air gula

Salam...nk tnye...ibu m'ngadung umur lbih dri 25 tahun mmg wajib kne mnum air gula k??? skrg sy umur 28 tahun...

32 Các câu trả lời

Pengalaman saya pregnant kali ke-dua. • Saya tak ada keturunan penyakit kronik, syukur alhamdulillah. • Berat badan masa pregnant pun normal, • Pregnant kali ke-dua umur saya 27tahun. And yes. Memang saya kena minum air gula juga walaupun tak ada sejarah atau masalah waktu pregnant. Pernah tanya pada nurse kenapa semua ibu mengandung wajib buat MGTT ni, jawapan yang saya terima cuma zaman sekarang dah macam2 jenis makanan kat pasaran, kk nak check utk kenalpasti jika ada diabetec supaya boleh cegah dari awal kehamilan. Supaya tak ada komplikasi semasa bersalin nanti.

Sekiranya family ade history diebetis mmg kena mnm air gula, x kira umur, Sye share tips utk mnm air gula Wktu tgh hari sje sye mkn nasi, lps dari 2 krpkan mkn buah epal hijau n jambu batu klu x lalu mkn buah bgitu saja mkn dgn srbuk asam boi, sblm nk tdo mkn jgk buah, bnyk kn mnm air msk sblm puasa pda pkl 10, mmg bacaan cantik ..

Kkm mmg mewajibkan smua ibu mengandung ambil air gula wlaupun xda history kencing manis...2 kali ambik kalau x silap..dpt tahu pun sbb kakak nurse bhg ibu Dan anak..kalau swasta ..kalau dia tgok berat maintain..xda keperluan ambil air gula..mmg dia xda suruh...

haah. wajib. lg2 kalau family history ad kncing manis. sy 2 kali kene minum huhu. sekali masa awl buka buku sekali masa kandungan 7bulan.alhamdulillah takda apa2. tips nya jgn minum sikit2 sebab nanti rasa loya dia tu. sy dlm 2 3 teguk hbiskn tk rse sgt huhu.

X wajib , saya dah umur 26 ngdung anak no2,xada pon minum air gula, sbb saya xada masalah apa2, berat pon naik ngam2 Jew.. anak sulung mmg minum sbb berat naik banyak sangat.. bukak buku 50kg sebulan berat 55 😅

4y trước

27 ke atas sis wajib minum air gula walau xda mslh apa.

Wajib. 25 thn keatas. Klu yg awal2 lg dh minum air gula bfore 25thn. Obesity time pregnant or ada sejarah kluarga yg ada kencing manis. And pena ada mslh kencing manis time pregnant dlu. 😊

sy berat okey ja...tp sbb ada kturunan kncing mnis so kena mnum air gula 2x...result kedua xtau lg mcm mna..xtgok lg..risau jgk..😌

Terima kasih semue...sy nie jenis xmnum manis...sbb tu jd tkot ble dgr kne wajib mnum...😅tp arwah ayah ade kencing manis...

Sekarang semua kna minum sis x kira usia,lgi²bila ahli keluarga seperti mk ayah kita ada kencing manis memang wajib....

Walaikumsalam...saya umur 25 tahun.. mengandung ank sulung 18w pun kena minum air gula..now dah 20week.