TTC almost 3 years

Salam. saya dah almost 3 years kahwin dan almost 3 years juga la saya berjuang 2 garis. Segala ikhtiar saya dah cuba efferty, madu kacang, kelapa bakar, CQ10, madu kurmaa semua dah try.. tapi satu pun belum ada rezeki. Hampa kecewa sedih setiap bulan tu biasa. Tapi bulan ni saya lambat period 10 hari dan syaa pergi clinic tapi upt negatif. Hampa teruk kalini sebab saya betul betul mengharap sebab banyak symptoms pregnant yang saya ada tapi still negatif.. Saya sedih sangat sedih yang smapai mempersoalkam rezeki Allah. Maafkan aku yaAllah 😭😭😭 Boleh yang pernah ttc bagi saya ikhtiar apa yang memang confirm jadi ? 😭😭😭😭#bantujawab

44 Các câu trả lời

In shaa Allah selagi ada rahim selagi tu masih ada peluang. sejak ttc 6yrs ni macam2 jugak saya buat. Termasuk berubat sana sini. Dalaman dan luaran. Rohani jasmani. 2023 saya gugur. Lepas gugur, setiap hari saya test upt mengharapkan gugur tu mimpi je. Lepas sebulan gugur, saya hari2 test opk. Mengharapkan positif. Sbb orang duk cakap, lepas gugur mesti lekat balik. But nope! Saya ambik masa setahun utk conceived semula heheh itupun lepas kembali ke jalan yg benar hahah. Memang time tu, time kelam dalam hidup saya. Mengharapkan sesuatu yg hanya Allah je tau jawapannya. Lama saya hanyut tau sis. Jangankan sis. Saya pun rasa berdosa persoal ujian yg Allah bg pada saya masa tu. Saya tggal healthy life saya. Saya culas dalam tunaikan tanggungjawab wajib saya pada ilahi. Since masuk je puasa 2024. Saya tekad nak diet. Santai2 je. Sebab saya dah redha seredha redhanya dengan takdir. Saya positifkan diri, happykan diri. Saya azam turun berat badan sbb nak kurus mcm time sekolah men dulu. Saya balik ke track asal spt sebelumnya. "Kita meminta pada yang memberi rezeki dan percaya rancangan DIA lebih baik dari impianku." 🥹 Tak sangka yeee, lewat period june lalu. Rupanya saya preg 🥹 saya menangis tu hanya Allah je tau betapa bersyukurnya saya. Siang malam saya menangis. Mcm tak pecaya Allah bagi saat saya tak push langsung diri saya untuk fikir bilalah nak ada anak ni. Serious... saya santai sesantai santainya. Azam nak body goals mcm dulu balik. Tapi Allah bagi si kecil dalam rahim. Maybe sebab saya tak fikir apa2. Just santai2. Tak paksa2 badan dan emosi saya. Walaupun saya santai, saya tetap onz makan supplemen sbb saya pcos. Overweight pulak tu. Mc lepas saya conceived pun sebab saya turunkan berat. Conceived kalini pun sama jugak cuma bezanya tu adalah saya redha dengan takdir saya. Awak jgn push2 diri. Santai je. Teruskan healthy lifestyle. Enjoy je life berdua dgn husb awak. Pegi manjakan diri, enjoy honeymoon. Date berdua every week ke kan? Nikmati masa2 berdua awak sekarang sebab nanti bila ada baby, maybe time2 nilah yang awak akan rindu sebenarnya nanti. Percayalah ☺️ Percaya tau, Allah tau apa yang terbaik. Allah tahu bila waktu terbaik. Kdg kita rasa kita mampu, padahal Allah lebih tahu. Keep strong, jangan giveup. Usaha sama2 dgn husb. Jangan bebankan emosi awak dgn perkara ni. Pergi je buat checkup suami isteri. Tu penting. Jangan malu2

1mo trước

Betul 🥹 Allah bagi masa kita betul2 dah serah semuanya. In shaa Allah, moga kita semua ada rezeki untuk timang baby 🫂 btw, sis dah berapa week sekarang?

