangi mcm pandan ke sirih ke . daun2 herba ke

nma mcm2 ada tp org2 dlu ckp daun sirih boleh daun mengkudu pn boleh..