Kesan stress pada kandungan

Salam. Sy ada tanya doc apa kesan stress pd bayi dalam kandungan. Doc ckp stress emosi tak memudaratkan bayi, melainkan stress fizikan contohnya hentakan. Maknanya kalau setakat menangis meraung tu xde kesan pada bayi dalam kandungan sbb itu susah untuk dikawal. Dgr doc ckp mcmtu lega sgt hati ni. Sbb emosi sgt2 xstabil sampai tahap menangis dan meraung. Dah cuba kawal tapi tak mampu.

16 Các câu trả lời

Sy dah merasa ye dulu stress emosi sebab ada gangguan dari janda suami sy. Tak taulah apa masalah dia selalu nak contact2 suami sy, nak mengadu itu ini, sedangkan dia dah lama dah kahwin lain. Msg pula dgn menggunakan panggilan masa diorg masih suami isteri dulu ( abah & syg ) Jadi sy macam tak suka lah sbb diorang dah lama dah bercerai, dari umur anak diorg 12thn dan pada masa itu umur anak diorg dah 19thn mcm tu. So rasanya dah tak perlu kot nak mesra2 sgt, memandangkan kami pun dah bernikah dlm 3thn lebih, dan sy masa tu baru pregnant anak yg pertama. Disebabkan sy stress dgn perangai diorg ni, anak dlm kandungan sy tak membesar dgn baik, tiba2 sy kena darah tinggi yg mendadak, dan menyebabkan anak sy meninggal sebab lahir tak cukup bulan. So klu boleh jgnlah stress2, kesian baby 😭😭 bila baby meninggal, sy juga yg disalahkan kononnya sbb sy tak jaga pemakanan, padahal sy stress gila sbb sy tgk diorg masih kerap berhubung dan tak jaga langsung perasaan sy. Jadi kesimpulannya klu doc ckp tak beri kesan pada baby, sy rasa mcm tak betul je sbb sy dah mengalaminya, cuma sy tak cerita pun pd suami sy sbb suami pula jenis tak boleh bwk bincang, kita cemburu pun kita blk disalahkannya.

maybe awk boleh cari borang DASS online ikut negeri awk tinggal & jwb soalan dlm tu. klau results teruk, staff unit kesihatan mental akn call awk. so boleh la luah serba sedikit dgn dorang. klau dh tahap x terkawal, mngkin kena direct jumpa doctor. bkn smua doctor sama sis, dorang pun ada bidang masing2. stress ni awl2 mngkin okey la,bila melarat tu yg bhaya. janin dlm kandungan ttap boleh rasa tentang emosi kita. bkn smua org bernasib baik bab suami ni.. jgn biar melarat je...

2y trước

Setuju yg ni

bg sy stress mase mgandung sgat x oke ye.. sbb sy pernah alami.. masa mula2 kahwin byak mnde yg terjadi.. masih cuba utk sling memahami antara suami isteri.. boleh kate stiap hari menangis.. setiap hari stress.. tp nasib baik mase tu xde berlaku bleeding tp emosi n stress kite tu akn terbawa2 dekat bayi ye... sy punya bby sgat ssah utk dijaga. dye pon kerap menangis n emosi jugak mcm mak nye😅 skrg dah 2 tahun setengah pon still kuat mnagis😂

2y trước

Samaaaa sis. Setuju sangat, effect sampai kebesar 😂

Awak cuba lah kawal stress okay. Ikut pengalaman saya, masa 1st pregnancy saya pon kuat menangis sebab banyak masalah masa tu. Memang effect kat baby, perkembangan baby dalam perut slow, size lari dari weeks sepatutnya, Lahir pramatang. 2nd pregnancy alhamdulillah kurang stress baby pon membesar elok. Mood happy tu tetap effect kesihatan ibu dan baby.

2y trước

alhamdulillah doakan saya selamat bersalin bulan 6 nanti dan baby lahir cukup sifat rupe paras yg elok serta cukup bulan

Bagi saya stress yg melampau akan mengganggu pembesaran baby dalam kandungan.. sebab based on pengalaman saya, saya terlalu stress sehingga pembesaran baby saya tak berkembang & keguguran 😢 so, mmg lebih baik jgn layan sgt stress tuu ~ demi kesihatan kandungan & ibu jugak..

Better cuba utk kawal emosi ya, sy sejak awal pregnant tak pernah ada bleeding, masa week ke 14 sy ada alami stress smpai menangis menjerit lps sehri dua hri ada bleeding tak bnyk sikit je, jadi masa tu sy rasa bleeding tu jadi sbb sy stress

2y trước

Sy mkn sbb sejak pregnant asyik lapar je, sedih tak sedih makan tetap kena makan 😅, tapi lps ni awk jgn stress dah, stress ni sbnrnya tak elok, cuba kawal emosi, kalau ada yg menyakitkan hati cuba utk kuat dan buat tak tahu je, bnykkan berdoa, ingat Allah sentiasa ada utk kita, InshaAllah hati pun tenang

kenapa sampai menangis meraung tu? luah la pd org terdekat/suami. jgn simpan sorang2. diri sendiri terbeban & sakit nanti. patutnya kena enjoy2 je journey pregnancy ni kan nak sambut org baru☺️ kuat ya!💪

2y trước

Allahu tabah ya sis. kalau nk meluah boleh cerita kt sy tp mcm mana ya? mungkin sis boleh bg no telefon. sbb yelah sy faham je nk luah kt kawan2, takut kena judge. luah kt family pun kdg dorang tak faham, backup lg suami tu ada lah.

Stress emosi akan buat badan kita stress secara xlgsg.. kita akan mudah jatuh sakit.. xlalu mkn dan so on.. emosi ni minda & otak kita yg kawal mcm² benda dlm badan kita.. so sikit sebanyak mmg akan ada kesan..

assalamualaikum , ada siapa2 due bulan 7 🥰 kita geng yaaa 😘 semoga dipermudahkan urusan mommy2 diluar sana🤲🏻🤲🏻🤲🏻

2y trước

saya due 11/7/23 . Skrg 18minggu . Semoga dipermudahkan mommy2 yg bersalin bulan 7 . Saya dekat sabah ✌️😘 mommy semua duduk mana

Sy pun pernah hadapi masa anak first dengan ex hsbd dulu.. Bukan setakat emosi, fizikal pun... Apapun semoga baik-baik saja dan dipermudahkan segala, Aamiin Yaa Rabbal A'lamiinn