Hi puan. Jangan sedih ya, insyaAllah ada rezeki puan & suami menanti di depan. - Elakkan stress dulu puan. Jgn terlalu fikir. Bila terlalu fikir, puan akan stress & susah untuk lekat. Saya amalkan ni & alhamdulillah sekarang saya dah preggy. - Cari waktu subur. Boleh beli opk test di shopee. Marathon bersama waktu subur & antara tips yg saya buat, angkat kaki keatas lepas bersama/letak bantal bawah punggung, jangan terus basuh. - Boleh cuba amalkan air rebusan kulit kayu manis ceylon. Biasa banyak jual dekat kedai india. Tips ni Dr Raihana Efferty yg share. - Jaga pemakanan & berat badan. Ini apa yg saya amalkan jugak sampai bacaan BMI saya normal. - Tukar cara berdoa. Boleh cuba jual nama mak ayah/suami. Contoh, 'Ya Allah, kurniakan seorang cucu dari rahimku untuk mak ayah ku, supaya mereka...........' - Tips doa yg lain, amalkan setiap kali berdoa, 'Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, jika dengan hadirnya zuriat akan menambahkan lagi ketaqwaan ku pada-Mu, maka kurniakan lah aku rezeki zuriat'. Kena yakin dengan doa & InsyaAllah Allah sebaik2 perancang. Doa juga supaya Allah kurniakan rezeki zuriat tepat pada masanya bila diri sendiri & suami betul2 dah bersedia (mental & fizikal). - Boleh scroll highlight story IG BellaKhan, ada beliau share tips dekat bahagian TTC JOURNEY. - Last but not least, minta orang/haiwan(kucing) doakan kita. Masa saya TTC, sesiapa sahaja yg tanya saya soal zuriat, saya akan minta mereka doakan saya. Setiap kali bagi makan pada kucing juga saya akan minta mereka doakan saya. Semoga segala urusan puan dipermudahkan Allah SWT. Saya doakan semoga Allah SWT kurniakan malaikat kecil dalam rahim Puan 🤍 Dan juga pada sesiapa yg sedang berikhtiar. Semoga dipermudahkan bagi kalian dunia & akhirat. Aminn Ya Rabb. Doakan saya & baby juga ya 🥰

1mo trước

Jangan lupa cari support group TTC & Ibu Mengandung di Facebook. Dekat sana ramai yg share tips & trick berjaya hamil 🤍

segala ikhtiar? dah jumpa Dr pakar kesuburan untuk cek suami isteri ada masalah apa2 tak? saya ttc 5 tahun (kahwin 2019), saya yakin saya dah buat segala ikhtiar. efferty minum, kurma susu kambing, supplement, sebut je semua saya try. tiap2 bulan guna opk cari waktu subur. lepas beberapa bulan saya dan suami cuba sendiri tak menjadi, kami jumpa Dr pakar. suami isteri ada issue masing2. Dr bagi makan ubat dan bersama ikut waktu yg ditetapkan, masih gagal. buat rawatan iui 2x, gagal. buat ivf pertama, gagal. perlukan surgery untuk rawat dalaman dan cyst, saya harung apa saja. buat lagi ivf kedua, baru Allah rezekikan mengandung setelah rawatan Dr pakar dari tahun 2021-2023. awal2 tu berbekalkan student elaun saya dalam 1500-2000, husb gaji 2600, semua lebihan duit baki sara hidup kami belanjakan untuk rawatan, berkorban bertahun2 hidup cukup makan asalkan dapat buat rawatan. duit kami spend berpuluh ribu, siap keluar kwsp husb. tahun 2023 saya dapat kerja kontrak baru la dapat menyimpan sikit untuk baby. 2024 sebelum baby lahir husb dapat kerja baru company besar gaji 2x ganda. sekarang saya suri rumah jaga amanah zuriat yg kami tunggu 5 tahun lamanya. berkat sabar usaha dan berdoa, Allah rezekikan buat kami alhamdulillah. nasihat saya, jangan putus asa dan segera jumpa Dr pakar kesuburan.

semoga sis dikurniakan zuriat di waktu yg tepat. sya pun ttc tpi 1 thn lbh pun rsa sedih n kecewa. tpi alhamdulillah berkat asbab mna satu usaha pun saya tak tahu. mcm2 juga sya cuba, mkn supplement, jumpa Dr utk cek kesuburan. lps jak cek transvaginal ultrasound(tvs) tu sya mengandung. pdhl bru jak jumpa Dr utk cek kesuburan, bru jak buat tvs tup2 mengandung. mngkn tepat pada msanya juga Allah beri. sbb msa tau pregnant pun husband dpt berita pindah dekat tmpt asal. sblm ni PJJ. Alhamdulillah . sis jgn putus asa ya 💪 truskan berusaha dan berdoa. tiada usaha yg sia2. bila tiba masanya yg tepat Allah akn beri. Dia yg tau bila masanya tiba😘 masa tu baru sya nmpk hikmah kenapa bru kena bagi. rupanya saya ada alahan yg teruk, syukur dah ada suami di samping byk mmbantu. kalau msh PJJ sya pun tak tau la mcm mna nak handle alahan teruk msa mengandung. msa tu bru nmpk hikmah ptutla Allah beri msa suami dah dpt pindah krj dkt dpt tnggl sma2 rupanya alahan mengandung sya teruk, Allah tau sya tak mampu jika sndrian

1 . kalo ade mslh berat bdn .. tlg diet .. lps tu jaga pemakanan 2. lps bersama jgn trs bngun .. baring dlm 10 minit mcm tu baru bngun cuci 3 . elak kn stress .. jgn bergaul dgn owg yg suka tnya bila nk ade anak . kalo blh elakkan jmpa owg yg mcm tu .. sbb bila owg tnya bila nk ade ank apa semua kita akn jady stress 3. redha .. cuba try redha dgn ketentuan Allah pecaya rezeki Allah tu ade cuma lmbt ja cuba la sis buat .. mcm saya pon penah TTC nk dkt 2 tahun . mcm2 dh mkn tk jadi apa last turunkn berat bdn jaga mkn kawal stress dan saya redha .. saya penah ckp mcm nie .. Ya Allah aq dah redha dgn ketentuan mu .. dan aq tknk pikir psl ank dah .. nnty2 ja la aq pikir psl ank biar la aq enjoy apa semua .. mungkin Allah nk aq enjoy berdua dulu kot .. tngok² dlm 2 bulan mcm tu dh ngandung .. syukur sgt .. rupa2 ny usaha dan doa aq selama nie Allah dgr cuma Allah nk uji sejauh mna kita mmpu hadap dgn ujian yg dye bgi .. so sis jgn putus ase okey .. jgn stress2

pengalaman sya,perkhwinan petama sya gagal bila sya xpenah pregnant.suami nak anak mentua Cari alasan pisahkn Kami Dn kawen kn Dia dgn pilihan mentua .. alhamdulillah dia nikah trus dpat anak dgn isteri baru dia .sya diceraikn.2taun sya bjanda behenti mngejar Dan bharap apa² yg sya kehendak .sya redha ujian allah .Lepas 2taun bjnda sya nikah dgn kawan sendiri xbecinta pon.sya dah bgtau Awal sya mgkin mandul xpa Ka Dia nk nikah dgn sya .dia xkisah dia kata .SBb dia pon takut nk Ada anak lgi🤣...bila Kami nikah happy2 xmau stress2 .6bulan Lepas Tu sya alahan .Allah bgi sya pregnant 🤭 dua2 kena redha .tapi jgn brenti amal pemakanan Gaya hidup sihat .sya hnya amalkan megaratu bondarozita .sya peminat supliment kluarkan dia .skli suami sya pon sya bgi dia mkn kurma dhuha untuk sihatkan sperma Dn lancar Kan drah dia . alhamdulillah anak dah 3tahun ..skrang pregnant anak no2 tengah tunggu Hari nak besalin .

selamat malam, sy nak share 1 petua turun temurun yg kami amalkan. Smua sedara mara amalkan petua ni selepas kawin untuk tingkatkan kesuburan and mostly smua sepupu sepapat lpas amalkan petua ni 2-3bulan trus lekat. tp mgkin tengok penerimaan badan lah juga😅sy kongsikan sja lah, tak salah mncuba ikthiar. Caranya, ambil 7biji bunga cengkih dan separuh kayu manis ceylon, letak dlm gelas dan tuang air panas yg baru mndidih, biarkan beberapa jam tunggu smpai air jd mcm air teh. minum 2kali sehari siang sebelum sarapan dan malam sebelum tdur. boleh minum hari2 kecuali pada waktu subur jangan mnum sehingga lah period seterusnya baru boleh minum . jangan minum waktu subur tau😅 disarankan bersama dgn suami 3-4kali seminggu.. dlm waktu subur tu lebih kerap bersama suami.

Wassalam.. Saya ttc almost 5years.. Alhamdulillah bulan nie Allah bagi berita gembira untuk kami suami isteri.. Bersyukur sangat.. Saya dah 3 kali makan ovamit dari hospital.. Still upt - ve.. Lepas pada tu, saya tak pegi buat sementara tca kat hospital, cuba iktiar sendiri.. Satu hari ada keluar tips dari tt.. Hari ke-2 period saya makan hampir separuh nenas.. Makan hari ke-2 saja.. Kalau ikut kan tip tu suruh makan sebiji sehari tu, tapi takboleh sbb sakit lidah 😂so saya makan yg mana mampu.. Pastu saya jenis coffee lover, saya tak cut sepenuhnya tapi saya kurangkan. Dengan izin dan asbab tu Alhamdulillah upt +ve.. Doa kan saya baby dalam kandungan sihat, semoga bakal ibu dan ibu2 yg ttc dipermudahkan segala urusan.

buat checkup both suami isteri..kalau ada yg xok, ikut advice doc.klu dua2 ok just amalkan pemakanan sihat/diet wlaupun dah kurus..amalkan makanan sihat utk stabilkan hormon.n doa je berserah pada Allah.paling penting jgn stress.sy ttc setahun 6 bln .xlama sgt kn tp kita ni setiap bln akan check.rsau nape xlekat2..tp masa sy dlu sy start checkup both mse dah kawen setahun tp xlekat.husband ok.cuma sy ada pcos.doc suruh diet jaga pemakanan.tp smpai satu tahap sy sendiri mcm redha se redha2 nya.doa jela mampu.tiba2 terus lekat..jaga pemakanan n jgn stress ok sis.

Hi , cuba awk beli opk test banyak2 dekat shopee, so lps period dalam 2hari mcm tu awak start guna opk test hari2 smpai awak dapat double line. Bila double line tandanya awak tengah subur waktu tu. Bila opk test awak double line, awak dh boleh bersama suami. Klau 3hari opk positif , 3hari la awak bersama dgn suami😆. Dan awak still kne test smpai laa opk test awak dah tak jdi double line. Jgn lupa jugak jga pemakanan, mcm sy suka mcm ulam , tauge , telur separuh masak. Dgn cara ni juga dalaman kita sehat.